3 évnél régebbi cikk

Bye-bye Szása, Dr. Alban és a C+C Music Factory – Ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
www.youtube.com
Bye-bye Szása, Dr. Alban és a C+C Music Factory – Ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined

Integettünk a Pa-Dö-Dő Szásájának, táncoltunk Dr. Alban és a C+C Music Factory talpalávalójára, imádtuk Sting, Whitney Houston és a Nomad slágerét, ráadásként pedig még Bart Simpson is befigyelt – ezek voltak a legnagyobb slágerek 1991 második havában.

Zenei időutazásunkat a szokottak szerint Nagy-Britanniában kezdjük, 1991 februárját a UK Top40 slágerlistáján az előző hónap listavezetője, a The KLF kezdte az élen, a Children Of The Revolution formációval rögzített „3Am Eternal” két hétig állt az élen.

Február 10-én aztán új listavezető foglalta el a magaslati levegőt, méghozzá egy olyan dal, melyet óriási népszerűségnek örvendő rajzfilmsorozat szereplője adott elő. A sorozat nem más, mint a rekordok garmadáját tartó The Simpsons, vagyis a Simpson Család, melynek egyik legkedveltebb figurája, Bart Simpson karaktere egy dalt és hozzá egy klipet kapott a Fox csatornától.

Egészen pontosan a Fox megrendelésére a Klasky-Csupo stúdió készítette el a klipet, a határidő rövidsége miatt mindössze egyetlen hónap alatt.

A munkának magyar vonatkozása is volt, hiszen a Varga Csaba és Erkel András által alapított budapesti Varga Stúdió is közreműködött Bart Simpson önálló klipjének elkészítésében.

A klipet egyébként az a Brad Bird rendezte, aki később, 2005-ben Oscar díjjal jutalmaztak A hihetetlen család című filmjéért. A dal, a „Do The Bartman” összesen négy hétig első helyen állt a brit kislemez listán.

Természetesen további remek dalok is feltűntek a brit listán, így a februárt végig a dobogón, a második és harmadik helyen töltő Nomad és MC Mike Freedom által előadott „I Wanna Give You Devotion” is. A dal az 1989-ben alakult, a house és a hiphop határán egyensúlyozó Nomad második nagylemezéről jött ki.

A Damon Rochefort, Steve McCutcheon és Sharon D. Clarke alkotta csapat a dalhoz segítséget kapott a rapper MC Mike Freedom személyében, ez a felállás pedig nyerőnek bizonyult. A nóta számos országban előkelő helyezést ért el, az amerikai tánclistát például vezette is.

Ahogy évekkel később Steve McCutcheon visszaemlékezett: „A dal véletlen volt, és arra emlékszem, hogy egy jobb dobhangzást szerettem volna elérni, bár igazán nem tudtam még, hogy hogyan kell megfelelően csinálni, hogy működjön a dolog, és azzal sem voltam teljesen tisztában, hogy jó-e az, amit csinálok?! Ha nem lett volna olyan jó a dal, nem került volna slágerlistára”.

További kiváló nóták is ott voltak a legjobbak között a brit slágerlistán 1991 februárjában, így például Vanilla Ice és a „Play That Funky Music”, a The Source és a „You Got The Love”, valamint Madonna és a „Crazy For You”.

Németországban mindeközben egy korszak lezárult: Tíz hét után elköszönt az első helytől az Enigma és a „Sadeness (Part I)”, hogy átadja helyét egy ízig-vérig német rockbandának. A Torfrock 1976-ban alakult, és repertoárja igen széles skálán mozgott. A banda karrierjének egyik csúcsát 1991 februárjában élte meg, amikor a „Beinhart” című daluk öt héten át vezette az Offizielle Deutche Charts kislemezlistáját.

A slágerlisták bizony néha furcsaságokat mutatnak, pláne jóval későbbről visszatekintve rájuk. A Torfrock hiába lett listavezető, a bandára és a Number One nótájára, a „Beinhart” című dalra kevesen emlékszenek, míg az akkoriban csak második helyig jutó előadó meg sem állt a világhírnévig.

Az úriember nem más mint Alban Nwapa, vagy ismertebb nevén Dr. Alban, aki első fényes sikerét 1991 februárjában aratta Németországban. A nigériai születésű, de élete javát Svédországban töltő fogorvos szép lassan futott be az európai könnyűzene élvonalába, kezdetben két fog húzása között klubokban keverte a talpalávalót, majd végleg letette voksát a zene mellett.

1990-ben összeállt Denniz PoP menedzserrel, közös munkájuk gyümölcseként pedig kijött a „Hello Africa” című debütáló Alban-album, melyet világszerte egymillió példányban adtak el (egyet például e sorok írójának). Dr. Alban az albummal és annak címadó slágerével afrikai gyökerei előtt kívánt tisztelegni, ebben segítségére volt a később hajléktalanná váló rap-királynő, Leila K is. Kettejük közös nótája, a „Hello Africa” kibérelte magának az Offizielle Deutche Charts második helyét 1991 februárjában.

Természetesen további kiváló slágerek is feltűntek ekkor a német listán, így ott volt a legjobbak között a Rocky V. soundtrackjén megjelenő nóta, a „Go For It” Joey B. Ellis előadásában. Érdekesség, hogy Joey B. Ellis korábban MC Breeze néven ért el mérsékeltebb sikereket, majd a Rocky V. soundtarckje hozta meg neki a nagy sikert, a „Go For It” mellett a „Throught U Were The One  For Me” című nótája is felkerült a korongra, mely szintén ért el sikereket, és manapság is felcsendül a kilencvenes évek funky nótáit megidéző mixekben.

Ráadásként pedig néhány további remekmű, mely 1991 februárjában felcsendült a német slágerlistán: Seal és a „Crazy”, a The Farm és az „All Together Now”, vagy épp Rick Astley és a „Cry For Help”.

Ami a többi európai országot illeti, Ausztriában The Righteous Brothers és az „Unchained Melody”, Hollandiában Candyman és a „Knockin’ Boots”, míg Svájcban, Norvégiában, Svédországban és Franciaországban az öreg kontinens többi részét addigra már meghódító Enigma és a „SadenessPart I” állt az élen 30 esztendeje.

Egészen más volt a kép a rádiós játszásokat bemutató European Airplay Top50 listáján, ahol Sting volt ekkor a listavezető „All This Time” című dalával, mely a német és osztrák rádiós játszási listát is vezette. A nóta a „The Soul Cages” című albumon jelent meg, és szintén szépen teljesített, 1991 februárjában vezette a European Top 100 Album listát is.

Az Egyesült Államokban a Billboard Hot100 élén mindeközben minden idők egyik legkiemelkedőbb funky nótája hódított, a Robert Clivillés és David Cole által 1989-ben alapított C+C Music Factory jóvoltából. A fennállása során 35 különböző zenei díjat besöprő formáció a kilencvenes évek első felének egyik legmarkánsabb képviselője volt a funky vonalat képviselő formációk közül, egyik legnagyobb slágerük pedig az 1991-ben a fél (no jó, az egész) világot meghódító „Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now)” volt.

A páros Freedom Williams rap betéteivel és Martha Wash csodálatos hangjával járatta csúcsra a dalt, melyben Zelma Davis is aktív szerepet vállalt. A „Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now)” sikerét jól jelzi, hogy a VH1 zenecsatorna 100 Greatest Dance Songs (100 legnagyobb dancesláger) listáján a 9. helyezést kapta, valamint a 100 Greatest Songs of the 90's (100 legnagyobb sláger a 90-es évekből) listán pedig a 36. helyen végzett a 2007-es felmérés alapján.

A C+C Music Factory menetelése sajnos nem tarthatott sokáig, David Cole 1995. január 24-én hosszú betegség után elhunyt, a formáció pedig később már nem tudta megismételni korábbi sikereit. A „Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now)” 1991 februárjában két hétig vezette a Billboard Hot100 kislemezlistáját.

A hónap végén aztán váltás történt az élen, ugyanis jött a David Cole-hoz hasonlóan tragikusan fiatalon elhunyt díva, Whitney Houston, aki szintén két hétig állt az élen „All The Man That I Need” című dalával.

A tengerentúli hiphoplista élén is váltás történt: a januárt uraló LL Cool J átadta helyét New York egyik ikonikus rapduójának, az élre az Erick Sermon és Parrish Smith alkotta EPMD állt „Gold Digger” című nótájával.

Utazásunk végén nézzük, mik voltak a kedvencek hazánkban 1991 februárjában! A MAHASZ albumlistáján ekkor gőzerővel száguldott a csúcs felé a Pa-Dö-Dő második albuma, a „Kiabálj!”. Lang Györgyi és Falusi Mariann duója (mely nevét a balett-szaknyelvben honos francia kifejezés, a „pas de deux” vagyis „kettesben, párban való tánc” kifejezés fonetikus átírásából kapta) már első albumával milliók kedvence lett, a második korong pedig tovább növelte népszerűségüket.

Az 1990-ben megjelent, de igazán 1991 elejére befutó album legnagyobb slágere a címadó dal mellett a „Bye-Bye Szása” című nóta lett, mely a szovjet katonák kivonulását örökítette meg a maga sajátos módján.

Mára ennyi fért zenei időutazásunkba, folytatás egy hónap múlva, amikor 1991 márciusának zenei felhozatalát idézzük meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek