Partly cloudy17 °C
2020. október 28. szerda Simon
Menü

Réti palástfűvel a női bajok ellen

Réti palástfűvel a női bajok ellen
Virágos hajtását használhatjuk fel (Fotó: commons.wikimeda.org)

A réti palásfüvet már a középkorban is használták gyógyításra, s mi is fordulhatunk hozzá segítségért női problémák esetén (is).

A réti palástfű a rózsafélék családjába tartozik. Magyarországon védett, a potenciálisan veszélyeztetett növényfajok közé sorolt. Eszmei értéke tízezer forint. Ebből kifolyólag a vadon élő példány nem gyűjthető. – Így hiába találkozunk vele a réteken, legelőkön, erdőszéleken, cserjésekben, nem téphetjük le! Kizárólag termesztett változatát használhatjuk fel!

E hasznos növény nagyon szereti az agyagos talajt, a félárnyékos helyeket (a folyamatos árnyékot nem kedveli). Európában, Ázsia egyes részein és Észak-Amerikában is burjánzik. Hazánkban elvétve fordul elő a Nyugat-Dunántúli lápréteken. Magyarországon kevésbé ismert.

Májustól szeptemberig virágzik (Fotó: needpix.com)
Májustól szeptemberig virágzik (Fotó: needpix.com)

20-50 cm magasra nő. Virágai május és szeptember között nyílnak, füzérekbe rendeződnek, színük zöldessárga. A tenyérformájú levelek széle finoman fogazott, a fonák szőrös. Hermafrodita – önmegtermékenyítő. A magok augusztus és október között érnek be.

A réti palástfüvet már a középkorban is használták gyógyításra: segítségével sebeket kezeltek, vérzést csillapítottak.

Gyógyászati célokra a növény föld feletti részét (virágos hajtását) használhatjuk. Ebben találhatóak az értékes hatóanyagok: keserűanyagok, flavonoidok (2%), glikozidok, cserzőanyagok (6-8 %).

A keserűanyagok javítják az étvágyat, fokozzák az emésztőnedvek elválasztását – ezért fordulhatunk a palástfűhöz vastagbél-gyulladáskor. A flavonoidok hozzájárulnak a megfelelő vérkeringéshez, így a vénás keringési elégtelenség jól kezelhető vele. A cserzőanyagok képesek megkötni a toxinokat, így a réti palástfű hasznos lehet fertőzéses eredetű hasmenéskor.

Hasmenés, gyomorhurut, bélhurut esetén készítsünk teát! Vegyünk egy teáskanálnyi gyógynövényt, forrázzuk le két dl vízzel, hagyjuk állni tíz percig, s már fogyaszthatjuk is!

Naponta három csészénél többet ne igyunk belőle. Akinek gyulladásos bélbetegsége van, csak kis adagban fogyaszthatja, és orvosi ellenőrzés mellett, mert egyes gyógyszerek hatását megváltoztathatja.

A teával orvosolhatjuk a női hormonális zavarokat is. A rendszertelen menstruáció, a kis- és közepes méhfibróma, a méhnyak gyulladása mind javulhat tőle.

Segítségével szabályosabb lehet a havi ciklus, enyhülhetnek az alhasi fájdalmak, a változókorra jellemző hőhullámok. Fájdalomcsillapító hatását bevethetjük fejfájás, migrén esetén is.

Ha a tinktúrára szavazunk, akkor naponta 3x12 cseppet csepegtessünk vízbe vagy teába az étkezések előtt. A legjobb hatást akkor érhetjük el, ha kúraszerűen alkalmazzuk: egy kúra 21 napig tartson.

Fürdővizet is készíthetünk belőle: forraljunk fel 4 evőkanálnyi levelet, majd szűrjük le, s a főzetet borítsuk a fürdővízhez! Ha menstruációs fájdalom gyötör vagy nőgyógyászati eredetű betegségtől szenvedünk, áztassuk magunkat a palástfüves vízben! Ha több időnk van az „előkészületekre”, akkor öntsünk egy edénybe fél liter hideg vizet, szórjunk bele 3 maréknyi gyógynövényt, hagyjuk állni egy éjszakán át, fürdés előtt pedig melegítsük fel a gyógynövényes vizet, s leszűrés után mehet is a fürdővízhez.

Mivel e növény összehúzó hatással bír, főzetét lemosásra és borogatásra is használhatjuk. Leginkább az ekcémás bőr és a gennyes sebek hálálják meg az ilyen típusú gondoskodást. Mossunk meg egy csokornyi gyógyfüvet, majd pépesítsük, s a keletkezett masszát helyezzük a kezelendő felületre!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Új laboratóriumi hardvereket szerez be az az Óbudai Egyetem
  Új laboratóriumi hardvereket szerez be az az Óbudai Egyetem
 • HÍRADÓ 1-kor 2020. október 28.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. október 28.
 • Online jelentkezik idén az Országos Rajzfilmünnep
  Online jelentkezik idén az Országos Rajzfilmünnep
 • Felkészült az egészségügy a koronavírusos betegek ellátására
  Felkészült az egészségügy a koronavírusos betegek ellátására
 • Érdemes már most felkészíteni autónkat a télre
  Érdemes már most felkészíteni autónkat a télre
 • Webinárium az online adatszolgáltatásról
  Webinárium az online adatszolgáltatásról
 • Kiemelt figyelmet fordít a rendőrség a temetők környékén
  Kiemelt figyelmet fordít a rendőrség a temetők környékén
 • Több mint 50 milliós drogfogás volt Kőbányán
  Több mint 50 milliós drogfogás volt Kőbányán
 • Utalják a szakképzésben tanulók ösztöndíját
  Utalják a szakképzésben tanulók ösztöndíját