2 évnél régebbi cikk

Korhű, késő római kori hajóreplikát építenek a Gorsiumban, ki is lehet majd próbálni
·KultGorsium·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Preszter Elemér
Korhű, késő római kori hajóreplikát építenek a Gorsiumban, ki is lehet majd próbálni
·KultGorsium·Utolsó frissítés: undefined

A folyami őrnaszád 15 fő szállítására lesz alkalmas, korabeli technológiával készül, alapanyaga pedig tölgyfa.

Egy korhű, késő római kori hajóreplikát építenek Tácon, a Gorsium Régészeti Parkban, amikor pedig elkészül, akkor a látogatók egy olyan folyami őrnaszádot vehetnek birtokba, amelyen egykor a Sárvízen is közlekedtek.

A római őrnaszád építése egy évvel ezelőtt kezdődött el, és ácsok, asztalosok, hajómodellezők is vannak a 12 fős, lelkes önkéntesek csapatban, akik a kezdetek óta részesei az izgalmas vállalkozásnak.

A mintegy 9 méter hosszú és 175 centiméter széles folyami őrnaszád 15 fő szállítására lesz alkalmas, korabeli technológiával készül, alapanyaga tölgyfa, és vízre is lehet majd tenni. A közel másfél tonnás őrnaszád mintájául egy Mainz-i hajólelet-együttes szolgált.

"Az építéstechnológia, a csomópontok, a műszaki megoldások és az anyaghűség az egyértelműen a korabeli leltek alapján készült. A méretekkel voltunk kicsit bajban, hiszen jelen állapotában a Sárvízen ez a hajó meg sem tudna fordulni sehol" - mondta el Major Tamás, a Szabad Tér Egyesület elnökhelyettese.

A hajóreplika a tervek szerint az egykori római kikötő területére, vagy ahhoz minél közelebb szeretnék elhelyezni.

"Hosszabb távon jó lenne a kikötőben a víztükröt is helyreállítani. Ennek elvi lehetősége van, a vízügyes kollégákkal már egyeztettünk, és nincs olyan szabály, ami ezt kizárná. A hajó elkészül az idén, ebben már most biztos vagyok, hacsak a járvány közbe nem szól megint. A vízfelület pedig remélem, hogy egy-két éven belül helyre tud állni" - vázolta Kovács Loránd Olivér a Gorsium Régészeti Park vezetője.

Így akár egy Csónakázó-tó méretű vízfelület lehet az egykori Sárvíz medrében.

Hétvégén Tácon a látogatók is bekapcsolódhattak a hajóépítésbe, de nemcsak erre volt lehetőségük, hiszen a színpad környezet is megújul.

"Az Emberi Erőforrások Minisztériuma segítségével pályázaton nyert a múzeum húszmillió forintot a szabadtéri színpad, a hangtechnika és a világítástechnika megépítésére. Ezt a színpadot most nem láthatjuk, hiszen ez egy szétszedhető és elraktározható színpad, jelenleg a környezet szépítése folyik" - mondta el Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

A Közösségi régészeti programban résztvevő önkéntesek is csatlakoztak a tereprendezéshez.

"A délelőttöt önkéntes munkával töltöttük, a régészeti park színházterét tettük rendbe, emellett délután olyan helyen folytattunk fémdetektoros kutatást, amire egy nem régész végzettségű embernek ritkán nyílik lehetősége"  - emelte ki Szücsi Frigyes, a Szent István Király Múzeum közösségi régészeti munkacsoport koordinátora.

A Szent István Király Múzeum közösségi régészeti programja dinamikusan fejlődik, jelenleg hetven tagja van, akik közül tizenöten vettek részt tereprendezésben, majd pedig a kutatásban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek