2 évnél régebbi cikk

Te milyen pózban alszol? - tanácsok a pihentető alváshoz
·Egészségalvás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels,com
Te milyen pózban alszol? - tanácsok a pihentető alváshoz
·Egészségalvás·Utolsó frissítés: undefined

A pihentető alvás egyszerre van jó hatással súlyunkra, agyunk megfelelő működésére, immunrendszerünk védelmi funkcióira és szívünk egészségére. Javítja a memóriát, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát illetve küzd a depresszió és a szervezetben kialakult gyulladások ellen.

Egész napunkat meghatározza, hogyan és mennyit aludtunk éjszaka. A kialvatlanságtól másnap idegesek, fáradtak leszünk és nehezebben birkózunk meg a mindennapi élet feladataival. Különböző pózokban alszunk, nem is figyelve arra, hogy a megszokott pozitúránk jó hatással van-e az egészségünkre. Nem csak az alvás mennyisége határozza meg tökéletes pihenésünket, hanem a felvett testhelyzetünk is.

A legtöbb szakember szerint a háton alvás a legkedvezőbb: kíméli a gerincet és a nyakat, nem kényszeríti egyiket sem túlzott meggörbülésre. Nem elhanyagolható szempont, hogy a szépségre is kedvező hatással van: arcunkat nem nyomjuk össze a párnával, így kevesebb ráncaink alakulnak ki. Ami ellene szól, hogy ebben a pozícióban gyakoribb az alvászavar és a horkolás. ( Egy kutatás pedig kimutatta, hogy az igazán jól alvók kevesebb időt töltenek háton, mint azok, akik kevésbé pihentető éjszakákra panaszkodnak.)

 

Az oldalt fekvés azoknak előnyös, akiknek refluxbetegségük van és gyakran gyomorégésre panaszkodnak. Ez a póz enyhítheti tüneteiket. Viszont túlságosan nagy nyomással jár a tüdőre és a gyomorra, könnyebben elzsibbad a karunk, szélsőséges esetben izom- és idegsérüléssel járhat együtt. Ebben a pozícióban vállunkra nehezedik  testünk, a váll és a nyak izmaink megfeszülhetnek. Reggel pedig sajgó háttal ébredhetünk.

A felnőtt lakosság nagy része magzatpózban alszik el esténként, ami jót tesz a keringésnek, a krónikus horkolóknak és a terhes nőknek is ajánlott. Ebben a pozícióban a szervek kevésbé nyomódnak egymásnak. Azonban  ízületi panaszokkal élők számára kevésbé előnyös, könnyen elgémberedhetnek a végtagok.

A hason alvást tartják a legegészségtelenebb pozíciónak: egyetlen előnye az, hogy csökkentheti a horkolást és az alvászavar tüneteit, de közben megterheli a gerincet és a nyakat is. Ha mégis hason tudunk a legjobban aludni, próbáljunk meg a csípőnk alá is tenni egy párnát, hogy javítsuk gerincünk tartását.

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk alvás közben, ha túl sok párnát használunk a fejünk alatt: túlságosan nagy terhet ró a nyakra és légzési nehézségeket is okozhat.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek