18

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves?

Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!
2 évnél régebbi cikk

75 éves lenne Freddy Mercury
·Zeneévforduló·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
commons.wikimedia.org
75 éves lenne Freddy Mercury
·Zeneévforduló·Utolsó frissítés: undefined

1946. szeptember 5-én, a zanzibári Stone Townban, egy indiai család gyermekeként született Farrokh Bulsara. Freddy Mercury néven ismerte meg a világ a Queen frontembereként, aki a dalaiban kitárta a lelkét, de igazán közel csak keveseket engedett magához.

Idén november 24-én lesz a halálának harmincadik évfordulója, pedig bőven élhetne még: 75 éve, szeptember 5-én Farrokh Bulsara néven született a későbbi világsztár, Freddy Mercury.

A róla megjelent könyveknek, az internetes bulvárvilág kibontakozásának köszönhetően halála óta jóval többet tudtunk meg róla, mint amennyit még az életében tudhattak róla az érte rajongó milliók.

Különösen azért, mert nagyon ritkán adott interjút, gondosan óvta a magánéletét, a múltjáról, gyerekkoráról pedig minden nyilatkozatában kitérően és szűkszavúan beszélt.

Az őt körülvevő kultuszhoz bizonyára a titokzatossága is hozzájárult, miközben a színpadról egy végletekig felszabadult, ösztönös, közvetlen figurát ismerhetett a közönség, akinek tekintetéből sütött az örök szeretetvágy. Mert Freddy Mercury legnagyobb vágya ez volt az életben: hogy mindenki őt akarja.

Ha nyilatkozataiban nem is, dalaiban minden elmondott a legbensőbb érzéseiről, félelmeiről, vágyairól. Sőt, egyfajta látnokként még a saját haláláról is, hiszen az elsöprően szabados, féktelen életmódja lett végül a végzete, amikor 1991-ben az AIDS vírus kísérőbetegségeinek következtében elhunyt.

Az, hogy gondosan óvta a magánéletét, nem puszta sztárallűr volt. Köze volt hozzá a kornak, amelyben élt, és a körülményeknek, melyek között felnőtt.

Nem sokáig vette körül a család meghittsége, hétévesen elküldték Indiába, a St. Peter's nevű bentlakásos iskolába. Ettől kezdve az otthonától közel ötezer kilométerre élt és csak évente egyszer láthatta a szüleit és a húgát. Későbbi életrajzírói szerint ez is közrejátszhatott abban, hogy később, felnőtt élete során szó szerint habzsolta a partnereket, és valójában mindezek mögött a csillapíthatatlan szeretetvágy állt.

Egy 1974-es interjúban célzott arra is, hogy érték az iskolában szexuális atrocitások, ahogy az a bentlakásos fiúiskolákra gyakran jellemző. De azt nem tudni, mennyiben volt ez hatással későbbi életmódjára.

Egyik egykori tanára szerint már ekkor is alakított ki kapcsolatot fiúkkal, bár homoszexualitását egész életében titkolta: a hetvenes-nyolcvanas években még nem vetett jó fényt egy sztárra, ha a saját neméhez vonzódott.

Zene mindenekfelett

Már az iskolás évek alatt zenélni kezdett, első zenekarát, a The Hecticset itt alapította, igaz, abban még nem énekelt, csak zongorázott.

19 éves korában költözött Londonba, ahol művészeti iskolába járt, és meggyőződése volt, hogy egy napon világsztár lesz belőle. Erre azonban még hosszú éveket kellett várnia.

1970-ben kezdett együtt zenélni Roger Taylorral és Brian Mayjel a Smile nevű zenekarban, melyet később Freddy javaslatára neveztek át Queenre.

Ki volt az igazi szerelme?

Bár férfiak százaival alakított ki kapcsolatot, élete szerelme mégis egy nő volt, Mary Austin, aki egész életében az egyik legjobb barátja maradt. A hetvenes években évekig együtt éltek. Akkor szakítottak, amikor Freddy felvállalta Mary előtt a férfiakkal való kapcsolatait. Bár a nőnek a későbbiekben több férje is volt, a világ szemében mindvégig ő alakította Freddy élete párját. A kötelékük pedig mindennek ellenére szoros maradt, az énekes halála után az asszonyra hagyta vagyonának felét, köztük híres londoni rezidenciáját, melyben a most hetvenéves Mary a mai napig él.

Egyesek szerint Marynek írta a Love of my life című dalt, más források egy férfit, David Minns-t emlegetnek, aki miatt végül is szakított Maryvel.

Több olyan férfi (és egy nő, Barbara Valentin) is volt azonban Mercury életében, akikkel tartós és komoly érzelmi viszonyt alakított ki, együtt éltek, járták vele a világot turnéról turnéra.

Persze a monogámia ekkor sem volt jellemző rá. Visszafogottabb életet csak az utolsó éveiben, a nyolcvanas évek végén élet, amikor a több tucatnyi elvégzett AIDS teszt, és a szervezetében egyre jobban elharapózó gyilkos kór meggyőzték róla, hogy nincs más választása.

Utolsó éveiben talált rá arra a férfira, akivel a legnagyobb harmóniában tudott együtt élni: Jim Hutton fodrászra. Ő maradt mellette a betegsége éveiben is, egészen a haláláig.

Freddy Mercury igazi tragédiája az, hogy ha csak néhány évvel később támadja meg szervezetét a betegség, akkor már olyan gyógymódok is rendelkezésére álltak volna, melyekkel sokkal hosszabb ideig is élhetett volna.

Viszont a halála sokkal hatékonyabban hívta fel a világ figyelmét az AIDS veszélyeire, mint bármi más, és ezzel gyógymód keresésének fontosságára.

Halála után a Queen lemezeladásai ismét rekordokat döntöttek, a mai napig számtalan mozifilmben és reklámban hallhatóak a slágereik.

Freddy életét színpadi musical és mozifilm is feldolgozta.

Leginkább mégis örökzöld dalaiban él tovább, és nekünk magyaroknak azon a legendás felvételen, ahol a budapesti koncertjükön elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt-ot:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek