Fair8 °C
2021. március 8. hétfő Zoltán
Menü
Házhozszállítás

Különleges orgonahangverseny lesz Fehérváron

Augusztus 21-én, Fehérváron az OrgonaPont hangversenyén Szotyori Nagy Gábor orgonaművész, Staszny Zsófia szoprán és Koloss Krisztina csellóművésznő által fantasztikus hangszerpárosítást és az orgona-énekhang csodálatos együttesét hallhatja a közönség.

Augusztusban újra az orgonáké a főszerep! A Filharmónia Magyarország színes programjai által betekintést nyerhetünk ennek a páratlan hangszernek a birodalmába, megismerhetjük különlegességeit, amelyeket sokan nem is sejtenek.

Az OrgonaPont idén közel 40 városban, több mint 50 koncerttel várja kedves közönségét, többek között Székesfehérváron is találhatnak programot az érdeklődők.

Az OrgonaPont hangversenyén Szotyori Nagy Gábor orgonaművész, Staszny Zsófia szoprán és Koloss Krisztina csellóművésznő által fantasztikus hangszerpárosítást és az orgona-énekhang csodálatos együttesét hallhatja a közönség augusztus 21-én Székesfehérváron.

A hangversenyen Koloss Istvánra emlékeznek.

Koloss István a 20. századi magyar egyházzene egyik legmeghatározóbb alakja volt, évtizedeken át, egészen haláláig a budapesti Szent István-bazilika orgonistájaként szolgált. Nemcsak mint orgonista, de mint zeneszerző is jelentős örökséget hagyott ránk, főként egyházi kompozíciói, kiemelten kórusművei által. Művészpályája szinte egész Európában ismert. Pro Arte Assisi-díjjal és a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével tüntették ki.

A székesfehérvári koncerten nem csak a műsorral emlékeznek rá, de a művészek is szorosan kapcsolódnak hozzá. Fellép többek között lánya és egykori tanítványa is.

Különleges orgonahangverseny lesz Fehérváron

Szotyori Nagy Gábor orgonatanulmányait Koloss István orgonaművész-zeneszerzőnél kezdte, jelenleg a Szentendrei és a Kispesti Református Egyházközségek zenei vezetője, orgonaművésze. Emellett a budapesti Szent István Bazilika állandó helyettes orgonaművésze. Rendszeres koncerttevékenységet folytat Magyarországon és külföldön egyaránt. Koloss Krisztina édesapja, Koloss István zeneszerző.

Különleges orgonahangverseny lesz Fehérváron

Koloss Krisztina részt vett nemzetközi fesztiválokon, versenyeken, valamint olyan világhírű előadóművészekkel és karmesterekkel dolgozott együtt, mint Kobayashi Kenichiro, Valerij Gergijev. Tagja volt a Danubia valamint a Budafoki Dohnányi Ernő Zenekarnak, a Wiener Jeunesse zenekarnak és a Bécsi Zeneakadémia zenekarának. A világ számos országában koncertezett szólistaként, zenekari tagként illetve Édesapjával.

Különleges orgonahangverseny lesz Fehérváron

Staszny Zsófia énekművész életében gyermekkora óta központi helyet foglal el a zene. A 2014. évi Los Angeles-i nemzetközi Liszt-versenyen 1. díjat nyert, ennek köszönhetően szóló dalestet adhatott New Yorkban. A 2014–2015-ös tanévben Köztársasági Ösztöndíjat, 2015-ben Bank of China ösztöndíjat, valamint 2017-ben Fischer Annie ösztöndíjat nyert.

Az estén felcsendülnek Koloss István darabjai, illetve Mendelssohn D-dúr Szonátája és B-dúr Szonátája.

Jegyek válthatók online a www.jegymester.hu oldalon, valamint a hangverseny előtt a helyszínen. További információ a programokról a www.filharmonia.hu weboldalon található.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Brutális kettős gyilkosság Kislángon
  Brutális kettős gyilkosság Kislángon
 • A magyarországi egyházak többsége online tart szentmiséket
  A magyarországi egyházak többsége online tart szentmiséket
 • A korlátozások miatti veszteségek enyhítésére több intézkedést is hozott a kormány
  A korlátozások miatti veszteségek enyhítésére több intézkedést is hozott a kormány
 • Országos razzia kezdődik az utakon holnaptól
  Országos razzia kezdődik az utakon holnaptól
 • A dalai láma is megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját
  A dalai láma is megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját
 • Véget ért Aucklandben az egyhetes zárlat
  Véget ért Aucklandben az egyhetes zárlat
 • Takarítás vegyszerek nélkül
  Takarítás vegyszerek nélkül
 • A 60 év felettieket oltották szombaton Székesfehérváron
  A 60 év felettieket oltották szombaton Székesfehérváron
 • Megérkeztek az első szlovák koronavírusos betegek Lengyelországba és Németországba
  Megérkeztek az első szlovák koronavírusos betegek Lengyelországba és Németországba