3 évnél régebbi cikk

Cser-Palkovics András: ott sűrítik Fehérváron a tömegközlekedési járatokat, ahol kell
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Cser-Palkovics András: ott sűrítik Fehérváron a tömegközlekedési járatokat, ahol kell
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

A rendkívüli jogrend kapcsán Cser-Palkovics András polgármester lakossági tájékoztatót tett közzé a közösségi oldalán, amelyben a legfontosabb változásokat foglalta össze.

"Éjfélkor ismét rendkívüli jogrend lépett életbe Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a következő 15 napban – ha az Országgyűlés meghosszabbítja, akkor további 90 napban – biztosan különleges felhatalmazással, tehát közgyűlési jogköröket gyakorolva kell végezzem szolgálatomat. A rendkívüli hatáskör rendkívüli felelősséget is helyez a polgármesterekre, melyet alázattal és legjobb tudomásom igyekszem ellátni, az Önök véleményét mindig meghallgatva és tapasztalt, felkészült kollégáim segítségére támaszkodva.

Ahogyan tavasszal, úgy most is rendszeresen meg fogok osztani Önökkel minden rendelkezésemre álló járványügyi információt, mert vallom, hogy ez a demokrácia alapvetése és a sikeres közösségi cselekvés első állomása.

A mai napot, mielőtt bármilyen döntést meghoztam volna, már frakcióvezetői egyezteséssel kezdtem, ahol meghallgattam a képviselőcsoportok vezetőinek véleményét és válaszoltam kérdéseikre"  – írta közösségi oldalán a polgármester, majd hozzátette, hogy a rendkívüli felhatalmazással élve utasította a Polgármesteri Hivatal munkatársait, hogy haladéktalanul kezdjék meg az új kormányrendeletben foglaltak végrehajtását.

Ezeknek a szabályoknak az alkalmazása bizonyos kérdésekben egyszerű és azonnali, más területeken azonban szükség van némi időre, hogy pontosan felmérjék a lehetőségeket és precíz intézkedéseket léptethessenek életbe.

A polgármester bejegyzésben kitért arra, hogy jelen állás szerint kijárási korlátozás lépett életbe minden nap éjfél és reggel 5 óra között.

A korlátozás alól kivételt csak az képez, ha valaki munkavégzés vagy vészhelyzet miatt hagyja el otthonát, ezeket viszont ellenőrzés esetén hitelt érdemlően kell tudni igazolni a hatóságok számára.

A szórakozóhelyeknek zárva kell tartaniuk és az ilyen típusú – tehát a nem ültetett – koncerteket, bulikat tilos mind szervezni, mind látogatni, ennek a rendelkezésnek a megszegése mind a buli szervezőjére, mind a résztvevőire nézve súlyos büntetésekkel járhat.

A polgármester kiemelte, hogy az ilyen rendezvényeken gyakorlatilag lehetetlen betartani a védőtávolságot, illetve betartatni a maszkviselés szabályait, így ezek a rendezvények a koronavírus terjedésének gócpontjaivá váltak a közelmúltban.

A rendelkezés a vendéglátóhelyekre, tehát éttermekre, kávézókra és kocsmákra nem vonatkozik, azok továbbra is nyitva tarthatnak este 11-ig – az egyéb járványügyi szabályok betartásával.

Az önkormányzati fenntartású kulturális és sportintézmények pontos nyitvatartási és működési rendjét vizsgálják, a cél az, hogy mindegyik intézmény biztonságos és költséghatékony, tehát fenntartható módon működjön a veszélyhelyzet alatt is.

Ha csak lehetséges, meg fogják oldani a színház, a városi sportmeccsek és egyéb rendezvények látogathatóságát, mert ezek a programok szerves részei a város életének, rengeteg ember megélhetése múlik rajtuk és mert ezeknek az intézményeknek a hosszú távú – tehát járványhelyzet utáni – túlélése múlhat ezen.

"Az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények vezetőit arra kértem, hogy amilyen gyorsan lehetséges, tegyék meg szakmai javaslataikat a műsorterv módosítására. Türelmet kérek mindenkitől, mert ugyan a veszélyhelyzet hajlamosíthat a „huszáros” megoldásokra, ebben a kérdésben rengeteg szempontot kell figyelembe vegyek, mielőtt konkrét döntésekről beszámolhatnék." – írta Cser-Palkovics András, aki hangsúlyozta, hogy a közösségi közlekedés járatsűrítésére vonatkozó szakmai javaslatot a szolgáltatónak a megyei kormánymegbízottal, mint a Megyei Védelmi Bizottság elnökével kell egyeztetni. Ez a munka már ma reggel megkezdődött.

A cél, hogy ahol erre szükség van, ott sűrítsük a járatokat."

 

Cser-Palkovics András a Fehérvár Televíziónak azt nyilatkozta, hogy a járatsűrítéseknél, ahol indokolt,  figyelembe veszik a műszakváltást is.

Éjféltől a parkolás ingyenessé vált mindenhol az országban, így Fehérváron is, tehát parkolási díjat már ma sem kell fizetni, ez így is marad további rendelkezésig.

Borítókép: Facebook/Dr. Cser-Palkovics András
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek