3 évnél régebbi cikk

Kormányinfó: nyithatnak az uszodák, lehet menni szabadtéri színházakba és mozikba, jönnek az utazási utalványok
Fehérvár Médiacentrum fotója
M1
Kormányinfó: nyithatnak az uszodák, lehet menni szabadtéri színházakba és mozikba, jönnek az utazási utalványok

Elkerülte az ország a tömeges fertőződés szakaszát, így az élet legtöbb területén lassan visszatérhet minden a megszokott kerékvágásba. Már lehet szabadtéri színházba és moziba menni, sporteseményeket látogatni, persze szigorú szabályok betartásával. Legkésőbb július végéig eldől, hogy mi lesz az augusztus 20-i fővárosi ünnepségsorozat sorsa.

Sikeres volt a világjárvány elleni védekezés, ezért lehet megszüntetni a rendkívüli jogrendet, de az egészségügyben fenn kell tartani a járványügyi készültséget, kezdte a csütörtöki online kormányinfót Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy az időben bevezetett intézkedésnek és a fegyelmezett lakosságnak köszönhetően Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol a tömeges megbetegedések időszaka végül nem következett be. A miniszter ezután részletesen beszámolt a héten többször is ülésező kormányülésekről, melyek közül a koronavírus-járvánnyal összefüggésben ezeket a döntéseket születtek:

  • Benyújtották a járványügyi veszélyhelyzet visszavonására vonatkozó javaslatot. Helyette járványügyi készültség lesz, ami hosszú ideig maradhat.
  • Szigorú szabályok mellett, de meg lehet rendezni a Trianon 100. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezéseket június 3-7. között.
  • Szintén meghatározott szabályokkal, de már lehet menni szabadtéri színházakba, mozikba, uszodába, és sportesemények látogatása is megengedett.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő közölte, hogy jönnek az utazási utalványok. Ezt az utazásszervező ajánlhatja fel azoknak, akik augusztus 31-ig lemondják a már befizetett utat vagy az előleget. 15 napja lesz az utazónak, hogy eldöntse, igényt tart a 2021 augusztus végéig érvényes utalványra vagy inkább visszakéri a pénzét.

Szokás szerint újságírói kérdésekre is válaszolt a miniszter és a kormányszóvivő. Ezekből többek között kiderült, hogy:

  • Június 18-19-20-án megszűnik a veszélyhelyzet, ezzel együtt a rendeleti kormányzás lehetősége is.
  • A munka nélkül maradt embereknek közmunkát ajánlhat az állam (100 ezerrel több közmunkást vesznek fel), de katonai pályát is kínálnak nekik. A cél azonban továbbra is az, hogy a lehető legtöbb munkahelyet megmentsék. 
  • Június végéig bezárólag négy ütemben tér vissza a járvány előtti működéséhez az egészségügy.
  • Július végéig dönt a kormány, hogy megtartják-e az augusztus 20-i budapesti tűzijátékot és a nemzeti ünnephez kapcsolódó rendezvénysorozatot.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek