Fair-1 °C
2021. január 17. vasárnap Antal
Menü
Házhozszállítás

A Fejér megyei kirakatrendező európai sikere

A Fejér megyei kirakatrendező európai sikere
Sárvári Ágnes (Fotó: Horváth Reni)

Kiválóság érmet kapott dekoratőr-kirakatrendező kategóriában a Euroskills Szakmák Európa Bajnokságán a fehérvári Sárvári Ágnes. Ági már gyerekkorában a lakberendezésről álmodozott, és arra biztat minden fiatalt: merjenek szakmát tanulni, hiszen ez egy óriási adu a kezükben.

Már kislány korában is a lakberendező hivatásról ábrándozott Sárvári Ágnes. Nem is csoda, hiszen szinte a műhelyben nőtt fel, most is a család asztalosipari vállalkozásában dolgozik bútortervezőként. Ágnes nevét a szeptember végi Euroskills Szakmák Európa-bajnokságán ismerhette meg a nagyközönség Budapesten, ahol dekoratőr-kirakatrendezőként kiválóság érmet kapott. Ebben a szakmában egyébként Ágnes volt az egyetlen, aki hazánkat képviselhette. A háromnapos rendezvényt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezte meg Budapesten

2012-ben a bátyám, Sárvári Ádám a társaival a belgiumi Euroskills-en asztalos csapatversenyben első helyezést értek el, aranyérmes bajnokok lettek. Majd az azt követő, 2013-as Worlsdkills világversenyen, amit Németországban, Lipcsében szerveztek, a nemzet legjobbjaként képviselhette Magyarországot. Onnan szintén kiválósági érmet hozott, nagyszerű eredményt ért el. Ennek is köszönhetjük azt, hogy idén Magyarország rendezhette meg a kelet-európai országok közül elsőként az Euroskills-t.” - mesélte büszkén Sárvári Ágnes.

Az a bizonyos érem (Fotó: Horváth Reni)
Az a bizonyos érem (Fotó: Horváth Reni)

Volt hát honnan motivációt meríteni ahhoz, hogy ő is részt vegyen a versenyen, mely mint elmondta, minden szempontból a komfortzónája elhagyását, és ezáltal hatalmas kihívást jelentett számára. Nem csak azért, mert szokatlan számára a nyilvános szereplés, hanem azért is, mert kirakatrendezőként még nem dolgozott.

„Amikor jelentkeztem a lakberendező iskolába, ott feltétel volt, hogy elsőként a dekoratőr-kirakatrendező képzést végezzem el - mesélte Ági. - Most élesben kipróbálni a tudásomat, használni a kreativitásomat hatalmas élmény volt!” Ami ráadásul szép sikert is hozott. A mostani versenyhez vezető első lépéseket már februárban meg kellett tennie, akkor vett részt tizenöt másik jelentkezővel együtt egy előválogatón, ahonnan hatan jutottak tovább.

„Az ezt követő nemzeti döntő a Szakma Sztár verseny volt, itt derült ki, hogy én képviselhetem Magyarországot ebben a szakmában az európai versenyen” - mesélte Ági, akit a háromnapos verseny eseményeiről is kérdeztünk. - „A legtöbb versenyszámban volt egy úgynevezett tesztprojekt, ami alapján nagyjából tudhatták a versenyzők, milyen feladattal fognak találkozni a versenyen. Ezt végül a versenynapon már csak harminc százalékban változtatták meg a szakértők. Ám vannak olyan szakmák, közülük a miénk is, ahol nem tudtuk, mivel fogunk találkozni. Minden újdonság volt, az eszközeink, a munkakörnyezet is ismeretlenek voltak a számunkra. Annyit tudtunk, hogy két kirakatot kell berendeznünk, egy nagyobb méretűt és egy kisebb méretűt. A különbség az volt, hogy a nagy kirakatnál teljesen elengedhettük a fantáziánkat, csak a témát és a célcsoportot adták meg, és a kötelezően felhasználandó anyagok voltak meghatározva. A kis kirakatnál mindenki ugyanazt hajtotta végre, itt a technikai tudás felmérésére helyezték a hangsúlyt: hogyan helyezzük a szövetet a padlóra, miként keverjük ki és visszük fel a festéket a kirakat belső falára.”

Az ünneplés pillanatai (Fotó: skillshungary.hu)
Az ünneplés pillanatai (Fotó: skillshungary.hu)

Ági egyébként nagyon büszke arra, hogy a kreativitása ilyen színes szakmákat adott a kezébe, és arra biztat minden fiatalt, aki szeretne kirakatrendező lenni, hogy vágjon bele bátran! „Küzdjenek azért, amit szeretnének! Azt javaslom minden fiatalnak, hogy merjen szakmát tanulni, hiszen ez egy óriási adu a kezünkben. Az a fontos, hogy mindig legyenek alázattal és tisztelettel a szakmájuk és a szakmabeliek iránt.”

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • A fehérvári táncos, Pauker Barbi a világ tetején
  A fehérvári táncos, Pauker Barbi a világ tetején
 • Elhunyt a Rotschild-vagyon örököse
  Elhunyt a Rotschild-vagyon örököse
 • Kétméteres távolságtartás, FFP2-es maszk – Szigorítanak Ausztriában
  Kétméteres távolságtartás, FFP2-es maszk – Szigorítanak Ausztriában
 • Érdemes minél hamarabb nyilatkozni az adókedvezményekről
  Érdemes minél hamarabb nyilatkozni az adókedvezményekről
 • Nem változtatnak a hazai oltási terven
  Nem változtatnak a hazai oltási terven
 • Újabb több mint 1200 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést
  Újabb több mint 1200 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést
 • Meghalt Sas József
  Meghalt Sas József
 • Cinegéket, sárgafejű királykát és őszapót is gyűrűztek a Sóstón
  Cinegéket, sárgafejű királykát és őszapót is gyűrűztek a Sóstón

Eseménynaptár