7 évnél régebbi cikk

Lehet a szoptatási idő alatt sportolni? Ezekre figyelj szülés utáni edzéskor!
Fehérvár Médiacentrum fotójaLehet a szoptatási idő alatt sportolni? Ezekre figyelj szülés utáni edzéskor!

Sok anyuka fél attól, hogy ha szülés után nekiáll sportolni, akkor a megerőltetés miatt elapad a teje, vagy megváltozik annak az íze, és nem tudja majd gyermekét szoptatni. Vajon tényleg így van ez? Ennek járunk most utána.

A múlt héten, a Mikor kezdjünk el edzeni szülés után? című részben már említettem – közvetlenül azután, hogy felhívtam a figyelmet arra, hogy az első hat hétben inkább pihenjünk és várjunk úgy másfél hónapot az aktív mozgás megkezdéséig -, hogy a sportolást érdemes a szoptatás utáni órákra időzíteni, mivel edzés során megnő a tej savtartalma, amit állítólag sok baba nem szeret. Az erőteljes testmozgás miatt ugyanis megemelkedik a vér tejsavszintje, ez okozza azt, hogy az anyatejben is megnő a tejsav mennyisége. (A „tejsav” elnevezés a kissé savanykás, kesernyés ízre utal.) Erre mondták régen azt, hogy „megsavanyodik a teje”.

Ennek fényében a hölgyek nem mertek aktív testmozgást végezni, pontosabban kerülték a sportolást. Sokszor elfelejtük azonban, hogy a házimunka legalább olyan megerőltető lehet, sőt, olykor sokkal jobban igénybe veheti a testünket, izmainkat, idegrendszerünket, mint a konkrét sportolás.

A kísérletek egyértelműen bizonyították, hogy 50-75 százalékos terhelés után nem emelkedik számottevően a tejsav, a 100 százalékos terhelés után viszont még másfél órán át mérhető az emelkedés. A kismamákat ilyen mértékű fizikai terhelésnek nem is szabad kitenni, tehát ez az eset igazából nem is nagyon fordulhat elő. Más a helyzet az élsportolóknál, akik gyorsan vissza akarnak térni szülés után a sport világába és keményen hajtanak a régi forma visszaszerzése céljából. Ez a cikk viszont nem nekik szól, így eltekintek az ő tejtermelésük (lehetséges) változásának bemutatásától.

Edzés előtt vagy edzés után szoptassunk? A tejsav és a baba étvágyának összefüggésével kapcsolatban tehát eléggé megoszlanak a vélemények. Az anyukák viszont szeretnek biztosra menni, és jól is teszik, hiszen az első a gyerek, csak utána jönnek az anya szükségletei - és azok kielégítése. Ezért koncentráljunk inkább az edzés előtti szoptatásra, hiszen semmiképp se szeretném – az anyukák meg pláne nem -, ha gyermekük benne lenne abban a babáknak abban a bizonyos kis százalékában, akik nem tudnak részesülni a természet csodás nedűjéből  annak megváltozása miatt. Ezért is ajánlatos ilyen módon szoptatni, mert sportoláskor lecsökkenhet a tejben az immunanyagok mennyisége, és a hölgyek lelkiismeretének megnyugtatása végett is, hiszen sokan valószínűleg inkább lemondának egy jó kis fenékfeszesítő programról attól félve, hogy „önző érdekei” miatt nem lakik jól a gyermeke.

A szoros napirend miatt persze nem mindig tudja az anyuka a szoptatás utáni órákra időzíteni az edzést, legyen szó egy húsz perces saját súlyos gyakorlatról, vagy egy órás baba-mama tornáról. Viszont ekkor se kell aggódni: ha a gyermek lelkesedése a tej iránt visszaesik az ilyenkor a kicsit másmilyen íz miatt, akkor fejjünk ki egy kevés, kb. tíz milliliternyi tejet, és csak utána helyezzük keblünkre a babát.

Alaposan tisztítsuk meg melleket sportolás után (Fotó: antalvali.com)

Tudni kell viszont azt is, hogy a kicsik több külső hatás miatt is fintoroghatnak szopás közben, amely összefügghet a sportolással, tehát nem kell mindig „tej-problémára” gondolni, ha szokatlan magatartással találkozunk. Edzés során szinte mindenki megizzad, ez ez az izzadtság is például zavaró lehet gyermekünk számára – főként a sós íz miatt – bár nem hiszem, hogy bárki izzadtan, közvetlenül a sportolás után szeretne szoptatni. (Ha mégis, akkor a kebleket tiszta vízzel egyszerűen és gyorsan le lehet mosni.) Az aktív mozgást követő zuhanyzás után a klóros víz, az új tusfürdő, vagy annak maradéka a bőrünkön szintén visszafoghatja a baba lendületét. Ugyanilyen hatású lehet egy szokatlan testápoló vagy ismeretlen parfümillat is.

Sportoláskor fontos a mell épségének megóvása is. Nagy kérdés a tej mennyisége. Tévhit, hogy a mozgás a tej mennyiségének csökkenését okozza. Genetikailag meghatározott, hogy kinek mennyi teje van, és csak kis mértékben befolyásolható különböző eszközökkel és módszerekkel – bár a mértékletességre mindig vigyázni kell.

Sportolás közben mindig figyeljünk a melleink épségére. Fontos, hogy olyan melltartót viseljünk, amely jól megtámasztja azokat, nem túl szoros, nem vág be sehova, nem nyomja le a kebleket. Tegyük félre a merevítős melltartókat, a mellben szűk ruhákat, a műszálas holmikat. A mellbimbót gyakran szellőztessük. Előnyösek azok a darabok, amelyek elől nyithatóak, könnyen fel- és levehetőek.

Kerüljük azokat a sportokat is, amelyek sérülésveszéllyel járnak. A szoptatás ideje alatt felejtsük el a küzdősportokat, a labdás csapatjátékokat és a futást is, mert a mellek nem jól viselik a rázkódást és az ütést. Minden mellhez érő, ciklikusan ismétlődő mechanikai hatás káros lehet, mert irritációja miatt csomóképződést okozhat. Ez nagyon ritkán fordul elő, de nem árt az óvatosság! Az úszás például jótékony hatású a testre és a lélekre, ám ha a mellbimbó sebes, akkor ne járjunk uszodába, mert nagy a fertőzésveszély. A túlságosan hideg vizű medencék mellett is sétáljunk el, mert csökkenhet a tej mennyisége. A mell nem fázhat meg.

Legközelebb a folyadékpótlásról és a megfelelő táplálkozásról olvashatnak a sportolni vágyó kisbabás anyukák.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek