3 évnél régebbi cikk

Érvénytelen tajszámmal is jár az ingyenes oltás
Érvénytelen tajszámmal is jár az ingyenes oltás

Március 10-ig kap haladékot az, akinek járuléktartozás miatt érvénytelenné vált a tajszáma. Az ingyenes koronavírus elleni vakcinát - ha regisztráltak - megkapják, de  járuléktartozásukat rendezniük kell.

A napokban kapják kézhez a NAV tájékoztatóját azok, akik még nem rendezték tb-járulék hátralékukat: három hét haladékot nyernek tartozásaik rendezésére.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint ez év február 18-ig 75 588 adózó tartozása haladta meg az egészségügyi szolgáltatási járulék hathavi mértékét. A ténylegesen érintettek száma ennél jóval kevesebb és az újabb felhívás hatására ez a szám tovább csökkent.

A tartozók közel fele hosszabb ideje külföldön él, csak a változást nem jelezték az egészségbiztosítási intézet felé. Ők utólag törölhetik járuléktartozásukat.

A NAV csak március 10-én adja át a több mint hat hónappal tartozók adatait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek. Az egészségügyi hivatal ezt követően érvényteleníti az érintettek tajszámát, ami azzal jár, hogy már nem vehetik igénybe az ingyenes állami egészségügyi szolgáltatásokat.

A társadalombiztosítás szabályrendszerének átalakításával már 140 ezer olyan ember helyzete tisztázódott, aki korábban nem fizette rendesen a társadalombiztosítási ellátás igénybevételéhez szükséges közterheket - ezt már Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára nyilatkozta az MTI-nek.

Az átalakítás időszerű volt és a koronavírus-járvány még inkább előtérbe helyezte az egészségügyi ellátórendszer igazságos kockázatközösségének az elvét; azt, hogy a rendszer fenntartásából mindenki vegye ki a részét.
Borítókép: Pexels.com/Gustavo Fring
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek