5 évnél régebbi cikk

BBQ VB-re készül a Fejér megyei csapat!
BBQ VB-re készül a Fejér megyei csapat!

A Katka Gergő Barbecue (KGB) csapata nyerte meg a Meat Smoke and Beer BBQ Competition nemzetközi viadalt. A székesfehérvári és velencei illetőségű társaság így a valaha volt legeredményesebb magyar csapatának mondhatja magát, s már a 6. helyen állnak a 2018-as európai ranglistán! Sőt, meghívást kaptak a VB-re is!

Extrém körülmények között rendezték meg a felső-ausztriai Welsben a 2. Meat Smoke and Beer BBQ Competition nemzetközi viadalt. A nyílt versenysorozatra Magyarországról, Szlovákiából, Hollandiából, Németországból, Svájcból is érkeztek versenyzők a házigazda osztrákokon kívül. Összesen 17 csapat mérettette meg magát – bemutatva BBQ-készítési tudományát.

Extrém körülmények várták a versenyzőket (Fotó: Turanitz Gergely)

Köztük a KGB csapata is, amely összesített első hellyel megnyerte a Grand Champion címet, s így a valaha volt legeredményesebb magyar csapatként már a 6. helyen áll a 2018-as európai ranglistán!

A „Katka Gergő Barbecue” elnevezésű formáció tagjai (Turanitz Gergely és kishúga, Turanitz Katalin valamint barátaik, Lencsés Zoltán és Loncsár András), eddig három BBQ-versenyen vettek részt, s ebből kettőt meg is nyertek (mellé jött még egy harmadik helyezés is). Ilyen még soha nem fordult elő, hogy egy kezdő csapat ennyire jól teljesítsen!

Lencsés Zoltán, Loncsár András, Turanitz Gergely, Turanitz Katalin  (Fotó: Turanitz Gergely)

Turanitz Gergőtől megtudtuk, hogy az első versenyük tavaly októberében volt (a Tállya BBQ), a másodikat idén feburárban rendezték meg egy befagyott tavon (Ausztriában), amit most az áprilisi welsi követett.

A tállyai győzelemmel az járt, hogy meghívást kaptunk két nagyon neves amerikai versenyre, az American Royalra és a Jack Daniels Világbajnokságra” – mesélte Gergő. – „Mivel korábban nem versenyeztünk, ezért úgy gondoltuk, hogy rutint kell szereznünk, s ezért járunk most a környező országokba felmérni az ellenfeleket.”

Ez pedig nem könnyű feladat – sem szellemileg, sem fizikailag -, hiszen a versenyzőknek igencsak aktivizálniuk kell az izmaikat! Egy-egy ilyen viadalon minden szükséges felszerelésről és alapanyagról nekik kell gondoskodniuk: a sütőktől kezdve a húsokig mindent magukkal kell vinniük!

Verseny közben.... (Fotó: Turanitz Gergely)

A versenyeken négy kategóriát szoktak meghirdetni: külön értékelik a csirkéből, a sertésoldalasból, a sertéslapockából és a marhaszegyből készült ételeket. A pontozás szigorú, és a kóstolás „vakon” történik. Mindig annyi bíró van, ahány csapat kínálja étkét. A bírók három szempont szerint pontoznak: kinézet, íz és állag. Mindegyik más fajsúllyal bír.

A welsi versenyre nem érkeztek meg a KGB fűszerei az USA-ból, ezért kénytelenek voltak kölcsön fűszerekkel dolgozni – aggódtak is rendesen.

Kinézet, íz és állag számít a bírálásnál (Fotó: Turanitz Gergely)

Sokan keverik egyébként a grillezést a barbecue-val, pedig ez két teljesen más sütési módot mutat. A BBQ-hoz speciális eszköz szükséges, amit szmókereknek hívnak. A „módszer” lényege, hogy a tűztér és a sütőtér külön helyezkedik el, a hús nem találkozik direkt hővel csak meleg füsttel (fán, faszénen, ezek forró füstjén, indirekt módon). Sokféle szmóker létezik, a KGB-sek faszeneseket használnak.

Fontos az alacsony hőfok is (110-150 fok között, de optimálisan 110-120 fok körül). A hús így lassan sül (forró füstölés). E módszer sajátosságaiból adódik, hogy a hús nem szárad ki, hanem szaftos marad a sült kéreg alatt. A füstölés több órán át zajlik (marha esetében akár 15 órán át!), miközben az adott hőfokot tartani kell!

A BBQ-hoz speciális eszköz szükséges (Fotó: Turanitz Gergely)

A húsok felülete ilyenkor fekete színű lesz, ami nem jelenti azt, hogy megégne! Csupán csak természetes következménye annak, hogy sok órán át füst érte az ételt. Ha megvágjuk ezt a kérget, akkor alatta rendkívül ízletes, szaftos, rózsaszínes húst találunk.

Ez a sütési technika főként az USA-ban terjedt el, s négy régióra oszthatjuk a „stílust”: Carolina, Kansas City, Memphis és Texas. Minden területnek, s még az adott éttermeknek is megvan a saját BBQ szósza és a trükk, ahogyan a húst elkészítik, illetve fűszerezik. Ha ellátogatunk Amerika száz éttermébe, akkor sem találunk két olyan helyet, ahol ugyanolyan a BBQ.

Szemnek és szájnak ingere... (Fotó: Turanitz Gergely)

Mondtam már, hogy a versenyzés először poénnak indult?” – kezdett sztorizni Gergő, amikor kellőképpen belemelegedett a hússütés rejtelmeinek feltárásába. - "Andrissal még általános iskolában lettünk barátok, Zolit pedig hat éve ismerem egy közös ismerősön keresztül. Egyikük sem vendéglátással foglalkozik. Andris pénzügyi területen dolgozik, Zolinak pedig karosszéria- és jégkár javító műhelye van Székesfehérváron. Az első versenyre pedig úgy mentünk el tavaly októberben, hogy hallottam, most először rendeznek nemzetközi versenyt Magyarországon, s mivel pont a születésnapomra esett a verseny időpontja, ezért találtam ki, hogy ünnepeljünk ott – miközben sütögetünk! Képzelheted, mennyire meglepődtünk azon, hogy nyertünk! Azóta több tanfolyamon is részt vettünk, és rengeteget böngésszük az internetet információk után kutatva.”

Örömmámorban (Fotó: Turanitz Gergely)

A KCBS Kansas City Barbecue Society-nek egyébként kiforrott hagyományai és versenyrendszere van. Az immár harminc évvel ezelőtt alapított szervezetnek jelenleg 200.000 tagja van! Az európai ranglista 6. helyén szerepel jelenleg a KGB formációja (ahogyan már említettem). A következő verseny pedig a meghívásos Brew 'n' Q lesz Angliában, ami egyben a Bajnokok Ligájának is számít, s Európa legjobb csapatai vesznek részt rajta! A székesfehérváriak erre sok sütéssel / gyakorlással készülnek. Szerencsére mindig akad, aki megegye a mintapéldányokat...

Extrém körülmények a versenyen - a csapat mindenre felkészült! (Fotó: Turanitz Gergely) 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek