Partly cloudy25 °C
2021. május 11. kedd Ferenc
Menü
Házhozszállítás

Jól jönne egy kis extra bevétel? Keress pénzt azzal, hogy fehérvári vagy!

Jól jönne egy kis extra bevétel? Keress pénzt azzal, hogy fehérvári vagy!
Az órajáték (Fotó: turizmus.szekesfehervar.hu/)

Van valami olyan a fejedben, amiért mások fizetnének is neked: úgy ismered Székesfehérvárt, mint a tenyeredet. Itt a lehetőség, hogy kicsavarj ebből egy kis extra bevételt: legyél te is a világ (egyik) legnagyobb online idegenvezető-hálózatának tagja. Ezután már csak néhány turista kell és számolatlanul dől majd a pénz.

A Showaround bő egy évvel ezelőtt indult. Egy lelkes és fiatal litván csapat pakolta össze ezt a honlapot, meg az üzleti modellt, ami mögötte van. Az ötlet igen egyszerű: mindenki unja az utazásai alkalmával a kötelező útikönyves látnivalókról szóló leírásokat olvasni, vagy a fizetett idegenvezetők évek alatt tökéletesre reszelt mondatait hallgatni. Miért is ne lehetne egy lelkes helyi segítségével megismerni egy várost és nem csak azt az oldalát, amit minden képeslapon láthatunk?

Erre lehet megoldás a Showaround, ami ugyan nem egy vadonatúj, eredeti ötlet, merthogy indultak már korábban hasonló startupok (pl. Shiroube vagy a Tours by Locals). Amiben a litván oldal mégis veri a versenytársait: könnyen és egyszerűen kezelhető, gyorsan áttekinthető, és egy mindenki számára azonnal érthető logikára fűzték fel a készítői. Az sem hangzik rosszul, hogy állításuk szerint már 190 ország 4600 városában kereshetünk idegenvezetőt rajtuk keresztül: összesen közel 43.000 (ön)jelöltből választhatjuk ki a nekünk megfelelőt.

Jól jönne egy kis extra bevétel? Keress pénzt azzal, hogy fehérvári vagy!

A Showaround kezdőlapja (Fotó: showaround.com)

Ha azonban nem igénybe venni, hanem magunk javára akarjuk fordítani a rendszert, az sem árt, ha beszélünk angolul, de egy Google Translate is csodákra lehet képes. Jó tanács: azért ne vágjunk bele az idegenvezetősködésbe legalább egy idegen nyelv ismerete nélkül. Mondjuk például egy olyan bemutatkozó videó jelentősen dobhat a várható forgalmunkon, mint a berlini Saraé:

Vagy mint az amszterdami Jasmijné:

Székesfehérvárról jelenleg ketten regisztráltak idegenvezetést vállalva az oldalon. Ha valaki kedvet kapott ahhoz, hogy velük konkuráljon, csupán létre kell hoznia egy profilt a Showaroundon. Ha ez megvan, akkor már csak azt kell kimatekolni, hogy mennyiért vállaljuk a városunkba szakadt turisták szórakoztatását. Egy felületes keresés után azt láttuk, hogy az átlagos magyarországi árak nagyjából óránként 10-20 euró között mozognak, de van olyan is, aki ingyen vállalja a túrát. Szóval ha ilyesmi nagyságrendet lövünk be, sokat nem tévedhetünk. A pénz csereberéje az oldalon belül történik, a Showaround a kifizetésnél 18%-ot von le, amolyan közvetítői díjként. A többi pénzt pedig mindenki szépen kiutalhatja a saját bankszámlájára, vagy ahova akarja.

Így olvasásra, bemutatkozásra elég meggyőző a dolog, körülbelül valami olyasmit tudunk működése alapján elképzelni, mint az Airbnb vagy a BlaBlaCar. Egyelőre mi még nem próbáltuk, de ami késik, nem múlik. Mindenesetre, ha valakinek van gyakorlati tapasztalata a dologgal kapcsolatban, ne fogja vissza megát: alább kommentekben várjuk a véleményeket.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár