3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: normál működésre térnek vissza a bölcsődék és óvodák Fehérváron, Ausztriában újra járnak iskolába az alsóbb osztályosok is - 76. nap
Koronavírus: normál működésre térnek vissza a bölcsődék és óvodák Fehérváron, Ausztriában újra járnak iskolába az alsóbb osztályosok is - 76. nap

Szerdától már nem ügyeleti rendben működnek a bölcsődék és óvodák Fehérváron, mérsékelten emelkedett a fertőzöttek száma, júniusban megszűnhet a rendkívüli jogrend. Összegyűjtöttük a legfontosabb hétfői híreket a koronavírussal kapcsolatban.

Már nem ügyeleti rendben működnek a bölcsődék és óvodák Fehérváron

Jelentősen emelkedett hétfőre a bölcsődébe (116 fő – emelkedés: 40 fő), valamint az óvodába (438 fő – emelkedés: 190 fő) vitt kisgyermekek száma Székesfehérváron. A következő időszakban további emelkedés várható, ezért – egyeztetve az intézményvezetőkkel – normál működésre térnek vissza az önkormányzati fenntartású bölcsődék és óvodák május 20-a szerdától. Ez alól kivétel a Mancz János Tagóvoda és a felújítással érintett Szivárvány Óvoda.

Az intézményekben a normál működés mellett csoportösszevonások várhatóak, és előfordulhat, hogy a gyermekek nem a saját óvodapedagógusukkal, kisgyermeknevelőjükkel találkoznak.

Biztonsági okokból a zsiliprendszerű ki- és beléptetés alkalmazása továbbra is ajánlott az intézményekben.

Székesfehérvár Önkormányzata kéri a szülőket, hogy a tervezhetőség érdekében előző nap 12 óráig továbbra is jelezzék az intézmények felé, ha bölcsődébe vagy óvodába szeretnék vinni a gyermeküket. Lehetővé teszik azt is, hogy aki szeretne, továbbra is otthon maradhat az óvodás gyermekével. Az önkormányzat kéri, hogy ezen érintett szülők keressék az óvodaigazgatókat az igazolás módjának egyeztetésével kapcsolatban.

Mérsékelten emelkedett a fertőzöttek száma

Harmadára csökkent a kórházi ápolásra szoruló aktív fertőzöttek száma, akiknek eddig csaknem felét kezelték egészségügyi intézményben - közölte Müller Cecília, az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. Hozzátette:

Az elmúlt egy-két napban egy nagyon mérsékelt, de egyértelmű emelkedés volt igazolható a járványügyi számadatokban. Ezért felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki tartsa be a korlátozások enyhítését követően is az alapvető védekezési szabályokat.

A koronavírus-járvány kezdete óta százezer lakosra vetítve Magyarországon 36,2 volt a fertőzöttek száma. Ez az arány Budapestre vonatkozóan 95, Fejér megyére 85,9, Zala megyére 83,4, Komárom-Esztergomra vetítve 66,2, Pest megyére pedig 37,2.

Hétfőtől újabb egészségügyi szolgáltatásokat lehet igénybe venni, ismét végezhetők a tervezett műtétek, beavatkozások a krónikus és a kúraszerű ellátások területén, továbbá lehetőség van a nem népegészségügyi célú szűrővizsgálatokra is.

Minden esetben szükség van azonban telefonos időpont-egyeztetésre. A kórházakban újabb ágyak szabadultak fel, a koronavírus-fertőzés miatt korábban lefoglalt ágyak harmada már igénybe vehető, kiemelten is a jelentős halálozási oknak számító szív- és érrendszeri betegségben szenvedők ellátására. Módszertani ajánlásokat dolgoztak ki, ebben az Országos Kardiológiai Intézet is részt vett, hogy szakmailag és járványügyi szempontból is biztonságos és szakszerű legyen az ellátás - ismertette az országos tisztifőorvos.

Részletesen foglalkozott a táborok megtartásának lehetőségével is, kiemelve, hogy egyelőre napközbeni ellátást biztosító táborokat lehet szervezni, a bentlakásos és a vándortáborokról a járványügyi helyzet alakulásától függően születhet döntés.

Hangsúlyozta azonban, hogy csak egészséges gyermek és személyzet lehet a táborokban, a szülőknek, illetve más felnőtteknek - az étkeztetést, a műszaki hátteret biztosító személyzetet is beleértve - igazolásként ki kell tölteniük a jogszabályban szereplő formanyomtatványt.

Minden tábornak rendelkeznie kell elkülönítővel - 300-nál nagyobb létszám esetében helyben tartózkodó orvossal is -, továbbá védőfelszereléssel az esetleg megbetegedő gyerekek miatt.

A táborokban biztosítani kell 20 emberre egy mosdóhelyiséget, a tábornyitás előtt gondoskodni kell a rovar- és rágcsálóirtásról, a veszélyes anyagok - fertőtlenítőszerek, takarítószerek - tárolására pedig szigorú szakmai szabályokat kell alkalmazni a mérgezések elkerülése érdekében.

Müller Cecília úgy fogalmazott: elsősorban a szabadtéri tevékenységeket ajánlják a táborozóknak, ha pedig az időjárás miatt zárt térbe kényszerülnek, akkor a kiscsoportos foglalkozásokat és a megfelelő távolságtartás biztosítását.

Beszélt arról is, hogy a PCR-tesztekkel igazolt új fertőzöttek esetében nem változott az eljárásrend, vagyis a pozitív eredmény után 14 napos otthoni karanténra kötelezik őket, ha megfelelő az általános egészségi állapotuk.

Ugyancsak egy felvetésre reagálva Müller Cecília azt mondta:

a már most is több helyen tervezett nyári tömegrendezvényeket "bizonyosan nem fogjuk megakadályozni", ha a járványügyi helyzet ezt engedi.

Nincs ma már akadálya annak sem, hogy az unokák és a nagyszülők meglátogassák egymást, de kizárólag akkor találkozzanak egymással, ha mindannyian egészségesek.

További kérdésre válaszolva az egészségügyi szakember beszámolt arról, hogy a járvány kezdete óta regisztrált fertőzöttek 14 százaléka, azaz 500 ember egészségügyi dolgozó, jelenleg közülük még 264 fertőzött. Ez az arány közeli a Magyarországhoz hasonló államok adataihoz, más országokban viszont ennek sokszorosa, és ott jó néhány haláleset is volt.

Júniusban megszűnhet a rendkívüli jogrend

Júniusban megszűnhet a rendkívüli jogrend Magyarországon - írta Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán hétfőn közzétett bejegyzésében. Közölte, a kormány a felhatalmazási törvény elfogadásakor és azt követően is hangsúlyozta, hogy amint a járványhelyzet ezt lehetővé teszi, megszüntetik a rendkívüli jogrendet.

Hozzátette: ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelezte, már májusban beterjesztésre kerülhet az erre vonatkozó törvényjavaslat, és annak az Országgyűlés által való megtárgyalását valamint elfogadását követően, júniusban megszűnhet a rendkívüli jogrend Magyarországon.

Több mint 51 ezer szabálysértés a kijárási korlátozás megszegése miatt

A kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt 51 382 szabálysértést észleltek a rendőrök, 26 755 figyelmeztetést adtak, 13 132 helyszíni bírságot szabtak ki és 11 495 feljelentést tettek - közölte Kiss Róbert a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a hétfői online sajtótájékoztatón.

Továbbá mostanáig 370 büntetőeljárást kezdeményeztek, ebből 94-et rémhírterjesztés miatt. Közveszéllyel fenyegetés miatt 27, csalás miatt 118, járványügyi szabályszegés miatt 21 eljárás indult, összességében 70 gyanúsítottat hallgattak ki. A rendőrség március 28. óta látta el a korlátozásokkal kapcsolatos ellenőrzési feladatait.

Emlékeztetett, hogy hétfőtől az ország teljes területén kivezették a kijárási korlátozás szabályait.

Június 15-étől a temetést követő családi rendezvények, valamint a lakodalmak is mindenütt az országban megtarthatók lesznek, de csak kétszáznál kevesebb résztvevővel. Az ilyen eseményeket a fővároson kívül már június 1-től meg lehet rendezni.Budapesten kívül a vendéglátóhelyek zárt területein is lehet már ételt, italt fogyasztani, ugyanakkor az ott dolgozók kötelesek a szájukat és az orrukat eltakarni és a védelmi távolság betartásáról gondoskodni.

A fővároson kívüli szálláshelyek fogadhatnak vendégeket, ha pedig ott üzletek is vannak, azokra az általános szabályok érvényesek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az egész ország területén hatályban maradnak az általános egészségvédelmi intézkedések: a tömegközlekedési eszközökön, valamint az üzletekben kötelező maszk vagy a szájat és az orrot eltakaró sál vagy kendő viselése, meg kell tartani a védőtávolságot, valamint az életkorhoz kötött vásárlási idősávokat is figyelembe kell venni.

Reprezentatív lett az országos koronavírus-szűrővizsgálat eredménye

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 17 787 főt választott be az országos H-UNCOVER szűrésbe úgy, hogy a minta minden magyarországi régióra és 14 év felett minden életkorra reprezentatív legyen. A részvételi adatok első összesítése alapján elegendő számú állampolgár elment az országos szűrővizsgálatra, így megfelelő pontosságú becslés adható a fertőzöttek és átfertőzöttek számára vonatkozóan:

országosan a meghívottak 67,3 százaléka, mintegy 10 600 fő vett részt a vizsgálatban.

Az úgynevezett kerethiba figyelembevételével a legmagasabb, 75 százalék feletti részvételi arány Veszprém, Nógrád és Pest megyében volt, míg a legjobban teljesítő megyeközpont Salgótarján, 77 százalékos részvétellel. Az elérhetetlen, időközben elhunyt vagy külföldön élő személyek csökkentették a ténylegesen elérhető, tesztelendő személyek számát.

Az adatok feldolgozása továbbra is tart, a fertőzöttek végső száma és az átfertőzöttek adatai május végére várhatóak, ugyanakkor az eddigi összesítések alapján a korábban ismertetett részeredményekkel összhangban van a végeredmény.

A jövőben várhatóan legalább két alkalommal megismétlik majd a szűréseket.

Két mérés között legalább egy hónapnak kell eltelnie – a jelenlegi adatok alapján várhatóan szeptemberben kerülhet sor a következő országos vizsgálatra.

A H-UNCOVER vizsgálat május 16-án zárult szűrésének részvételi aránya és a leszűrtek száma nemzetközi viszonylatban is kimagasló, a hasonló céllal Izlandon, valamint Szlovéniában végzett felmérésekben ennél jóval alacsonyabb, ötven százalék alatti volt a részvétel.

A fehérváriak szűréséről korábban az fmc.hu-n is írtunk:

Újra járnak iskolába az alsóbb osztályok tanulói Ausztriában

Az alsóbb osztályok tanulói, így az általános iskolások, a középiskolák alsóbb osztályaiban tanulók, valamint a speciális iskolák diákjai is intézményi keretek között folytatják a tanulást hétfőtől Ausztriában a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések enyhítésével. Az érettségi előtt állók, valamint a szakiskolák végzősei már május 4-én visszaülhettek az iskolapadokba.

Heinz Fassmann oktatási miniszter elmondta, hogy "csaknem normális" iskolai napok következnek, a tanulók számára ugyanis szigorú óvintézkedéseket vezettek be. Eszerint a diákok különböző "műszakokban" járnak iskolába:

az osztályokat két, legfeljebb 18 fős csoportra bontják, az egyik csoport hétfőtől szerdáig, a másik csütörtökön és pénteken megy iskolába, a következő héten pedig a csoportok cserélnek egymással.

Emellett egy húszoldalas higiéniai kézikönyvet is kaptak a diákok, ami tartalmazza a higiéniai előírásokat. A gyerekek nem írnak dolgozatot, csak szóbeli vizsgákat tehetnek.

Az általános és középiskolákban, valamint a speciális iskolákban mintegy 700 ezer tanuló tért vissza az osztályokba. Azoknak a szülőknek, akik féltik gyermeküket az esetleges koronavírus-fertőzéstől, lehetőségük van arra, hogy felmentést kérjenek gyermekük számára.

Az oktatási minisztérium által végeztetett közvélemény-kutatás azonban azt mutatja, hogy a szülők 86 százaléka egyetért az iskolai oktatás folytatásával, és csak hét százalékuk mondta azt, hogy nem engedélyezi az iskolába járást gyermeke számára; a szülők további hét százaléka pedig még nem döntött a kérdésben.

Közben Bécsben ismét bezártak egy iskolát, mivel a gyanú szerint az egyik tanár megfertőződött koronavírussal. A tanár már szombaton jelezte, hogy beteg, magas láza van. Az intézmény kétszáz tanulóját hétfőn hazaküldték.

Elmarad a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál is

Hétfőn Facebook-posztban tette közzé a fesztivál a döntést, hogy bár augusztus 15-ig nem tartható tömegrendezvény, a nagy kockázat miatt a szeptember 5-re tervezett Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált nem rendezik meg.

 (2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Borítókép: Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek