Partly cloudy19 °C
2020. szeptember 19. szombat Vilhelmina
Menü

Csokis süti fogyókúra alatt? - Íme egy tuti recept!

Csokis süti fogyókúra alatt?  - Íme egy tuti recept!
Tartalmas és zamatos (Fotó: Kovács V. Orsolya)

Ha kerülöd a lisztet és a cukrot, de rád tör az édességvágy, ezt a receptet érdemes kipróbálni!

Sokan szeretik a gyorsan és egyszerűen elkészíthető kevert süteményeket, melyek tésztája végtelen módon variálható. Nem is kell hozzá konkrét recept, elég körülnézni a konyhában. Egy hétvégi délutánon készítettem el először ezt a tésztát, afféle "mindent bele" desszertként, felhasználva, amit éppen otthon találtam hozzá. Így tapasztaltam meg, milyen kiválóan lehet helyettesíteni a sütémény tésztában a liszt és a zsiradék jelentős részét túróval. 

Az elképzelés eredete ugyanis az volt, hogy minél kevesebb lisztet és cukrot használjak.

Fogtam egy huszonöt dekás csomag túrót a hűtőből, és beleöntöttem az egyik kedvenc, nagymamától örökölt üvegtálamba. Ráütöttem két tojást, és tettem hozzá egy evőkanál folyékony édesítőszert (én stevia alapút használtam.) Mindezeket kézi habverővel alaposan összedolgoztam. 

50 gramm lisztet egy másik edényben elkevertem egy zacskó sütőporral és két evőkanál holland (tehát cukormentes!) kakaóporral, és fokozatosan hozzákevertem a túrós masszához.

Hozzávalók: 

25 dkg zsírszegén túró
2 tojás
1 evőkanál folyékony édesítőszer, pl. stevia
50 gramm liszt
2 evőkanál holland kakaópor
1 csomag sütőpor

Kivajazott, kilisztezett formába öntöttem a masszát, és 180 fokon tűpróbáig sütöttem (a mi gázsütőnkben elég volt bő fél óra, 40-45 perc is szükséges lehet. A lényeg, hogy ne ragadjon.)

Az elkészült tésztát óvatosan kiborítottam a formából és sütirácson hűtöttem, hogy ne ázzon el a tészta párától. Igazság szerint olyan étvágygerjesztő illatot árasztott a kakaópornak köszönhetően, hogy már langyosan el is kezdtük szeletelni. Akkor lepődtem meg igazán, hogy belülről is milyen könnyű, levegős, gusztusos a tészta állaga. 

Rácson hűtsük ki, hogy ne ázzon el a párától (Fotó: Kovács V. Orsolya)
Rácson hűtsük ki, hogy ne ázzon el a párától (Fotó: Kovács V. Orsolya)

Szerintem ez egy igazi szabadon variálható recept, a tésztába keverhetünk még nyugodtan étcsoki vagy aszalt gyümölcs darabokat, esetleg mogyorót, mandulát, diót is. Persze akkor már egy fokkal magasabb szénhidrát tartalommal kell számolnunk.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár