Cloudy10 °C
2021. április 17. szombat Rudolf
Menü

Elfogták a 3 milliárdos kárt okozó közép-dunántúli bűnszervezet fejét

Elfogták a 3 milliárdos kárt okozó közép-dunántúli bűnszervezet fejét
(Fotó: nav.gov.hu)

Nemzetközi akcióban, több mint 300 pénzügyi nyomozó és járőr részvételével, valamint az EUROPOL támogatásával számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy Közép-Dunántúlról irányított bűnszervezetet. A fiktív számlázásra szakosodott bűnbanda több mint 3 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek.

A gyanú szerint jellemzően reklámtevékenységről állítottak ki számlákat különböző partnereknek, akik havi rendszerességgel utaltak a fiktív szolgáltatások után. Az átutalt összegeket a bűnszervezet tagjai az irányításuk alatt álló bukó cégek számláiról készpénzben felvették, és - részesedés fejében - visszajuttatták megrendelőiknek. A számlagyár cégei semmilyen valós gazdasági tevékenységet nem végeztek, telephelyük, alkalmazottaik, eszközeik sem voltak - számolt be róla a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az akcióban Magyarországon és Horvátországban is zajlottak kutatások. A pénzügyi nyomozók járőrök, információtechnológiai, revizori egységek támogatásával több mint száz helyszínen kerestek bizonyítékokat: a számlagyár és a megrendelők ügyvédeinél, a bűnszervezethez köthető ingatlanokban, az elektronikus adatok mentésben az EUROPOL IT-specialistái is közreműködtek.

A szervezet fejét a MERKUR bevetési egység fogta el otthonában, két társát pedig egzotikus luxusnyaralásukról hazatérve a NAV nyomozói várták és vették őrizetbe már a repülőtéren. A hálózat irányítóihoz köthető ingatlanokban engedély nélkül tartott éles lőfegyvert és lőszereket is találtak, a bűnszervezet egyik tagjánál pedig kábítószergyanús anyag is volt, ezért - a NAV értesítésére - az illetékes rendőrkapitányság intézkedett.

"Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján 2018-2020 év végéig egy konspiratívan és hierarchikusan működő elkövetői kör több szintű céghálózatot alakított ki annak érdekében, hogy valós gazdasági eseményekhez nem köthető számlákat kiállítva, azok ÁFA tartalmát jogosulatlanul levonásba helyezhessék. A számlázási láncolat több mint egy tucat céget érintett, az államnak okozott vagyoni hátrány pedig több milliárd forint" - tudtuk meg Szurok Szabinától, a Székesfehérvári Törvényszék szóvivőjétől.

A nyomozók a szervezet tagjainak banki széfjeiből nagy mennyiségű készpénzt is foglaltak, valamint bankszámlákat, követeléseket és ingatlanokat vettek zár alá, csaknem másfél milliárd forint értékben.

A NAV nyomozói összesen 35 főt hallgattak ki gyanúsítottként, közülük 9 személyt őrizetbe is vettek, az ő letartóztatásukat a Székesfehérvári Járásbíróság elrendelte. A nyomozás különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyik. A szervezet vezetői - ha bűnösségük bebizonyosodik - 20 évet is kaphatnak.

"Ezen bűncselekmény törvényi fenyegetettsége 5-25 évig terjedő szabadságvesztés, amely önmagában megalapozza a szökés, elrejtőzés veszélyét. Ezen túlmenően a hosszabb elkövetési idő, a kiterjedt elkövetői kör, a magas fokú szervezettség okán fennáll a bűnismétlés, illetve a büntető eljárás megnehezítésének és meghiúsításának veszélye is. A letartóztatások április 3-ig, illetve április 9-ig kerültek elrendelésre. Az ügyészség azonban a napokban ezen kényszerintézkedések meghosszabbítását indítványozta" - mondta Szurok Szabina, a Székesfehérvári Törvényszék szóvivője.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
  Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
 • Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
  Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
 • Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
  Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
 • Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
  Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
 • Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
  Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
 • Új lakóját keresi „Fehérvár bölcsője”
  Új lakóját keresi „Fehérvár bölcsője”
 • Ételintolerancia vagy ételallergia? - előadás az EFI oldalán
  Ételintolerancia vagy ételallergia? - előadás az EFI oldalán
 • Ma soron kívül oltják a regisztrált pedagógusokat
  Ma soron kívül oltják a regisztrált pedagógusokat

Eseménynaptár