5 évnél régebbi cikk

Pohárkrém, ital, mártás és saláta – mindez gránátalmából!
Fehérvár Médiacentrum fotója
healthline.com
Pohárkrém, ital, mártás és saláta – mindez gránátalmából!

A szerelem, a termékenység és a bőség jelképe is a gránátalma. Az ókori sírokat is sokszor gránátalma-elemekkel díszítették, s még a Bibliában is olvashatunk e gyümölcs tápértékéről és szépségéről. Aphrodité „szent gyümölcse” tápanyagokban gazdag, kalóriatartalma pedig alacsony. Bátran fogyaszthatjuk hát!

A gránátalma előnyös tulajdonságairól írtam már nem is olyan régen. Arról viszont nem szóltam még, hogy Ázsiában és a Közel-Keleten évezredeken át nagy tiszteletben tartották, s díszcserjeként is elterjedt. Gyümölcséből és kérgéből festéket és illatszert is előállítanak.

Közel-Keleten a húsból szirupot készítenek, és savanyúságokhoz adják. Sőt, a savanyú indai fűszer, az anardana alapját is a megszárított gránátalma adja. (A magvakat és a burkot együttesen szárítják meg.)

E növénynek elég kemény héja van, belül pedig sok kis rekesz található, amelyek sok-sok bogyót ölelnek át. Aki először próbálkozik a gránátalma megpucolásával, az valószínűleg a gyümölcs nagy részét elpazarolja majd – hacsak nem fogadja meg tanácsaimat!

Az édes magvakhoz a legegyszerűbben úgy juthatunk hozzá, ha egy éles késsel levágjuk a korona alatt a csúcsot. Ekkor feltűnik 4-6 vékony hártya, ami a magok között húzódik. E hártyák mentén kell végig vágni a gyümölcsöt. Csak óvatosan, alig benyomva a kést dolgozzunk, különben megsérthetjük a belső részt, és szétfolyik a magok leve!

 Ezt követően óvatosan, kézzel bontsuk „gerezdekre” egy tál felett, hogy az esetlegesen kifolyó szirupot felfogjuk. A magokat egyszerűen ki lehet billenteni ágyukból, s már csak a vékony hártyát kell lehúzni, amit közöttük találunk.

Ha csak a gránátalma levére vágyunk, akkor persze nem kell megpucolni, hanem egyszerűen, mint egy citromot vagy narancsot – kifacsarhatjuk. Ha akarjuk, össze is turmixolhatjuk a magokat, s önthetjük natúr joghurthoz, vagy müzlihez – nagyon finom nassolnivalót kapunk!

Koktélokhoz is keverhetjük, és szörp is készülhet belőle – oly’ módon, mint bármilyen más gyümölcsből, csak egy kicsivel több édesítés szükséges (gondolva az édes-savanykás ízre). A levét vízzel is hígíthatjuk, ha túl sűrűnek találjuk, vagy limonádéhoz is csurgathatjuk.

Ha pohárkrémre vágyunk, 2 tojásból, 2 evőkanál cukorból, 2 evőkanál lisztből, 1 evőkanál olajból, pici sóból és 1 citrom reszelt héjából készítsünk piskótát, szúrjunk belőle tetszőleges formákat, kenjük meg olvasztott csokival, szórjuk meg dekorcukorral.

2,5 dl habtejszínt verjünk fel 8-10 dkg porcukorral és 1 csomag habfixálóval, majd tegyük a hűtőbe. 25 dkg mascarpone-t, 5 nagy narancs héját, 1 csomag vaníliás cukrot, pici rumot, fél csomag zselatinfixet és 1 mandarin kifacsart levét keverjünk jól össze. Ehhez adjuk hozzá a felvert a tejszínhabot, s hűtsük le.

Rétegesen rakjuk poharakba a krémet, a gránátalma magjait, a piskóta-formákat, illetve a 3 mandarinból és zselatinfix-ből készített zselét.

 Aki sült húsok mellé fűszeres szószt szeretne készíteni, az pirítson meg serpenyőben egy kis hagymát, gyömbért, sózza meg, majd nyomja rá egy citrom levét, szórja meg borssal, őrölt korianderrel, adjon hozzá három evőkanál savanykás lekvárt, 3 evőkanál mézet, főzze tovább, végül mehet bele egy gránátalma összes magja, s főzze addig, míg be nem sűrűsödött!

Sokan nem rajonganak érte, de én szeretem a kelbimbót. Így nem hiányozhat egy kelbimbós saláta-recept sem a sorból:

Mossunk meg 50 dkg kelbimbót, vágjuk félbe, helyezzük tepsibe (amit korábban sütőpapírral kibéleltünk), sózzuk, szórjuk meg borssal, locsoljuk meg egy kis mogyoróolajjal, s 20 perc alatt süssük készre.

Keverjünk össze egy kis citromlevelet, olajat, édesítsük (ha akarjuk) – ez lesz a dresszing. Tegyük egy tálba a megsült kelbimbót, szórjuk meg a gránátalma-maggal, gazdagítsuk 10 dkg sózott mogyoróval, s locsoljuk meg a dresszinggel!

Fogyaszthatjuk önmagában, vagy adhatjuk sültek mellé is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek