Rain13 °C
2021. április 11. vasárnap Zsolt, Leó
Menü
Házhozszállítás

Falmászás védőfelszerelés nélkül: ez a boulder, melyben egy székesfehérvári testvérpár is sikereket ért el

Szép eredményeket ért el a Monkey Power 6 boulder versenyen a székesfehérvári testvérpár, Pajor Natália és Pajor Vince.

A falmászásnál a boulder azt jelenti, hogy nincsen védőfelszerelés, nem kúszik az ember magasra (általában (3-5) métert tesz meg, maximum 5-öt). Utak vannak kialakítva, amiken haladni kell, s az nyer, aki a legtöbbet teljesíti vagy a legkevesebb próbából – ha ugyanannyit tesz meg több versenyző. Ilyen terem van Székesfehérváron is, ahol a gyermekeim is edzenek most.” – mesélte egy fehérvári anyuka, Farkas Petra – „A nehézségi falmászáshoz kötelet használnak. Itt van biztosítás. A beülőn lévő mászót egy társa biztosítja kötéllel. Ahogy mászik, úgy viszi fel a kötelet és akasztja be a köztesekbe. Ez az előmászás.”

Pajor Vincét mindig jó érzéssel tölti el, amikor megmászik egy utat és legyőzi a félelmét (Fotó: Pajor István)
Pajor Vincét mindig jó érzéssel tölti el, amikor megmászik egy utat és legyőzi a félelmét (Fotó: Pajor István)

Az édesanya kifejtette, hogy a kisebbeknek felül akasztják be a kötelet – nekik nem kell az akasztgatással törődniük. Létezik még a gyorsasági mászás, ami szintén köteles, de ebben az esetben nem az út nehézsége számít, hanem az, hogy ki milyen gyorsan éri el az útvonal legfelső pontját. Az út tehát nem nehéz, mindenhol ugyanúgy helyezkednek el a fogások a falon. Itt tehát nem az jelenti a kihívást, hogy megmássza-e valaki az adott felületet vagy nem, hanem, hogy milyen gyorsan teljesíti a távot. Gyorsasági fal jelenleg nincsen Székesfehérváron, ám magasfal létezik az egyik általános iskolában.

A Rotpunkt Sziklamászó Egyesület ott tartotta korábban az edzéseket – ám a vírushelyzet miatt jelenleg nincsenek foglalkozások, mivel egy oktatási intézmény területén van ugyebár a magasfal, s a jogszabályok szerint most ott nem lehet edzeni” – árulta el Petra. – „Az említett egyesület vezetője Abonyi Gábor, aki főállása mellett szabadidejében szervezte ezelőtt a lelkes mászóknak a programokat, mászási lehetőségeket biztosított, ellátta az edzői feladatokat. Nyaranta sziklamászó tábort szervezett belföldön és külföldön egyaránt, vitte a tanítványait budapesti edzőtermekbe is gyakorolni, hétvégente pedig sziklát mászni. A gyermekeim is tőle tanultak, s nagyban neki is köszönhető, hogy milyen eredményeket értek el.”

Petra fia, Pajor Vince 14 éves és 7 éve falmászó. Ez az első olyan sport, ami mellett hosszú ideje kitart. Előtte hiába próbálkozott a karatéval, az úszással, az atlétikával – egyikben sem lelte igazán örömét. Aztán az egyik osztálytársa születésnapi bulit rendezett egy falmászó teremben, s ott szeretett bele ebbe a mozgásformába.

Pajor Vince szerint fontos a technika, a kreativitás, és persze az erő is (Fotó: Miklós Éva)
Pajor Vince szerint fontos a technika, a kreativitás, és persze az erő is (Fotó: Miklós Éva)

Elárulta, hogy a nehézségi falmászást szereti a legjobban (ami köteles és nem gyorsasági), valamint a szilamászást. Mindig jó érzéssel tölti el, amikor megmászik egy utat és legyőzi a félelmét. Legutóbb a Magyar Kupa első fordulóján mutatta meg tudását a boulder versenyen, ahol hetedik helyezést ért el.

Korábban több megmérettetésen is részt vett – különböző eredményekkel. Volt már első, második, harmadik, negyedik helyezett is. Jelenleg hetente két edzésre jár – és a magasfal sajnos e körből most kiesik a már említett okok miatt. Ez az időszak a gyorsasági versenyekre való készülések kedvez – amikor mindig ugyanaz az út, s jól be lehet gyakorolni.

Fontos a technika, a kreativitás, és persze az erő is.” – mondta – „A fejlődésemhez több minőségi edzésre lenne szükség, erősítő edzésekre is, de erre most nincsen lehetőségem. Sajnos az egyik edzésen egyszer eltörtem a karomat és tavaly nyáron is volt egy kartörésem, amikor kerékpárral elestem. Ezek a balesetek korlátozták az előrelépésemet. Ezért is üzenem mindenkinek, hogy vigyázzon magára és soha ne adja fel a céljait!”

Vince egyébként imádja a szénhidrátot, nem is vonja meg magától – mégis nagyon vékony. Látszik a hasán az összes kocka – és ez jól jön a falmászáshoz is! Nincsen súlytöbblete, amit cipelnie kéne és terhelné a fogását. Szabadidejében gördeszkázik, zenét hallgat és japán kardot forgat.

