Clear sky23 °C
2020. szeptember 22. kedd Móric
Menü

Hogyan érdemes felkészülni az új tanévre, ha esetleg digitális tanrend lenne

Hogyan érdemes felkészülni az új tanévre, ha esetleg digitális tanrend lenne
Az online iskola alapvető eszköze a számítógép, melyet szintén érdemes felkészíteni az iskolakezdésre (Fotó: pexels.com)

Még csak július vége van, de a nagyáruházak már most is ontják magukból a szeptemberi iskolakezdéshez szükséges felszereléseket. Igaz, jobb túl lenni rajta idejében, mint augusztus utolsó hetében hajat tépve rohangálni a kellékekért.

Bár egyelőre nem kérdés a szeptemberi normál iskolakezdés, azért nem árt mindenre felkészülni a koronavírus-járvány esetleges második hulláma kapcsán. Persze tapasztaltuk és túléltük már a digitális tanrendet, most azonban még van lehetőségünk idejében felkészülni. 

Gondoljuk át, hogyan áll a családi informatika

Júniusban alig vártuk, hogy vége legyen a sulinak, sokan az utolsó hetekben már nem foglalkoztak a számítógépek, tabletek megbízható működésével, mondván vége az online sulinak. De most még van rá lehetőség, hogy számba vegyük az elmúlt hónapok tapasztalatait, és az esetleges kritikus pontokon jobbítsunk.

Érdemes megnézni a számítógépek, notebookok állapotát.

Jól jöhet, ha átnézzük a meghajtókat, hogy mennyi szabad hely van még dolgozni, mennyire lassú esetleg a számítógép. Szükség esetén hallgassuk meg a ventilátorok hangját is, egy-egy furcsa, kerregő hang sok mindennek lehet az előjele. Egy esetleges megelőző karbantartás most nem csak ócska frázis. Ha az online tanítás kellős közepén áll meg a notebook, az lesz csak az igazi kihívás! 

A szoftvereket is vegyük górcső alá!

A Windows állandóan frissül, és ezek a frissítések a mai napig sem mentesek a hibáktól. A vírusirtókat és a diákok online munkájához nélkülözhetetlen Office és Teams programokat is érdemes frissíteni.

Ezeket a felkészülési mozzanatokat szerintem jobb megtenni most a nyáron. Emlékeimben még ott él a március vége/április eleje, amikor mindenki pánikszerűen lerohanta az informatikai üzleteket, szervizeket - többek közt az Excom Computert is -, és tumultus jelenetek mellett fejvesztve dolgoztunk azon, hogy mindenkinek legyen működképes számítógépe, notebookja, szinte azonnal.

Készüljünk úgy, hogy digitális tanrend lesz, de igazából bízzunk benne, hogy sima szeptemberi tanévnyitó lesz!

A Tisztaszoftver Program honlapja (forrás: o365.oh.gov.hu)

Legális és ingyenes Office/Teams minden diáknak, tanárnak

Sokan nem is tudják, hogy illegális Office-t használnak az online tanuláshoz, miközben minden hazai diák, tanár ingyenesen és legálisan használhatja a Tisztaszoftver program égisze alatt a Microsoft irodai alkalmazás csomagját, az Office365 ProPlust.  

Ehhez nem kell más, mint regisztrálni az o365.educatio.hu oldalon: a 16 évesnél fiatalabbak nevében a szülő regisztrálhat, az idősebb diákok pedig saját maguk is megtehetik ezt. A regisztrációhoz a 7-essel kezdődő, 11 számjegyből álló oktatási azonosítóra, valamint a születési időre és egy működő e-mail-címre van szükség  - valamint, ha szülő regisztrál, akkor a szülő nevére és személyi igazolványának számára.

A megadott e-mail-címre érkezik egy, a regisztráció megerősítésére szolgáló e-mail. Kattintás után egy weboldalra jutunk, ahol ki kell választani egy felhasználónevet. Fontos, hogy a felhasználónév alapján készül egy @sulid.hu végű e-mail-cím is, amit adott esetben az iskola is láthat; ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni a választáskor.

A regisztráció megerősítése után érkezik egy második e-mail a belépési adatokkal; ezt lehet használni az Office letöltéséhez és aktiválásához a portal.office.com weboldalon. A rendszertől kapott, véletlenszerű jelszót az első belépés után meg kell változtatni. A belépést követően a telepítő a jobb felső sarokban lévő gomb segítségével tölthető le: az Office telepítése/Office 365 appok. A telepítés a gép sebességétől függően 5-10 percig tart.

A telepítést követően az Office-t hozzá kell rendelni az első lépésben létrehozott fiókhoz, ami bármelyik Office alkalmazás elindítása után egyszerűen a belépési adatok megadásával történhet. Ezt követően az Office 365 használatra kész.

Az így telepített Office programhoz is jár a Microsoft OneDrive 1 TB felhő tárhelye, valamint egy regisztrációval akár öt különböző eszközön is használhatjuk az Office alkalmazásait.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Ötvenéves osztálytalálkozót tartottak Székesfehérváron
  Ötvenéves osztálytalálkozót tartottak Székesfehérváron
 • Fehérvári Családi Életmód Hétvége lesz a Jancsárkertben
  Fehérvári Családi Életmód Hétvége lesz a Jancsárkertben
 • Honvédfesztivált tartanak a pákozdi csata tiszteletére
  Honvédfesztivált tartanak a pákozdi csata tiszteletére
 • A Vidi egykori UEFA-kupa-döntős legendája reklámsztárrá avanzsált
  A Vidi egykori UEFA-kupa-döntős legendája reklámsztárrá avanzsált
 • Koronavírus - 633 új fertőzött, 8 elhunyt
  Koronavírus - 633 új fertőzött, 8 elhunyt
 • Egymillió forint adomány a kórház szülészetének
  Egymillió forint adomány a kórház szülészetének
 • Elkészült az ország Mesterséges Intelligencia Stratégiája
  Elkészült az ország Mesterséges Intelligencia Stratégiája
 • Maszkviselés és távolságtartás – így csökkenthető a fertőzés
  Maszkviselés és távolságtartás – így csökkenthető a fertőzés

Eseménynaptár

 • Koronavírus – mindenki környezetében vannak fertőzöttek
  Koronavírus – mindenki környezetében vannak fertőzöttek
 • Hét Domb Filmfesztivál – netes vetítéseket tartanak
  Hét Domb Filmfesztivál – netes vetítéseket tartanak
 • HPV-oltás – ősztől a hetedikes fiúk is ingyen kapják
  HPV-oltás – ősztől a hetedikes fiúk is ingyen kapják
 • Környezetvédelmi akció – péntekig ellenőriznek az utakon
  Környezetvédelmi akció – péntekig ellenőriznek az utakon