Heavy rain14 °C
2021. május 7. péntek Gizella
Menü
Házhozszállítás

80 éves az Arconic-Köfém Hengermű-Öntödéje

80 éves az Arconic-Köfém Hengermű-Öntödéje
80 éves az Arconic-Köfém (Fotó: ÖKK/Molnár Artúr)

Fennállásának nyolcvanadik évfordulóját ünnepli az Arconic-Köfém Hengermű-Öntödéje. A születésnapot több hónapos programsorozattal ünnepli a vállalat, melynek része lesz egy új játszótér valamint egy sétány kialakítása is.

Az Arconic Európa egyik vezető alumíniumipari hengerművét és öntödéjét üzemelteti Székesfehérváron. A világszerte 10 országban, 24 üzemben, több mint 13 500 munkavállalóval rendelkező Arconic magyarországi tevékenységét két évtizeddel ezelőtt kezdte meg, de székesfehérvári hengermű-öntöde üzeme 80 éves múlttal rendelkezik.

A jelenleg több mint 800 munkavállalót foglalkoztató magyarországi Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. az elmúlt egy évben, a COVID-19 világjárvány ellenére képes volt erőforrásait a 2020 utolsó és 2021 első negyedévében megnövekedett piaci igényekhez igazítani és növekedni. Sőt, 2021 első negyedének végén versenyképességének támogatására a bérpiac igényeit meghaladó kompenzációkról állapodott meg munkavállalóival. Emellett elkötelezett támogatója a helyi közösségeknek.

2020-ban az Arconic Alapítvány 200 ezer dollárral, 2021-ben további 225 ezer dollárral támogatja a helyi szervezetek működését.

A 80 éves hengermű-öntöde eddig 4 generációnak biztosított munkát és megélhetést Székesfehérváron, nem egyszer előfordult, hogy egy időben nagyapa, fia és unokája is biztonságos és családias munkahelyen dolgozhattak együtt. A munkavállalók elkötelezettséget az is bizonyítja, hogy a 25 vagy afölötti Törzsgárda fokozattal rendelkezők száma az idei évben még mindig meghaladja a 41 főt (ebből többen is 50 éve a vállalatnál dolgoznak), miközben folyamatosan csatlakoznak fiatal munkavállalók is a csapathoz, akiknek a tapasztalt kollégák hatékonyan adják át szakmai tudásukat.

Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere a 80 éves évforduló kapcsán tartott ünnepségen kiemelte: „Székesfehérvár elmúlt évtizedeinek története nagyon jelentős ipartörténeti fejezeteket is tartalmaz. A város gazdasága ma az ország egyik legerősebb ipari központjává teszi Székesfehérvárt. Folyamatos fejlődés jellemzi az ipari szereplőket, amit magas felkészültségű munkaerővel, magas hozzáadott értékékű munkahelyekkel, világszínvonalú technológiával teljesítenek.

A fehérvári gazdaság alappilléreit jelentő cégek között is van kiemelkedő jelentőségű vállalatcsoport, amely hozzátartozik a város életéhez, szinte egy életérzést is jelent – ilyen a Köfém. Partnere a városnak jóban és rosszban, a kihívásokra időben adott válaszokban és a meghozott helyes döntésekben. Kiemelkedő foglalkoztató, adófizető a cég, és élen jár a társadalmi felelősségvállalásban is. Köszönjük az eddigi együttműködést, és sok további, hasonlóan szép évtizedet kívánunk.

Gábor Balázs, az Arconic-Köfém Mill Products Kft. ügyvezetője és gyárvezetője elmondta: „Köszönettel tartozunk munkatársainknak, partnereinknek, beszállítóinknak és vásárlóinknak és külön Székesfehérvár vezetésének azért a támogatástért, összpontosítástért és folyamatos elkötelezettségért, amellyel hozzájárultak és a mai nap is hozzájárulnak az Arconic sikeréhez és kívánom, hogy vállalatunk további hosszú évtizedeken keresztül képviselhesse a hagyomány és a kimagasló minőség értékeit itt Székesfehérváron.”

A 80 éves Arconic születésnapi programsorozattal készül erre az évre. Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Kft. ügyvezetője és HR-vezetője az ünnepi programsorozat kapcsán kiemelte: „Azért, hogy megünnepeljük a gyökereinket, amelyet Székesfehérvár biztosított számunkra egy áprilisban kezdődő és decemberig tartó programsorozatot indítunk. Ennek keretében munkavállalóink bevonásával a mai napon elindul az Arconic Akadémia 10 részes szakmai előadássorozatunk, amely bemutatja az alumíniumipar fejlődését és működését, emellett kiállítást szervezünk 4 generáció személyes emléktárgyaiból. Termelési kisfilmünkkel a szélesebb nagyközönséget is megismertetjük az alumíniumgyártás folyamatával. Ősszel pedig öntőmesterünk közreműködésével készülő köztéri alumíniumszobrot adományozunk a városnak arra az Arconic sétányra, ahová 80 fát is elültetünk a fenntarthatóság jegyében.”

A szakember elmondta, hogy szintén a programsorozat keretében a volt Köfém utódvállalataival közösen, egy közösségi játszóteret is adományoznak majd Székesfehérvár városának elköteleződésük jeleként.

Cser-Palkovics András polgármester hozzátette, hogy a jelenlegi tervek szerint a sétány a Palotavárosi tavaknál kap majd helyet, míg a játszótér pontos helyét nem határozták még meg. „Olyan új közösségi térrel gazdagodhat majd a város, ahol összefonódik a történelem és a digitális világ. Ennek a játszótérnek kell majd helyet találnunk, amellyel kapcsolatban már folynak az egyeztetések, de kiszemelt helyszín például a Várfal park is, ahol minden feltétel és elképzelés találkozik.” – mondta a városvezető.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

 • Néma koszorúzással tisztelegtek a II. világháború hősei előtt
  Néma koszorúzással tisztelegtek a II. világháború hősei előtt
 • Az enyhítések után is marad az időpont-foglalás a fehérvári állatotthonokban
  Az enyhítések után is marad az időpont-foglalás a fehérvári állatotthonokban
 • Tematikus sétát tartanak a Belvárosban
  Tematikus sétát tartanak a Belvárosban
 • Korlátlan kedvezményekkel feldezhetőek az ország látnivalói
  Korlátlan kedvezményekkel feldezhetőek az ország látnivalói

A hét sztorija

 • Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
  Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
 • Bővíti dunakanyari járatainak számát a Mahart
  Bővíti dunakanyari járatainak számát a Mahart
 • Éjfélig még várják az aláírásokat a nemzeti kisebbségek megmaradásáért
  Éjfélig még várják az aláírásokat a nemzeti kisebbségek megmaradásáért
 • Megkezdik a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal építését
  Megkezdik a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal építését
 • Valószínűleg sikerült megtörni a járvány harmadik hullámát Németországban
  Valószínűleg sikerült megtörni a járvány harmadik hullámát Németországban
 • Szerbiában ma kinyithattak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
  Szerbiában ma kinyithattak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
 • Újraindulnak a tervezett műtétek
  Újraindulnak a tervezett műtétek
 • Javulnak a járványügyi adatok, folyamatosan nő a gyógyultak száma
  Javulnak a járványügyi adatok, folyamatosan nő a gyógyultak száma

Eseménynaptár

 • HÍRADÓ 1-kor 2021. május 7.
  HÍRADÓ 1-kor 2021. május 7.
 • Jövő csütörtöktől ismét lesznek tervezett műtétek
  Jövő csütörtöktől ismét lesznek tervezett műtétek
 • Olcsóbb jegyet kínál a MÁV a szegedi intercitykre
  Olcsóbb jegyet kínál a MÁV a szegedi intercitykre
 • A kormány 23 milliárd forint támogatást nyújt 32 városnak
  A kormány 23 milliárd forint támogatást nyújt 32 városnak