Pajor Natália azt szereti a legjobban a falmászásban, hogy technikás  (Fotó: Pajor István)
Pajor Natália azt szereti a legjobban a falmászásban, hogy technikás  (Fotó: Pajor István)

Testvére, Pajor Natália májusban lesz 12 éves. Korábban (3-4 évig) kosarazott: imádta a labdát, a csapatversenyeket. Két évig úszott, rocky-zott és lovagolni is járt – ami a vírushelyzet miatt abbamaradt. A falmászással 4 évvel ezelőtt ismerkedett meg, versenyszerűen pedig ebben a tanévben kezdett el foglalkozni vele.

A bátyámat látva jött meg a kedvem hozzá.” – vallotta be – „Nagyon jó érzés, amikor meg tudok mászni egy kemény pályát. Azt pedig különösképp élvezem, amikor egy bonyolultabb utat ki tudom logikázni, hogy miként hajtsam végre? A falmászás technikás, és nekem ez tetszik benne a legjobban."

Natália szintén részt vett a nemrég megtartott Monkey Power 6 boulder versenyen, ahol ötödik helyezést ért el.

Az elején nagyon izgultam, de aztán belendültem.” – emlékezett vissza – „Volt olyan pálya, amit senki se tudott végig csinálni, akadt olyan is, ami nekem nem ment, de a gyakorlottabbaknak igen, s volt, ami nehezen ugyan, de sikerült. Tavaly jobb helyezést értem el, mert negyedik voltam, de nem vagyok most sem csalódott. Igyekszem minden edzésen minden faladatot maximális erőbedobással csinálni. Az ugrásomat még fejlesztenem kell. A bátyámmal megbeszéltük, hogy idén elmegyünk az összes kupafordulóra. Ezt a sportot bárki kipróbálhatja életkortól függetlenül. Fontos, hogy mindenki az alapokkal kezdje.”

"Különösképp élvezem, amikor egy bonyolultabb utat ki tudom logikázni, hogy miként hajtsam végre" (Fotó: Pajor István)

Nati – Vincéhez hasonlóan – vékony testalkatú, ami optimális a falmászáshoz. Ő inkább boulderezi szeret. Imádja a rakott krumplit, a brokkolis húsos rizst, a lencsefőzeléket. Szabadidejében sokat olvas, színjátszással foglalkozik és cserkészkedik. A testvérek jelenleg a RedRock-ban edzenek Balogh Claudia irányítása mellett.

Szülői szemmel azt látom, hogy a falmászás olyan sport, ahol nem terelik a gyerekeket erőszakosan a versenyzés felé.” – állapította meg édesanyjuk – „Ugyanúgy foglalkoznak azokkal, akik csak kedvtelésből másznak, mint azokkal, akikben erős versenyszellem tombol. Ez a sport rendkívül jó hatással van a figyelemzavarra is. Technikás, és csak úgy lehet jól megmászni egy utat, ha a gyerek végig gondolja, hogy mit és hogyan fog csinálni, ami nagyon hasznos, fejleszti a koncentrációt. Örülök, hogy rátaláltunk a falmászásra.”

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Vízbetörés miatt 21 bányász rekedt a mélyben egy kínai szénbányában
  Vízbetörés miatt 21 bányász rekedt a mélyben egy kínai szénbányában
 • Elhalasztották a mára tervezett első helikopteres repülést a Marson
  Elhalasztották a mára tervezett első helikopteres repülést a Marson
 • Pályakarbantartás miatt Fehérváron is változik a vasúti menetrend áprilisban
  Pályakarbantartás miatt Fehérváron is változik a vasúti menetrend áprilisban
 • Egyre többen keresnek felújítandó lakást Budapesten és Pest megyében
  Egyre többen keresnek felújítandó lakást Budapesten és Pest megyében
 • Költészet napi Versműszak a Vörösmarty Színház művészeivel
  Költészet napi Versműszak a Vörösmarty Színház művészeivel
 • A 10. jubileumi Nemzetközi Hét lesz a Kodolányi János Egyetemen április 12-16-ig
  A 10. jubileumi Nemzetközi Hét lesz a Kodolányi János Egyetemen április 12-16-ig
 • Megtisztult a kiserdő - önkéntesek szedtek össze több mint tíz köbméternyi szemetet
  Megtisztult a kiserdő - önkéntesek szedtek össze több mint tíz köbméternyi szemetet
 • Április 15-től indul a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
  Április 15-től indul a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára

Eseménynaptár

 • Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
  Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
 • Szlovákiában tíz percen át szólnak a harangok ma délben a koronavírus-járvány áldozataiért
  Szlovákiában tíz percen át szólnak a harangok ma délben a koronavírus-járvány áldozataiért
 • Montenegróban visszatérnek az iskolába az érettségizők
  Montenegróban visszatérnek az iskolába az érettségizők
 • Holnaptól több nyugat-balkáni országban is enyhítenek a korlátozásokon
  Holnaptól több nyugat-balkáni országban is enyhítenek a korlátozásokon