Rain13 °C
2021. április 11. vasárnap Zsolt, Leó
Menü
Házhozszállítás

Összesítésben Fejér megye legeredményesebb triatloncsapata lett a Family Tree

Elkészült a Magyar Triatlon Szövetség ranglistája. Az összesítésben nagyon szép helyen végzett a székesfehérvári Family Tree: immár másodszor lett Fejér megye legeredményesebb csapata.

„A tritatlon hasonlóan működik, mint mondjuk a Forma-1” – tudtam meg Janota Zoltántól, a Family Tree egyik alapítójától. – „Az egész szezonban van kb. 30 verseny a különböző korcsoportoknak meghatározott távokon, aquatlonban, duatlonban és triatlonban. Ez utóbbiakban indulhatsz akár tíz próbán is, de csak a két, illetve három legjobb eredményt és az OB pontszámát veszik alapul. Az országos bajnokságok természetesen hangsúlyosabbak és ott mindenki magas fordulatszámon pörög.”

Vidám gyermekek - versenyre készülve (Fotó: Janota Zoltán)
Vidám gyermekek - versenyre készülve (Fotó: Janota Zoltán)

Kifejtette, hogy az egyesületi ranglista esetében a csapatbajnokságok, a nemzetközi eredmények és az országos bajnokságok egyéni eredményei, valamint a ranglista versenyeken elért egyéni eredmények is beleszámítanak a sorrendbe. Emellett meg kell említeni a váltó- és csapatbajnokságot is, ami igazán látványos színfolt az egyéni küzdelmek mellett. (És csapatépítésnek is kiváló!)

2020-ban a Family Tree csapatánál az egyéni ranglista versenyeken hat arany, öt ezüst és négy bronzérem született. Az egyéni országos bajnokságokon két aranyat, hat ezüstöt és két bronzérmet szereztek a versenyzők. A csapatbajnokságokon egy arany, két ezüst és egy bronzérem gazdagította a tagokat.

„Az, hogy a pandémia ellenére sikerült ezt elérni, jól mutatja, hogy mindez egy átgondolt munka és versenytervezés eredménye” – jelentette ki az egyesület vezetőedzője. – „Tavaly is a legeredményesebb csapatként zártunk. Az érdekes az, hogy nem ez volt a kifejezett célunk, hiszen csak a kiválasztott versenyekre mentünk el – főleg a gyerekekkel -, hogy mindenki ki legyen éhezve a megmérettetésre. Ezért egy kicsit meg is lepődtünk az összesítésen, s persze nagyon örültünk az eredménynek. Úgy gondolom, hogy ha magasra rakjuk a szakmai és az emberi mércét, akkor abból előbb-utóbb értékes dolgok születnek.

Ha belegondolunk, hogy csak 2017-ben alakultunk meg „hivatalosan”, akkor egy csodálatos ívet láthatunk a kezdetektől a mai napig.

A nulláról építettük fel magunkat. A mi utunk több szempontból is példaértékűnek számít. Szűkös anyagi és technikai háttérrel végezzük a munkánkat. Ennek ellenére az egyedülálló kis szakmai stáb, a képzési rendszer színvonalát, erejét és hatékonyságát mutatja, hogy így is mire vagyunk képesek. A tavalyi évhez viszonyítva mindegyik ranglistán előrébb léptünk, az egyéni és a csapat szintű eredményeink is fényesebbek. Most az amatőr ranglistán a 12., az utánpótlás ranglistán a 29., az összesített ranglistán pedig a 22. helyen végeztünk a közel 100 egyesületből.”

Family Tree - ahol a család minden tagja részt tud venni a foglalkozásokon (Fotó: Janota Zoltán)
Family Tree - ahol a család minden tagja részt tud venni a foglalkozásokon (Fotó: Janota Zoltán)

Janota Zoltán vezetőedző jópár külföldi és hazai sportcsapat felépítésébe, működésébe és szakmai munkájába látott bele az elmúlt 15 évben.

Világos, hogy melyik rendszer életképes és mi az, ami csak ideig-óráig mondható annak” – állapította meg. – „Ezért is vettem figyelembe ezeket az etikai kódexünk összeállításában. Amikor anno Székesfehérvárra hívtak edzőnek, a kérés az volt, hogy olyan (triatlon)csapat létesüljön, amiben egy család minden tagja aktívan részt tud venni. Mivel külföldön régóta ez a szemlélet, ez a jövő és magam is ezt vallom, így a Family Tree-nél is ez a vezérelvünk.

A 40 évvel ezelőtti társadalmi berendezkedés, sportszakmai tudás és mentalitás egyértelműen idejétmúlt. A világ változik, s nekünk is követnünk kell ezt a változást. Amint a példa is mutatja, az „együtt, egy időben sportolunk” -koncepció nagyon hatékony.

Ugyanabban a sportágban részt venni, a mindennapi közös erőfeszítés, gondolkodás, készülődés, motiváció és szemléletformálás egy nagyon dinamikus, mentálisan erős és hatékony családot – és csapatot eredményez.

Olyan közösséget, ahol mindenkinek meg van a saját helye, szerepe, felelőssége. Ha a gyerekeket már kiskoruktól ebben a szemléletben neveljük, akkor az élet egyéb területein is stabilabban megállják majd helyüket, jobban fogják bírni a stresszt és felnőttként is megbízhatóbb munkaerővé válnak.”

Mivel a Family Tree értékalapú közösséget nevel, így a koronavírus felbukkanásakor senki sem görcsölt nagyon az egyesületben azon, hogy kárba vész a felkészülése, vagy hogy feleslegesen vett új kerékpárt.

A csapat néhány tagja - kerékpárjával (Fotó: Janota Zoltán)
A csapat néhány tagja - kerékpárjával (Fotó: Janota Zoltán)

Túl kis pontok vagyunk a világegyetemben, hogy ilyen mulandó, felszínes hiúságokra pazaroljuk el az amúgy is stresszes évet” – véli Zoli. – „Az edzéstervet, a feladatokat, az elvárásokat és a mentális felkészítést a már biztosan megrendezendő eseményekre hangoltunk. Mindemellett dupla adag jókedvet és humort vittem edzésekbe, amit nem is olyan egyszerű átadni, ha a sportolók életkori eloszlása 5 és 60 év között van. Minden versenyen sok hatás és élmény zúdul ránk.”

Példaként említette az egyik szenior versenyzőjüket, aki az év első triatlonversenyén Kaposváron sírva ért célba az örömtől.

Érdekes volt számára az is, amikor Lengyeltótin a gyerekek annyira ki voltak éhezve a versenyzésre, hogy a zuhogó eső sem érdekelte őket, s a néhol életveszélyessé vált bringapályát is rutinból nyomták végig és egész nap nevetgéltek.

Szeptemberben az Ajka duatlon egy igazi tűzijáték volt: két szenior tagjuk, Bognár Kati és Varga Viktória épp a dobogón állt, amikor a férfiak a rövidtávú duatlon OB-t csinálták. Akkor mondták be a nevüket, amikor visszaértek az első futásról. (Zoli, amikor meghallotta, szó szerint megvadult, ami kitartott a verseny végéig, s OB ezüstöt szerzett.)

Janota Zoltán verseny közben (Fotó: Janota Zoltán)
Janota Zoltán verseny közben (Fotó: Janota Zoltán)

A szezonzáró, szintén kétnapos Balatonboglár duatlon programja mindig feszített tempójú. A Family Tree újonc lányai csapatban másodikak lettek, vezetőedzőjüket pedig ez annyira feltüzelte, hogy megszerezte a második országos bajnoki címét a szezonban.

Jelenleg az egyesület tagjai korlátozottan ugyan, de tudnak edzeni: A Magyar Triatlon Szövetség igazolásával az úszóedzések megtarthatók a versenysportolóknak (természetesen szigorú feltételek mellett). A kilenc évesnél fiatalabb versenyzőknek nem adnak ki versenyengedélyt, így ők kimaradnak az úszásból. Az időjárástól függően a szabadtéri / játékos futóedzések továbbra is zajlanak a most kiadott rendeleteknek megfelelve. A kerékpáros foglalkozások pedig görgős edzésterv alapján történnek.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Egyre többen keresnek felújítandó lakást Budapesten és Pest megyében
  Egyre többen keresnek felújítandó lakást Budapesten és Pest megyében
 • Költészet napi Versműszak a Vörösmarty Színház művészeivel
  Költészet napi Versműszak a Vörösmarty Színház művészeivel
 • A 10. jubileumi Nemzetközi Hét lesz a Kodolányi János Egyetemen április 12-16-ig
  A 10. jubileumi Nemzetközi Hét lesz a Kodolányi János Egyetemen április 12-16-ig
 • Megtisztult a kiserdő - önkéntesek szedtek össze több mint tíz köbméternyi szemetet
  Megtisztult a kiserdő - önkéntesek szedtek össze több mint tíz köbméternyi szemetet
 • Április 15-től indul a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
  Április 15-től indul a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
 • Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
  Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
 • Szlovákiában tíz percen át szólnak a harangok ma délben a koronavírus-járvány áldozataiért
  Szlovákiában tíz percen át szólnak a harangok ma délben a koronavírus-járvány áldozataiért
 • Montenegróban visszatérnek az iskolába az érettségizők
  Montenegróban visszatérnek az iskolába az érettségizők

Eseménynaptár

 • Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
  Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
 • Illegális gyógyszerlerakatot számoltak fel a rendőrök a fővárosban
  Illegális gyógyszerlerakatot számoltak fel a rendőrök a fővárosban
 • Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
  Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
 • Franciaországban kiszélesítik a koronavírus-elleni oltásra jogosultak körét
  Franciaországban kiszélesítik a koronavírus-elleni oltásra jogosultak körét
 • A legidősebbek mielőbbi beoltását írja elő az új olasz oltási program
  A legidősebbek mielőbbi beoltását írja elő az új olasz oltási program
 • Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
  Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
 • Véget ért a hazai síszezon
  Véget ért a hazai síszezon
 • Szlovénia enyhített a járványügyi korlátozásokon
  Szlovénia enyhített a járványügyi korlátozásokon
 • Ma is országszerte folytatódik az oltások beadása
  Ma is országszerte folytatódik az oltások beadása