3 évnél régebbi cikk

Adatcunami kezelésére készül a NAV - április 1-től minden vásárlásunkat látja a hivatal
·Hírekadózás·Utolsó frissítés: undefined
Adatcunami kezelésére készül a NAV - április 1-től minden vásárlásunkat látja a hivatal
·Hírekadózás·Utolsó frissítés: undefined

Nemcsak a cégek közötti számlák információi érkeznek meg a NAV-hoz, hanem azoknak a számláknak az adatai is, amelyeket a lakosság, magánszemélyek vásárlásairól állítanak ki a vállalkozások. Az április 1-jei módosítással adatok százmilliói, egy évben akár félmilliárd számla adatai is befuthatnak az adóhivatalhoz.

A NAV a feketegazdaság további fehérítésével és a vállalkozások adóügyintézésének megkönnyítésével indokolta a lépést: nyáron első alkalommal már áfabevallási ajánlatot készít a vállalkozásoknak.

Március 31-ig még szankciómentesen használható az online számlarendszerben a régi, úgynevezett 2.0-s verziójú XSD-séma, de április 1-jétől már csak a fejlettebb 3.0-s verzió­val készült adatszolgáltatást fogadja be a NAV rendszere. Az átállás jelenleg nagyjából húszezer vállalkozásnak adott feladatot.

Már 64 millió számla adatát az új rendszeren keresztül küldték be az adóhivatalhoz, ha ehhez hozzátesszük, hogy ez a 2018. július óta beküldött számlák mintegy 20 százaléka, akkor egyértelműen kijelenthető, hogy a vállalkozások jelentős többsége felkészült az április 1-jei átállásra - közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Tállai András a papírmentes számlázásra kitérve azt is megjegyezte, hogy számlánként akár hétszáz forintot is spórolhat az, aki a papírszámláról elektronikus számlázásra tér át, amely az új rendszerre történő átállást követően minden vállalkozásnak gyakorlatilag egyetlen kattintással elérhető. Az adóhivatalba küldött online számlaadatok egyben elektronikus számlaként is funkcionálhatnak.

Az adóhivatal egyelőre nem szab ki mulasztási bírságot akkor, ha az érintettek nem, vagy nem megfelelően szolgáltatnak adatot azokról a számláikról, amelyek idén januártól újonnan kerültek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe. Ezek jellemzően a magánszemélyek részére kiállított számlák. 

Borítókép: pexels.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek