Cloudy14 °C
2020. október 24. szombat Salamon
Menü

Tűzifát Okosan: bemutatjuk a NÉBIH tűzifavásárlós oldalát

Tűzifát Okosan: bemutatjuk a NÉBIH tűzifavásárlós oldalát
A NÉBIH kifehéríti a tűzifa kereskedelmet (Fotó: freepik.com)

A digitális világ adta lehetőségek egyre inkább belopóznak a mindennapokba. Ahogy szépen lassan használt autót is már szinte csak a neten keresgélünk, úgy lesz mindennapos a hó eleji nagybevásárlás intézése is a számítógép mellől. Így ha már mindent online szerzünk be, akkor miért maradna ki a tűzifa a buliból?

Az apróhirdetési online portálok térhódításáról nem csak a Vörösmarty Kockában, de itt a Kocka blogban is esett már szó. Nem kicsit forgatta fel a hirdetési piacot az internet adta modern és gyors lehetőségek tárháza. Hatása elementáris erővel rendezte át a piacot. Hirdetési újságok szűntek meg, új platformok jelentek meg, nem utolsó sorban pedig maga az adok-veszek rendszer éledt újjá.

Ezt a lehetőséget kívánja most kihasználni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) azzal az érdekes, de nagyon is előre mutató példával, hogy a tűzifakereskedelmi-piacot vezeti be az online piactérbe. 

Természetesen tűzifát eddig is lehetett hirdetni és venni is szinte bármely nagyobb online hirdetési portálon (Jófogás, Vatera), sőt, az utóbbi évek újdonsült szereplője a facebookos Marketplace is sorban áll a piaci szereplők közt, hogy kivehesse részét a hirdetési szektorból. 

Azonban a NÉBIH a Tűzifát Okosan oldal elindításával azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a tűzifa kereskedelmet kifehérítse.

Az utóbbi években nem volt ritka az illegális forrásból származó tűzifa kereskedelem, mely nem csak a vevőket károsította meg, de károsan hatott az egész piacra is. Az illegális fakereskedelem elleni küzdelem csak az egyik cél. A NÉBIH az oldal elindításával a jogszerűen működő erdőgazdálkodókat és faanyag-kereskedőket szeretné támogatni, továbbá az oldal a potenciális vevők tájékozódását is segíti majd.

A hirdetési portál használata ingyenes, azonban ügyfélkapus regisztrációhoz, azonosításhoz kötött. Ez abból a szempontból érdekes és főleg hasznos, hogy segítségével az illegális fakitermelésből élő csalókat a rendszer kizárja a használatból. Ennek köszönhetően csak a beazonosított, a faanyagterméklánc-felügyeleti (EUTR) nyilvántartásban szereplő erdőgazdálkodók használhatják a hirdetési portált. 

A potenciális vevők az oldalon böngészve könnyen megkereshetik a lakóhelyükhöz legközelebbi kereskedőket, így talán a szállítást is egyszerűbbé téve. Másrészt viszont a portál használatával lehetővé válik a különböző feldolgozási formában és kiszerelésben értékesített tűzifatermékek árainak összehasonlítása is.

A Tűzifát Okosan portál használatának egyik, ha nem a legnagyobb előnye, hogy lehetővé teszi a vásárlók és a tisztességes termelők, kereskedők egymásra találását. 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Világszerte növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma
  Világszerte növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma
 • Tovább nőtt itthon a fertőzöttek száma, újabb 38 ember vesztette életét a koronavírus szövődményeib
  Tovább nőtt itthon a fertőzöttek száma, újabb 38 ember vesztette életét a koronavírus szövődményeib
 • Elfelejtett nemzedék - bemutatták a fehérvári rendező filmjének előzetesét
  Elfelejtett nemzedék - bemutatták a fehérvári rendező filmjének előzetesét
 • Temetői séta lesz október 28-án a Csutora temetőben
  Temetői séta lesz október 28-án a Csutora temetőben

A hét sztorija

Eseménynaptár