Partly cloudy3 °C
2021. január 27. szerda Angelika
Menü
Házhozszállítás

15 éve hordjuk a nyakunkban a törülközőt

15 éve hordjuk a nyakunkban a törülközőt
(Fotó: Fotó: Horváth Renáta)

2001 óta minden évben május 25-én tisztelegnek a rajongók Douglas Adams sci-fi író előtt. Ezen a napon tartják ugyanis a Nemzetközi Törülközőnapot (Towel Day).

A mozgalom lényege, hogy a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzőjének tisztelői ilyenkor mindenhol törülközővel a nyakukban jelennek meg.

A törülköző viselése hamar a popkultúra része lett, mert - amint az a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyveben olvasható - ez "a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá."

15 éve hordjuk a nyakunkban a törülközőt

2001. május 14-én egy fórumon jelent meg az a felhívás, amely egy "Törülközőnap" megtartását javasolta. Douglas Adams 2001. május 11-én hunyt el, a rajongók a rá két hétre szervezett megemlékezéssel kapcsolatban javasolták, hogy ez az időpont, vagyis május 25-e legyen az előtte való tisztelgés napja egy törülközővel a nyakban.

Arról nincs információnk, hogy Fehérváron tartanak-e bárhol is Törülközőnapot, de várjuk a rajongók törülközős fotóit. A pángalaktikus gégepukkasztó elfogyasztása közben készített szelfiket külön jutalmazzuk.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Tízmillió forint értékű segélyszállítmányt visz a Katolikus Karitász Sziszekre
  Tízmillió forint értékű segélyszállítmányt visz a Katolikus Karitász Sziszekre
 • Két hét múlva kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét
  Két hét múlva kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét
 • Itt van az influenza, de nincs járvány
  Itt van az influenza, de nincs járvány
 • Vakcinahiány Romániában
  Vakcinahiány Romániában
 • Egyre tragikusabbak a járványadatok Portugáliában
  Egyre tragikusabbak a járványadatok Portugáliában
 • Elszámoló levelet küldenek a bankok
  Elszámoló levelet küldenek a bankok
 • Sokan kötnek házasságot
  Sokan kötnek házasságot
 • Kiemelt figyelem az időskorúak és az újszülöttek támogogatására
  Kiemelt figyelem az időskorúak és az újszülöttek támogogatására
 • Online nyílt napot tart a Szegedi Tudományegyetem
  Online nyílt napot tart a Szegedi Tudományegyetem