2 évnél régebbi cikk

eDigiStars - Hogyan válhat az idősebb korosztály is digitális önfoglalkoztatóvá?
·Hírekoktatás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
KDRIÜ
eDigiStars - Hogyan válhat az idősebb korosztály is digitális önfoglalkoztatóvá?
·Hírekoktatás·Utolsó frissítés: undefined

Ez a különleges projekt, melyet a Duna transznacionális program keretében az uniós alapok társfinanszíroznak, 8 országból származó partnerség keretein belül az 50 év felettiek digitális kompetenciáinak fejlesztésre összpontosít.

"Az idősek digitális vállalkozói képességeinek kiépítése innovatív képzési rendszeren keresztül", vagy röviden az eDigiStars projekt célja olyan fenntartható ökoszisztémák kialakítása, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az idősebb munkavállalók digitális önfoglalkoztatóvá váljanak.

A projekt segíti egyrészt az 50 év feletti munkavállalókat a kívánt készségek megszerzésében, másrészt pedig a különböző vállalatokat a versenyképességük megtartásában.

A projektben 19 partner vesz részt 8 Duna menti országból - Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Magyarország, Románia, Szlovénia, Ukrajna, Csehország és Ukrajna. A projekt fontos része három olyan kézikönyv kifejlesztése, amelyek döntő szerepet játszanak a folyamatban.

Az eDigiStars valódi szakmai együttműködésen alapul: szakképzési és felnőttképzési szervezetek, munkaügyi hivatalok, civil szervezetek, önkormányzatok, kereskedelmi kamarák, ipari és gazdaságfejlesztési szervezetek, valamint hátrányos helyzetű célcsoportok dolgoznak együtt a siker érdekében.

Az eDigiStars valódi szakmai együttműködésen alapul

KDRIÜ

A három kézikönyv a következő: a POWERYOU képessé teszi az időseket a digitális önfoglalkoztatásra, a CAMPUS az idősebb munkaerő sajátos igényeihez igazítja a megfelelő tanfolyamokat, a LABEL pedig tanúsítványt ad azoknak, akik elsajátították a megfelelő digitális készségeket.

A koronavírus járvány miatt online módon szervezett egyeztetések és műhelytalálkozók során, különböző interaktív csoportos technikák használatával a projektpartnerek megvitatták a kézikönyvek megalkotásának módszerét.

A résztvevők csoportokra osztva, a MIRO internetalapú platformon kialakított elkülönített szobákban dolgoztak.

A POWERYOU eszköz kifejlesztésekor először is megpróbálták meghatározni az 50 év feletti munkavállalók jellemzőit. Ők általában nehezebben boldogulnak az új technológiákkal, és ezért gyakran hátrányba kerülnek a digitális világ lehetőségeivel szemben.

Ők még a digitális korszak előtti időkben kezdtek el dolgozni, és a technológia átvételét tekintve eltérő igényeik vannak, ami megnehezíti a technológiafejlesztők számára a megszólításukat. Az idősebb munkavállalók (55-64 évesek) foglalkoztatási aránya az EU-ban jelenleg 60%, ezért sürgősen szükség van az 50 év felettiek jobb és hosszabb, versenyképesebb életpályájának kialakítására.

A POWERYOU kézikönyvben meghatározásra került, hogy az érintett korosztály mely területeken és szakmákban tudna a leginkább érvényesülni, mint például az online marketing, az online tartalomkészítés, az e-kereskedelem, az elemzés és kutatás, a webes és grafikai tervezés, a 3D nyomtatás, az adatbázis-adminisztrátor, a technikus, a rendszergazda, vagy az IT-biztonsági szakember.


A kézikönyv az 50 felettiek számára kidolgozott oktatási programokat is tartalmazza. A készítés során beszélgettek a korosztály képviselőivel, és bemutatták a különböző partnerországokból származó sikertörténeteket, meghatározták az 50 év felettiek motiválásának módjait, valamint a kiválasztási és digitális karrierépítési eljárásokra vonatkozó eszközöket és megközelítéseket.

A POWERYOU kézikönyv magában foglalja azt a megközelítést is, amely segít ezeknek az embereknek megérteni saját igényeiket, lehetőségeiket és motivációjukat a személyes és szakmai változások tekintetében. A kézikönyv része továbbá az interjúkkal, referenciákkal, digitális írástudás önértékelő kérdőívekkel, az idősebbek tanulási sebességének felmérésével foglalkozó tudásanyag is.
 
A projektcsapat elkötelezett abban, hogy támogatni kell az 50 év felettieket, hogy aktívak maradjanak, és biztosítani kell, hogy a Duna makrorégió társadalma profitáljon az erősségeikből és tehetségükből.
A projekttel kapcsolatos további hírekért keresse fel az alábbi weboldalakat:
http://www.kdriu.hu/e-digistars/
https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/edigistars

A projekt a Duna Transznacionális Programból az Európai Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Magyar partner részvétele a projektben a Magya Állam társfinanszírozásával valósul(t) meg. Project co-fundedby European Union funds (ERDF, IPA, ENI).

interreg_edigistars_logo

KDRIÜ

KDRIÜ logo 2021

KDRIÜ

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek