6 évnél régebbi cikk

Így gondoskodnak a rászorulókról a Palotavárosban - a háztartási gépektől a ruhákon át a klubdélutánig
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Így gondoskodnak a rászorulókról a Palotavárosban - a háztartási gépektől a ruhákon át a klubdélutánig

A palotavárosi PAPSZE Egyesület bejárata melletti falra idén tavasszal szerelték fel azt az ételdobozt, amelyből a rászorulók bármikor élelmiszerhez juthatnak. A Palotavárosiak a Palotavárosiakért Szociális Egyesület munkája nem merül ki az ételosztásban: ruhaneműt, játékot, bútort juttatnak a környékbeli családoknak, és közben észrevétlenül közösséget építenek.

A tél beköszöntével valahogy jobban feltámad bennünk az adakozó kedv. Szerencsére a törődésre számtalan lehetőség adott Székesfehérváron is. Ilyen az a napokban kihelyezett ételdoboz is, melyet a Fehérvár Televízió is bemutatott:

Kevesen tudják azonban, hogy nem ez az első ilyen kezdeményezés a városban! Alig pár sarokkal odébb, a Jancsár utcában már tavasz óta kint van egy ugyanilyen élelmiszerosztó doboz, méghozzá egy fehérvári civil kezdeményezésnek köszönhetően. A PAPSZE (Palotavárosiak a palotavárosiakért Szociális Egyesület) évek óta gondoskodik a környék rászoruló családjairól, kisgyermekesekről, idősekről.

A nagylelkű adományoknak köszönhetően a szükséget szenvedő családok hazavihetnek a szekrénysortól a hűtőgépen, tévén át a ruhaneműig számos jó állapotú ajándékot. Részt vettek a tavaly téli Szabadfogas Mozgalomban is. A sok kisgyermeket nevelő családok nem csak gyerekruhát és cipőt, de pelenkát, bébiételt, etetőszéket, babakocsit is kapnak.

Mint Ungváry Árpádtól, az egyesület alapítójától megtudtuk, mintegy százötven család regisztrált náluk és számít rendszeresen a segítségükre, amióta 2016. márciusában sikerült hivatalosan is bejegyeztetni az egyesületet. Sok idős, egyedül élő ember pedig társaságra vágyva keresi meg őket, és az önkéntesek pedig segítenek amiben csak tudnak, még a nehezen mozgó öregek gyógyszereit is kiváltják és hazaviszik nekik. "Sok olyan idős ember van, aki rajtunk kívül senkit be sem enged a lakásába.  - mondja Árpád.  - Nagyon nehezen igazodnak el a mai útvesztőben, az ügyintézésekben is segítünk nekik."

Az egyesület létrehozói egy helyi házaspár, Ungváry Árpád és felesége, Ildikó, akiknek még 2014 karácsonyán pattant ki a fejükből az ötlet, hogy ily módon segítsenek. "Tíz család támogatásával kezdtük, akkor még a kocsink csomagtartójából osztottuk az adományokat. Később a lakásunkon folytattuk, de végül annyian álltak sorban, hogy a nem fértek el a lépcsőházban."

Ungváry Árpád hangsúlyozta: fő tevékenységük az élelmiszerosztás, melyet a SZETA, a Szegényeket Támogató Alapítvány rendszeres adományai segítségével biztosítanak. Hetente kétszer, kedden és csütörtökön délután osztanak a Jancsár utca 15. szám alatti irodájukban. "Szeretnénk támogatni a családokat abban is, hogy kulturális rendezvényeken részt tudjanak venni. Sok kisgyermekes családnál ez már luxusnak számít. Nyáron például kaptunk a Városgondnokságtól ötven család részére strandbelépőket, vagy például a Koronázási Szertartásjátékokra is oszthattunk szét jegyeket." - tette hozzá Ildikó.

"Fő támogatónk Cser-Palkovics András polgármester úr, ő a keretéből ad nekünk minden évben annyit, amennyiből a működésünket biztosítani tudjuk. Ezen kívül a karácsonyi rendezvényünket is segíteni szokta." - mesélte Árpád. - "Egyébként érdekes módon főleg magánemberek támogatnak bennünket, cégek kevésbé. Azt hiszem, a cégek, intézmények inkább a látványosabb, "arctalan" adományozást kedvelik. Itt bennünket minden egyes ember, család sorsa megérint. Lelkileg sokszor embert próbáló feladat."

Legaktuálisabb kezdeményezésük az adventi adománygyűjtés:

 A karizmatikus egyéniségű, határozott Ildikó hangsúlyozta, legfontosabb törekvésük a közösségépítés. Péntek délutánonként, szombatonként klubrendezvényeket tartanak, csocsóasztallal, társasjátékkal. Volt már itt farsangi rendezvény, keresztelő utáni ünnepség, az egyesület hivatalos első születésnapját pedig több mint kétszázan ünnepelték tavasszal egy igazi ugrálóváras szabadtéri partival.

Jó időben a közeli füves területre kiviszik a ping pong asztalt, a trambulint, hogy mozgalmas, hasznos elfoglaltságot nyújtsanak kicsinek, nagynak egyaránt.  "Sok a kulcsos gyerek a környéken, akiknek a szülei dolgoznak. Ők itt biztonságban, jó társaságban vannak, például a nyári szünet hosszú hetei alatt is. Már maguktól jönnek a gyerekek, hozzák az újabb és újabb kis pajtásaikat is, jól érzik itt magukat. - mesélte Ildikó. - Rengeteg játékunk, könyvünk van, szeretnek idejárni a környékbeliek. Sokan csak egy jó szóra, beszélgetésre, ölelésre vágynak. Mi pedig mindenkit szeretettel látunk!"

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek