Partly cloudy30 °C
2019. július 20. szombat Illés
Menü

Mi lesz veled, ökölvívás? És Székesfehérváron?

Mi lesz veled, ökölvívás? És Székesfehérváron?
Vajon jut-e még szerep a kesztyűknek az olimpiákon? (Fotó: Stumpf Péter/NoNém Média)

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyáron dönt arról, hogy a sportág maradhat-e az ötkarikás játékok programjában. Egy esetleges kedvezőtlen döntés milyen hatással lehet a sportág fehérvári jövőjére? Ennek jártunk utána.

Nem túlzás, komoly sportdiplomáciai háború dúl a NOB (Nemzetközi Olimpiai Biztosság) és az amatőr ökölvívás világszervezete, az  AIBA (Nemzetközi Ökölvívó Szövetség) között. A NOB végrehajtó bizottsága a bokszszövetségtől kapott júliusi beszámoló áttanulmányozása után függesztette fel a kapcsolatot az AIBA-val, mert úgy ítélte meg, hogy több területen továbbra is komoly pénzügyi és gazdálkodási problémák vannak a szervezetnél, illetve a november elején megválasztott elnök, az Egyesült Államokban Üzbegisztán vezető bűnözői között számon tartott Gafur Rakhimov személyét is erősen kifogásolja az ötkarikás szervezet.

Az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.biz szakportál híre szerint a NOB jelenleg is vizsgálódik az ökölvívás jövőjének ügyében. November 30-án megszakadt a kapcsolat a NOB és az AIBA között, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ezzel gyakorlatilag kizárta az ötkarikás játékokról a sportágat, ám ez még nem tekinthető végleges döntésnek. A NOB jelenleg is vizsgálódik és a 2020-as, tokiói játékok kapcsán júniusban, a NOB lausanne-i ülésén születhet döntés, itt várható az a végleges határozat, mely eldönti, ott lehetnek-e a 2020-as olimpián a világ legjobb amatőr ökölvívói.

Nagy a bizonytalanság a box jövőjével kapcsolatban (Fotó: Stumpf Péter/NoNém Média)
Nagy a bizonytalanság a box jövőjével kapcsolatban (Fotó: Stumpf Péter/NoNém Média)

Mi történik, ha kizárják az ökölvívást? Ez a kérdés Székesfehérváron is érdekes lehet, hiszen több ökölvívó klub is működik a városban. Túrós Arnold, a Varkocs György Box Club vezetője nem tudja elképzelni, hogy az ökölvívás lekerüljön az olimpia műsoráról.

- Szerintem maradni fog a sportág. Hogy veszed le az ökölvívást az olimpiai programból? Az olyan, mintha magát az olimpiát törölnéd. A birkózás, az atlétika, az ökölvívás olyan, amelyek nélkül az olimpia nem olimpia. Nyilván innen Fehérvárról nem lehet belátni a kulisszák mögé, a NOB és az AIBA közötti harcba. Azt fontos leszögezni, hogy nem az ökölvívással van a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak gondja, hanem az AIBA-val. Az AIBA-t fosztották meg az olimpiai jegyek forgalmazásától, olimpiai kvalifikációs versenyek rendezésétől. Olyan hírek is keringenek, hogy esetleg valamelyik profi ökölvívó szervezet megrendezné az olimpiai kvalifikációs versenyeket és magát az olimpiai tornát is. Egyenlőre még nem lehet tudni, milyen harcok, megbeszélések, egyeztetések zajlanak a felső vezetésben egyik, illetve másik oldalon.

Túrós Arnold szerint az ökölvívásnak az olimpián a helye (Fotó: Stumpf Péter/NoNém Média)
Túrós Arnold szerint az ökölvívásnak az olimpián a helye (Fotó: Stumpf Péter/NoNém Média)

Kérdés, mi történik a sportággal, ha esetleg a rosszabbik forgatókönyv valósul meg, vagyis az ökölvívás lekerül az olimpiai sportágak listájáról. Túrós Arnold ebben az esetben sem látja feltétlenül sötéten a jövőt.

- Én úgy érzem, alapjaiban minket alapvetően nem érintene olyan érzékenyen az esetleges negatív döntés. Most gondolj bele, ott a K1, a kétezres években nagyon népszerű volt, szinte szárnyalt, pedig nem volt olimpiai sportág. Egyszerű ez az én meglátásom szerint, ha jól csinálod, akkor nem érint mélyen, ha rosszul, akkor viszont igen. Fehérváron rengetegen bokszolnak, versenyszerűen és hobbi szinten is, ez a döntés a véleményem szerint nem befolyásolná ezt a létszámot. Sokan mondják, hogy nagy csapás lenne, ha az ökölvívás lekerülne az olimpia programjáról, én nem látom ennyire borúsan az esetlegesen kedvezőtlen döntés utáni időket.

- Inkább fent, vezetői szinten lenne nagy csapás?

- Ott biztosan, sokan elesnének olyan támogatásoktól, anyagi juttatásoktól, melyért valljuk meg, nem dolgoznak meg, vagy épp nem arányosan kapnak. Jót tenne ennek a sportágnak, ha végre gazdasági alapokra helyezve működtetnék, valahogy a profi bokszhoz hasonlóan. Nem szeretnék senkit megbántani, de ha megnézzük, hogy a világban a profi szervezetek milyen gazdasági tényezők és irányvonalak mellett működnek, és emellett milyen népszerű a sportág, akkor az amatőr ökölvívással szembe állítva óriási a különbség. Utóbbinak alig van nézője, alig van marketingje, pedig sokszor az amatőr bajnokságok és versenyek szakmailag nívósabbak, mint egy profi gála. Mégis egy profi rendezvény nézőtere csurig van, az amatőré kevésbé látogatott. Emiatt érzem, hogy a nemzetközi szövetségnél szükség lenne a gondolkodásmód megváltoztatására, egy új stratégia, egy új jövőkép megalkotására.

A magyar klasszisok és a fehérvári versenyzők dicsőségtablója. Lesz még lehetőség olimpián öregbíteni a magyar bunyó hírnevét? (Fotó: Stumpf Péter/NoNém Média)
A magyar klasszisok és a fehérvári versenyzők dicsőségtablója. Lesz még lehetőség olimpián öregbíteni a magyar bunyó hírnevét? (Fotó: Stumpf Péter/NoNém Média)

Az amatőr ökölvívás jövője tehát jelenleg képlékeny, az olimpiai műsoron maradás vagy lekerülés esetén is rengeteg irányba mozdulhat el a sportág. Ami bizonyos, rengetegen bokszolnak Fehérváron, remélhetőleg ez a későbbiekben sem fog változni.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Hagyományos, önvezető és elektromos autók versenyeznek Zalaegerszegen
  Hagyományos, önvezető és elektromos autók versenyeznek Zalaegerszegen
 • A Holdraszállás 50. évfordulóját ünneplik ma világszerte
  A Holdraszállás 50. évfordulóját ünneplik ma világszerte
 • Elhunyt Heller Ágnes
  Elhunyt Heller Ágnes
 • Operettdallamok csendülnek fel a Városház téren
  Operettdallamok csendülnek fel a Városház téren
 • A Szent Imre templomban lesz a város közös elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnepe
  A Szent Imre templomban lesz a város közös elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnepe
 • Lódarázs - Egyetlen csípése is halálos lehet!
  Lódarázs - Egyetlen csípése is halálos lehet!
 • Drágulhatnak a tejtermékek ősztől
  Drágulhatnak a tejtermékek ősztől
 • Gyenge lesz az idei termés, ezért emelkedhet az alma ára
  Gyenge lesz az idei termés, ezért emelkedhet az alma ára

Eseménynaptár

 • Torlódásra kell készülni több határátkelőnél is
  Torlódásra kell készülni több határátkelőnél is
 • Megkezdődött a Művészetek Völgye
  Megkezdődött a Művészetek Völgye
 • Spanyolország 30 millió eurót ad Marokkónak az illegális migráció féken tartására
  Spanyolország 30 millió eurót ad Marokkónak az illegális migráció féken tartására
 • London nem tervez katonai akciót, de követeli Irántól a lefoglalt brit hajó azonnali elengedését
  London nem tervez katonai akciót, de követeli Irántól a lefoglalt brit hajó azonnali elengedését
 • Ma vonulnak ismét az óriásbábuk
  Ma vonulnak ismét az óriásbábuk
 • Csapadék nem várható, a hőmérséklet 31 fok közelében alakul
  Csapadék nem várható, a hőmérséklet 31 fok közelében alakul
 • Több halottja is van a kínai gázüzemi robbanásnak
  Több halottja is van a kínai gázüzemi robbanásnak
 • A következő napokban felpezsdülhet az albérletpiac
  A következő napokban felpezsdülhet az albérletpiac
 • Újabb egyhetes razzia indul az utakon
  Újabb egyhetes razzia indul az utakon