5 évnél régebbi cikk

Hazaérkezett a KGB az angliai Bajnokok Ligájáról
Hazaérkezett a KGB az angliai Bajnokok Ligájáról

Meghívásos és nyílt versenyen is bemutatta barbecue készítési tudományát a fehérvári Katka Gergő Barbecue csapata az angliai Bajnokok Ligáján. A következő állomás Szlovénia lesz, majd irány a VB!

Nemrég írtam arról, hogy a Katka Gergő Barbecue (KGB) csapata nyerte meg a  Meat Smoke and Beer BBQ Competition nemzetközi viadalt.  A felső-ausztriai Welsben extrém körülmények között másodszor rendezték meg az említett megmérettetést. A nyílt versenysorozatra Magyarországról, Szlovákiából, Hollandiából, Németországból, Svájcból is érkeztek versenyzők a házigazda osztrákokon kívül. Összesen 17 csapat mérettette meg magát – bemutatva BBQ-készítési tudományát.

Egy verseny, ami az ízekről szól (Fotó: Turanitz Gergely)

Köztük a KGB csapata is, amely összesített első hellyel megnyerte a Grand Champion címet, s így a valaha volt legeredményesebb magyar csapatként már a 6. helyre került a 2018-as európai ranglistán!

A „Katka Gergő Barbecue” elnevezésű formáció tagjai (Turanitz Gergely és kishúga, Turanitz Katalin valamint barátaik, Lencsés Zoltán és Loncsár András), e remek szereplés után most a meghívásos Brew 'n' Q-n sütögették a húsokat Angliában, ami egyben a „Bajnokok Ligája”-nak is számított, s Európa legjobbjai vettek részt rajta!

A Bajnokok Ligáján járt a fehérvári KGB (Fotó: Turanitz Gergely)

A székesfehérvári csapat az angliai bemutatkozásra sok sütéssel / gyakorlással készült. S, hogy milyen eredmény született? Erre voltam én is kíváncsi, ezért gyorsan meg is kerestem Turanitz Gergelyt, amint megérkezett a budapesti reptérre.

Hosszú és fárasztó volt az út (Fotó: Turanitz Gergely)

A csapat repülővel utazott Londonba, majd egy bérelt autóval a verseny helyszínére. A viadal dupla versenynek számított: az első nap meghívásos alapon szerveződött, ez volt a Bajnokok Ligája (vagy nevezhetjük Európa-bajnokságnak is). Ezen 24 csapat vett részt, s a fehérvári fiatalok csirkés étellel a 12. helyezést szerezték meg.

Másnap – az eredményhirdetés után – nyílt verseny kezdődött, ahol 35 csapat küzdött a kupáért. Jöttek hivatásos szakácsok és „hobbisták” Németországból, Angliából, Skóciából, Ausztriából, Finnországból, Olaszországból, Belgiumból, Hollandiából, Kanadából, Amerikából, Ausztráliából, Angliából… Itt a négy kategóriából a KGB sertésoldalasát a 8. legjobbnak tartotta a zsűri.

A KGB a versenyen (Fotó: Turanitz Gergely)

Csalódottak vagyunk, pedig nem lenne szabad.” – mondta Gergő – „Vártuk a csodát, de a mezőny hihetetlenül erős volt. Az első napon megpróbáltunk egy újfajta fűszerezést, de sajnos ez nem jött be egyik kategóriában sem. Aztán visszatértünk az eredeti rubokhoz, de a csirke túl sós lett, aminek az okát még most se értjük. Valószínűleg a szerelmes szakács hibáztatható. Vagy az angol boltban vásárolt sóból készült sóoldat térhetett el az általunk megszokott oldattól. A szegyről inkább nem nyilatkozom. A lényeg, hogy nem egyszerű idegen húsokkal, idegen eszközökkel versenyezni. Úgy gondolom, hogy nagyon kevés viadalon vettünk eddig részt, és hiányzik a versenyrutin. A legnagyobb szívfájdalmam a meglepetés boksz volt, mert ír marhabordát készítettünk füstön elkezdve, majd pörköltként befejezve, túrós csuszával. Az pedig nagyon finom.”

Ezeknek a finomságoknak senki se tud ellenállni! (Fotó: Turanitz Gergely)

Persze, a csapat nincsen elkeseredve, mert jól érezték magukat, és a hangulat is remek volt. S nem szabad elfelejteni, hogy alig fél éves versenyzési múlt van mögöttük, ez volt a 4.-5. „hivatalos sütögetésük”, a többi csapat pedig 10-15 éve rendszeresen versenyzik, úgyhogy már az is kiemelkedő eredmény, hogy idáig eljutottak!

A legnagyobb tanulságnak egyébként azt tartják, hogy saját sütő nélkül és nem ismert húsokkal dolgozva nem lehet kimagasló eredményt elérni. A legtöbb csapat valószínűleg ezt tudta előre, azért hozták magukkal a saját sütőiket és az alapanyagokat is. Ezt a fehérvári társaság a repülős utazás miatt nyilván nem tehette volna meg.

Egy pillanatkép a versenyről (Fotó: Turanitz Gergely)

„Érdekes volt egyébként, hogy aki megnyerte a meghívásos versenyt, az másnap csak a 15. lett.” – mesélte Gergő – „A mezőny ugyanis erős volt, a bírók pedig rendkívül szigorúak. Többen kifejezetten erre a versenyre érkeztek az USA-ból.” A szabályzat szerint egyébként annyi bírót kell felállítani, ahány csapat asztalhoz áll. Így első nap 24, másnap 35 bíró értékelte az ételeket. Ez a „munka” egyfajta presztízst is jelent a bíróknak.

Precízen készültek a finomságok Fotó: Turanitz Gergely)

A KGB legközelebb Szlovéniában mutatja be főzési tudományát, majd szeptemberben irány Kansas, ahová szintén meghívásos alapon jutnak el: tavaly októberben ugyanis megnyerték a Tállya BBQ-t (ami az első versenyük volt!), s ennek egyik „díjaként” kaptak meghívást két nagyon neves amerikai versenyre, az American Royal-ra (amin kb 700 csapat fog indulni) és a Jack Daniels Világbajnokságra (ami október végén lesz).
A fiúk nincsenek elkeseredve, s nincs is rá okuk, mert most is nagyon szépen szerepeltek! (Fotó: Turanitz Gergely)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek