6 évnél régebbi cikk

Nyaralás helyett nézz utazós filmeket!
Fehérvár Médiacentrum fotójaNyaralás helyett nézz utazós filmeket!

Az évnek ezt a pár napsütötte hónapját mindenki szereti utazással eltölteni. Lehetőségünk nyílik ilyenkor a Balaton-parton lógatni lábunkat, a szerencsésebbek pedig külföldi, akár egzotikus helyekre is ellátogathatnak, hogy kiszakadjanak egy kicsit a megszokott, monoton hétköznapokból. Bármennyire is szeretnénk azonban, nyáron sem áll meg az élet, ilyenkor is eleget kell tennünk mindennapi kötelezettségeinknek. A napi munka után talán a legüdítőbb a hőségtől és fáradtságtól szétzilált lelkünknek egy hangulatos kis utazós-nyaralós film, hogy legalább vizuálisan átélhessük a nyaralás adta örömöket.

Az ilyenekből összeállított listát olvashatjátok most, nem feltétlenül spoiler-mentesen!

Napsütötte Toszkána

Magával ragadó amerikai-olasz romantikus vígjáték, mely elkalauzol minket egy olasz kisvárosba, Cortonába. Amellett, hogy a film hangulata teljes mértékben visszaadja az olasz életszemléletet és az életszeretetüket, irányt mutat azok számára, akik úgy érzik, hogy nem a megfelelő irányba halad az életük. Hiszen maga  a főszereplő, Frances (Diane Lane) is úgy érzi, hogy válása olyan akadályt állított elé, amelyen sosem lesz képes túllépni. Barátnői el is küldik egy kis nyaralásra Olaszországba, ő pedig legyűrve minden kétségét és félelmét úgy dönt, hogy házat vesz egy idegen országban, végleg pontot téve San Francisco-i életének végére.

Út a vadonba

Valós történet következik, személy szerint az egyik kedvencem. Főszerepben egy frissen diplomázott, 22 éves fiatal, akiről talán nehéz eldönteni, hogy hősies utazó volt-e, avagy naiv idealista. Az mindenesetre biztos, hogy neki volt bátorsága kilépni a megszokott komfortzónából, és hátat fordítani adiigi kényelmes életének. Fogja magát, kettévágja a bankkártyáját és mindössze egy hátizsáknyi cuccal nekiindul Amerikának. A film láttán a nézőben kialakul egyfajta kép a főszereplőről, de egészen biztosan sohasem tudhatjuk meg, hogy mi is mozgatta őt valójában, mit mért tett. Mindenesetre elgondolkoztató, hogy a film a legkevésbé sem erőltet véleményeket a nézőre, hagyja, hogy mindenki úgy ítélje meg az egyébként a valóságban is létező főhőst, ahogyan szeretné. Én tiszteletet éreztem, és egy nem mindennapi példát, amelynek követéséhez főleg bátorság és elszántság szükségeltetik. Nem is kevés.

A gyűrűk ura

Bár ez egy fantasy trilógia, és valószínűleg nem él olyan ember, aki ne látta volna legalább kétszer mindegyik részt, az új-zélandi tájakon való barangolás szintén felvidíthat minket a hőségben, sőt, meg is hozhatja kedvünket egy-egy túrához, még ha nem is megyünk el egészen Új-Zélandig.

Kellékfeleség

Hogy a vígjátékok se maradjanak le a listáról, itt egy kellemes családi film Adam Sandler és Jennifer Aniston főszereplésével. Kimondottan jó humorral bíró alkotás, amelyben a teljes zűrzavar közepette vág neki egy „álcsalád” a hawaii vakációzásnak. A történet végére már nem csak a nézők, hanem a szereplők is teljesen összezavarodnak, hogy akkor pontosan ki kivel és hogyan...

Családi üzelmek

Itt is utaznak ide-oda, bár tegyük hozzá: illegálisan. Kolis időszakomban többször is elővettük ezt a vígjátékot, és mint afféle merész fiatalok, nem mondtunk volna nemet egy ilyen vakációra sem. A főszereplő (Jennifer Aniston)a  legkevésbé sem szívesen és önként indul útnak Mexikóba, hogy kisegítse becsületes díler szomszédját (Jason Sudeikis) a bajból, két züllött és elhanyagolt fiatallal is kibővítve a „mintacsaládot”. Valahogy ugyanis át kellett jutniuk a határon. Ez a film is beleillik egy vasárnapi délutánba, amikor olyan meleg van, hogy a sarki boltig sincs kedvünk kimozdulni. 

Páros mellékhatás

Ez a vígjáték is a gondokkal küzdő párok életét helyezi középpontban, csakhogy a helyszín egy trópusi üdülőparadicsom (Bora Bora), ahová pedig ki ne akarna szívesen eljutni. Hogy végül sikeresen zárul-e a terápia, az legyen meglepetés, a képi világ pedig szolgáljon vigaszként mindazoknak, akiknek még nem sikerült a valóságban is megtapasztalni a trópusi szigetvilág szépségét.

Európai vakáció

A végére pedig ismét térjünk vissza Európába, hiszen nem kell feltétlenül messze tekintenünk ahhoz, hogy csodás helyeket szemlélhessünk. A Griswald család sorozatának egyik állomása Európa, akik a korábbi részekben már Amerikát és beutazták. Komikus szemmel kerül bemutatásra, milyennek láthatja egy másik földrészről érkezett család a mi kontinensünket, a számukra furcsa ételeket, nyelveket, kultúrákat. E film megnézése után talán jobban átérezzük, amikor ránk tekintenek furcsálló szemmel egy számunkra idegen közegben. 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek