Clear sky28 °C
2019. június 25. kedd Vilmos
Menü

Egészségesebb a barna cukor, mint a fehér?

Egészségesebb a barna cukor, mint a fehér?
Barna cukor vagy fehér cukor? (Fotó: Chowhound)

Volt idő, amikor a barna cukor számított slágernek azok körében, akik a fehér cukrot valami egészségesebbel szerették volna helyettesíteni. Aztán eljött a mesterséges édesítők szezonja, ami - úgy tűnik - még mindig nem akar véget érni: mint egy elhúzódó válóper, vagy az utolsó percek egy utált munkahelyen, a nyolc órás etap végéhez közeledve. Nemrég a fruktóz és a xilit is kezdett betörni az „édes divatba”, de hogy mennyire egészségesek ezek a helyettesítők, az már egy külön téma... Vagyis nem, hiszen pont erről szól a mai poszt.

Azt már tisztáztuk, hogy nem a cukortól lesz édes az élet. Beszéltünk arról is hogy mit használjunk cukor helyett, s e sorba beállítottuk a steviát is, mint természetes és egészséges édesítőt. Megemlítettük a mézet is, mint közkedvelt csemegét és széles körben alkalmazott alternatívát, most pedig leásunk egy kicsit jobban a többi édes íz gyökeréhez is. Vizsgálódásunk következő tárgya a barna cukor.

Sokan úgy gondolják, hogy a barna cukor egészségesebb, mint a fehér. Az ára magasabb, mint a fehér változaté, ezért több oldalról is alátámasztva érzi a fogyasztó, hogy ugyanolyan helyzettel szembesül, mint a fehér kenyér és a teljes kiőrlésű/rozsos kenyér összehasonlításakor. Vagyis: a sötét a nyerő! Ezt kellő PR-fogásokkal igyekszik is alátámasztani minden (barna) cukor értékesítésében érdekelt cég, s mivel a marketing mindenkoron virágzik, és egyre rafináltabb fogásokkal élnek a szakemberek, e törekvésüket siker is övezi (természetesen az ő tőzsdei nyereségüket a középpontba helyezve).

Visszakanyarodva a „törzs”-témához, nézzük meg: hogyan készül a cukor?

Leegyszerűsítve: a cukorrépából és a cukornádból minden mást eltávolítanak a szacharóz mellől. Ez a „minden más” a melasz. A cukornádból keletkező melasz alkalmas emberi fogyasztásra - a cukorrépából megmaradó nem. A barna cukor színe valójában a csekély mennyiségű cukormelasz miatt olyan, amilyen.

Egészségesebb a barna cukor, mint a fehér?

Csak a színe más? (Fotó: Public Domain Pictures)

Elvileg úgy „kellene” barna cukrot készíteni a cukornádból, hogy a tisztítási folyamat során megállnak ott, ahol még nem fehéredett ki a termék. Gyakoribb azonban, hogy a gyártó fogja a fehér kristálycukrot és ad hozzá egy kis melaszt, hogy megváltoztassa vele a színét. Cukorrépából is lehet barna cukrot készíteni: ilyenkor a fehér cukorhoz nádcukormelaszt kevernek.

Ha most felteszem a kérdést: egészségesebb-e a barna cukor, mint a fehér? A válasszal valószínűleg senki se fog habozni, és azonnal rávágja, hogy NEM! A fehér cukor tiszta szacharóz, a barna pedig szacharóz plusz más anyagok. (Így lebutítva a képletet, de tökéletesen igaz végeredményt kapva.)

Ha egészségügyi szempontból nézzük, akkor tehát teljesen mindegy, hogy fehér vagy barna cukrot fogyasztunk. Mindegyiknek ugyanaz a hatása: üres kalória, hosszútávon súlyos, krónikus és halálos betegséget okoz. A barna cukor csupán egy melasszal dúsított „divat”.

A folytatásban: a szacharin, a ciklamát, az aszpartám és az aceszulfám, a xilit …. és a többi „finomság” !

 A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

  • Táncdráma, táncszínházi est, mesebalett - négy új bemutatót tervez a Székesfehérvári Balett Színház
    Táncdráma, táncszínházi est, mesebalett - négy új bemutatót tervez a Székesfehérvári Balett Színház
  • Bezártak – elmaradnak a szentjánosbogár-rajzás szakvezetései Alcsúton
    Bezártak – elmaradnak a szentjánosbogár-rajzás szakvezetései Alcsúton
  • Kitolták a határidőt - október végéig egyeztethetők az adatok a bankokkal
    Kitolták a határidőt - október végéig egyeztethetők az adatok a bankokkal
  • Nyáresti hangverseny - az Ars Musica várja a zenebarátokat
    Nyáresti hangverseny - az Ars Musica várja a zenebarátokat
  • Eltűnt tervrajzok – múzeumi foglalkozás az Ikarus kiállításon
    Eltűnt tervrajzok – múzeumi foglalkozás az Ikarus kiállításon
  • Parlami d’Amore - olasz nyáresti koncert a Belvárosban
    Parlami d’Amore - olasz nyáresti koncert a Belvárosban
  • Jól keresnek - elkezdődött a diákmunkaszezon
    Jól keresnek - elkezdődött a diákmunkaszezon
  • Készül - új hulladékgazdálkodási stratégián dolgozik a kormány
    Készül - új hulladékgazdálkodási stratégián dolgozik a kormány

Eseménynaptár

  • Beiratkozás, felmentés, igazolás - tovább fejlesztik a KRÉTÁT
    Beiratkozás, felmentés, igazolás - tovább fejlesztik a KRÉTÁT
  • Harci gyakorlat -  lezuhant két vadászgép Németországban
    Harci gyakorlat - lezuhant két vadászgép Németországban
  • Keresztelő Szent János ünnepe - papokat és diakónust szentelt Spányi Antal
    Keresztelő Szent János ünnepe - papokat és diakónust szentelt Spányi Antal
  • Biztosítók - minél előbb be kell jelenteni a viharkárokat
    Biztosítók - minél előbb be kell jelenteni a viharkárokat
  • Hőség, aszály - 140 ember halt meg Indiában
    Hőség, aszály - 140 ember halt meg Indiában
  • Nyári „menetrend” - módosul a könyvtárak nyitvatartása
    Nyári „menetrend” - módosul a könyvtárak nyitvatartása
  • Felfedezés - a kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa
    Felfedezés - a kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa
  • Szociális hozzájárulási adó – milliárdok maradnak a vállalkozásoknál
    Szociális hozzájárulási adó – milliárdok maradnak a vállalkozásoknál
  • Leszálltak - sikeresen földet ért a Szojuz MSZ-11 űrhajó legénysége
    Leszálltak - sikeresen földet ért a Szojuz MSZ-11 űrhajó legénysége