1 évnél régebbi cikk

Reuma, ekcéma, szemölcs, köhögés és emésztési zavarok: szinte mindenre jó a tyúkhúr
Reuma, ekcéma, szemölcs, köhögés és emésztési zavarok: szinte mindenre jó a tyúkhúr

Ha már oly’ sok gaznak nevezett tyúkhúr terjeszkedik a kertedben, hogy már a baromfi is undorral néz rá, mert annyit evett belőle, akkor se csüggedj! A tyúkól helyett vidd a konyhádba, és fogyaszd el az egészséged érdekében!

Legutóbb már említettem, hogy a tyúkhúrra nemcsak gyomként tekinthetünk, hanem gyógynövényként is felhasználhatjuk. Van benne C-vitamin, kalcium, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink, B1-, B2- és B3-vitamin is!

Kapcsolódó
Tyúkhúr – egy gyomnövény, mely gyógyhatású!

Van egy növény, melyre gazként tekintünk, írtjuk is – közben számos gyógyhatással rendelkezik, s még főzési alapanyagként is funkcionálhat. Ez a tyúkhúr.

Klinikai kísérletek bizonyították, hogy antioxidáns, fájdalomcsillapító, antidiabetikus, gyulladásgátló és szorongásoldó hatása is van. A májbetegségek kutatása során a hepatitisz B vírusok 25-28 százalékát elpusztította, a patkánykísérletekben pedig vizes kivonata javította a májspecifikus vérszérum szinteket. A tudósok kivonták leveleiből a SmAMP3 nevű peptideket, melyek gombaölő hatását is elemezték.

Antiszeptikus tulajdonságú, így légúti megbetegedésekre, köhögésre, tüdőbajra is használhatjuk. Mivel remek vizelethajtó, így a reumát is kezelhetjük vele. Emésztési zavarokra is segítséget nyújthat, ahogyan a nem jól működő epén és vesén is javíthat. Csökkenthető vele a vérben lévő koleszterin. Fogyasztó és kőoldó hatású. Csökkenti a tejelválasztást. Gyengélkedő betegeknek is ajánlott, mert tápláló, frissítő. Bevérzések ellen is javasolt a tyúkhúrból készített tea fogyasztása.

Hogyan gyűjtsük be a tyúkhúrt?

Ahogyan a többi (gyógy)növény esetében, úgy a tyúkhúrnál is érvényes az, hogy kerülni kell a nehézfémekkel való szennyeződés kockázatát, így az autóutak menti területeket felejtsük el, ha tyúkhúrvadászatra indulunk! Persze nem kell aggódni azon, hogy sokat kell majd kutatni e növény után, hiszen igen nagy mennyiségben találkozhatunk vele a szántóföldeken, az erdőkben, a cserjésekben, a vízpartokon, a nedves réteken, a szőlőkben és a kertekben is.

A tyúkhúr teljes föld feletti részét levághatjuk. A műveletet a fő virágzási időszakra ajánlott időzíteni: május és november között. Vigyázzunk rá, hogy ne tévesszük össze a vörös virágú mezei tikszemmel vagy a halványkék virágú borostyánlevelű veronikával! A tyúkhúr virágai nagyon aprók és fehérek. (Úgy számoljunk, hogy kb. hét kiló frissen leszedett hajtásból lesz majd egy kiló száraz alapanyag.)

Mi készülhet a tyúkhúrból?

  • Tea
  • Csepp
  • Kenőcs
  • Étrendkiegészítő
  • Saláta / étkezési dekoráció
  • Leves, főzelék

Tea

Vegyünk egy csapott evőkanál teafüvet (kb. 3 g), öntsük le 2,5 dl forró vízzel, hagyjuk 15 percig állni, majd szűrjük le! Ha van frissen szedett növényünk, akkor nincs más dolgunk, mint egy jó csokornyit leforrázni. (Ha nincsen friss vagy szárított tyúkhúr a háztartásunkban, akkor sem kell aggódni, mert szinte minden gyógynövénykészítményt forgalmazó boltban kapható tyúkhúr tea vagy csepp.)

A teát lehetőség szerint reggel, éhgyomorra fogyasszuk. Ha az epénk működését szeretnénk helyreállítani vagy a testsúlyunkat csökkenteni, akkor étkezés előtt igyunk belőle egy csészével. A testsúly csökkentéséhez 3 csésze ajánlott 24 óra alatt. Napi egy csésze teával optimális szintre állíthatjuk be a koleszterint is. Ha légúti betegség ellen akarjuk bevetni, akkor köptető hatását fokozhatjuk úgy, hogy lándzsás útifüvet adunk hozzá.

Minden évben ajánlott egy tavaszi tisztítókúrát tartani tyúkhúr segítségével! A frissítő italt gyümölcscentrifugában készítsük el, és ízlés szerint dobhatunk mellé más növényeket is. E turmix szinte megfiatalítja testünket!

Külsőleg

Ha kifacsarjuk a levelek nedvét, és desztillált vízzel összekeverjük, akkor a létrejött eleggyel hatásosan borogathatjuk a fáradt szemeket. A sérülékeny, száraz bőr is ápolható vele.

Reumás panaszokra, viszkető és gyulladásos bőrelváltozásokra készítsünk tyúkhúros fürdőt! Forrázzunk le 25 dkg szárított növényt 1 l vízzel, öntsük a fürdővízhez és legalább negyedórát áztassuk magunkat a kádban!

Fekély, kiütés, zúzódás, duzzanat, szemölcs, ekcéma, bőrgyulladás sem állhat ellen a tyúkhúrnak! Forrázzuk le a virágzó növényt, zúzzuk pépesre, majd tegyük az érintett felületre. Ha naponta többször megismételjük a kezelést, a hatás nem marad el!

Kenőcsöt is készíthetünk belőle, ami kiválóan használható sebek kezelésére, bőrbetegségekre. Sebgyógyító, összehúzó hatása miatt aranyérre, ekcémára, fekélyekre is alkalmazhatjuk a krémet.

Kerülhet a konyhaasztalra is

A fiatal, nyers hajtásokból nagyon kellemes ízvilágú salátát készíthetünk. A levelek felhasználása teljesen megegyezik a közkedvelt rukkoláéval. Keverhetjük omlettekhez, szórhatjuk vajas kenyérre, alapanyagául szolgálhat leveseknek, főzelékeknek is. A fiatal növényt úgy kell elkészíteni főzeléknek, mint a zöldbabot, még íze is hasonlít hozzá.

Nyers levest is varázsolhatunk a tyúkhúrból: a fiatal leveleket turmixoljuk össze egy kis sóval, fokhagymával és olivaolajjal. Adjunk hozzá egy kis vizet és ugyanannyi tejet, mixeljük még egy kicsit, majd kész is a finomság!

Nem ajánlott

12 éves kor alatti gyermekeknek nem ajánlott a tyúkhúr fogyasztása, valamint terhesség és szoptatás során sem.

(A cikk szakmai lektora: Fülöp Attila kertészmérnök.)

Borítókép: Wikipedia
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek