2 évnél régebbi cikk

4 érv, amiért érdemes céklát enned
·Gasztroegészség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels,com
4 érv, amiért érdemes céklát enned
·Gasztroegészség·Utolsó frissítés: undefined

Lehet szeretni, lehet furcsán nézni rá, de a vörös répaként is emlegetett céklát nem szabad mellőzni mindennapjainkból. Ha visszautaznánk évezredeket és belesnénk az akkori családok kamrájába, nagyon meglepődnénk, hogy mindenhol találnánk belőle.

Időszámításunk előtt 3000-ben már ismerték. Az antik Görögországban pl.céklával áldoztak Apollónnak. A görögök fogyasztási szokásait a rómaiak örökölték meg, akik hódításaik során nem csak utakat és fürdőkultúrájukat építették ki a leigázott provinciákon, de a céklát is magukkal vitték.

Mire Európában megszilárdult a kereszténység, a céklát már gyakorlatilag kontinens szerte ismerték. Termesztését a biztonság kedvéért Nagy Károly még külön rendeletben kötelezte is a Germán Birodalomban. Hazánkba eljutott ugyan, de leginkább a 17. században terjedt el, ekkor még fehér, sárga és vörös változatát is leírták. Kifejezetten étkezésre termesztett fajtái a 19-20 században váltak népszerűvé.

Céklalevet már az asszírok is ittak. Használták áldozati étekként Görögországban, a középkori Angliában könnyen emészthető levelei szolgáltak diétaként betegeknek, időseknek, míg hazánkban inkább fog- és fejfájás enyhítésére alkalmazták. Mai ismereteink szerint vajon melyek a cékla jótékony hatásai?

Vérképző, pozitívan hat a keringésre, segíti az agy működését

Vérszaporító hatása mellett nagy valószínűséggel vérnyomáscsökkentőként is megállja a helyét. A keringésre hatással van, vérszegénység ellen több okból ajánlott. Ezek között elsődleges helyen áll nitrát tartalma.

Segíti a jó közérzetet, a magzatok fejlődési rendellenességét is megelőzheti

Fontos kiemelni a cékla  páratlan B9 vitamin tartalmát, amit kis túlzással a boldogság vitaminjaként is emlegetnek. Folsav néven azonban minden kismamának bemutatják, sőt már a gyerekvállalás első gondolatánál felhívják figyelmét rendszeres fogyasztására. A folsav alkalmas olyan fejlődési rendellenességek megelőzésére, mint például a nyitott gerinc, de szerepe van a haj növekedésében, a sebek gyógyulásában és többek között a jó közérzet fenntartásában is.

Méregtelenít és segít megelőzni a rák kialakulását

A céklában található antioxidánsok közül ki kell emelni a betalain méregtelenítő hatását. Tisztítja a vért, tehermentesíti a májat, segíti a mérgek-, salakanyagok eltávolítását, röviden tisztítókúraként sem utolsó. Rendszeres fogyasztásával kisebb a prosztata-, hasnyálmirigy, avagy a mellrák kialakulásának az esélye.

Igazi energiabomba – hatékony szénhidrátforrás

A korábban emlegetett vastartalmához hasonlóan, a céklában rejlő szénhidrátok is igen jól hasznosulnak az emberi szervezetben. Természetes cukortartalma már magában komoly energia löket, így egy léböjt kúránál biztosan segít megtartani az energiaszintünket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek