Rain showers28 °C
2020. július 2. csütörtök Ottó
Menü

Csiganyállal az öregedés ellen?

Gondoltad volna, hogy már nemcsak kamillát, körömvirágot és aloe verát tartalmaznak a fiatalságot ígérő kozmetikumok, hanem csiganyálat is?

Képzeld el, hogy fekszel a fűben, arcodat csókolgatja a tavaszi-nyár eleji napsugár, s közben négy-öt csiga csúszkál az álladtól a homlokodig, lassan haladva, csiklandozva a szád szegletét, az orrod tövét, s az érzékeny szemzugokat. – S mindezt nem azért hagyod, mert ez a különleges perverziód, hanem, mert hallottál róla, hogy a csiganyál kisimítja és hidratálja a bőrt.

Szép lassan kivasalják a ráncaidat? (Fotó: youtube.com)
Szép lassan kivasalják a ráncaidat? (Fotó: youtube.com)

Ez pedig – állítólag – nem kamu, hanem a valóság: A „csiganyál-láz” Ázsiából (pontosabban Dél-Koreából) indult el. Ott figyeltek fel arra, hogy a csigatelepeken dolgozók bőre milyen sima és puha, és a sebeik is gyorsan gyógyulnak.

Hogyne, hiszen a csigák nyála arra hivatott, hogy segítsen megvédeni és újjáépíteni e puhatestűek házát – sérülés esetén pedig a bőrüket -, tehát rendkívül intenzív regeneráló erővel bír. Egységesíti és csökkenti az apróbb ráncokat, s látványosan javítja a bőr tónusát. Van benne kollagén, hialuronsav, elasztin, antibakteriális anyagok, sőt, réz, cink és vas is!

Vajon milyen érzés lehet? (Fotó: thecut.com)
Vajon milyen érzés lehet? (Fotó: thecut.com)

A kollagén és az elasztin javítja a bőr rugalmasságát, csökkenti a ráncokat. A hialuronsav aktiválja a sejtosztódást, serkenti a regenerációt, s mellette hidratál, segít megtartani a bőr nedvességét. – Vízhiányos és idősebb bőrnek valóságos oázist jelent!

A csigagél hatékony aknék, terhességi csíkok kezelésénél is. - A XVI. században Amroise Paré francia sebész már ajánlotta a szülés utáni csíkok eltüntetésére. - Mérsékli a bőr és a pigmentáció egyenetlenségeit. Megnyugtatja a kipirosodott, irritált bőrt, enyhíti a gyulladást – ezért nyúlhatunk hozzá bátran, ha zsíros, pattanásos a bőrünk.

Egyszóval meseszép esz tőle a bőrünk (Fotó: luxuryinsider.com)
Egyszóval meseszép esz tőle a bőrünk (Fotó: luxuryinsider.com)

Erősen hámlasztó – miközben nem szárít –, ezért akkor is használhatjuk, ha megégettük magunkat. 1961-ben egy madridi onkológus, dr. Abad Iglesias jött rá arra, hogy a csiganyál az égési sérüléseknél gyors gyógyulást eredményez. (A rák gyógyításában használt sugárkezelés utáni bőrregenerációra keresett megoldást.)

A csiganyál erősen antioxidáns, C- és E-vitamin tartalma megóvja a bőrt a szabad gyökök miatti károktól. Véd az UV-sugárzás általi káros hatásoktól, megakadályozza a korai öregedést.

Hasznos kis állatok (Fotó: npr.org)
Hasznos kis állatok (Fotó: npr.org)

Jó pár éve már a szépségipar is használja, és ezért nem kell szépülési céllal csigák után kutatnunk az erdőkben és a romos házak téglái között. Az arcunkkal meg aztán végképp nem kell érintkeznie a nyákos húsdarabnak: egyszerűbb, ha olyan krémeket keresünk, amelyekben megtalálható ez a hatóanyag. Ha valódi hatást szeretnénk elérni, akkor nézzük meg a csomagoláson az összetevőket: a magas minőséget az mutatja, ha legalább 50 %-ban tartalmazza a csiganyálat!

A csiganyál krémek jól kombinálhatók testápolóval, hidratálóval, s bármilyen bőrtípusra alkalmazhatjuk, testünk bármely területére felkenhetjük. - Nos, igen: Mi mindent meg nem teszünk azért, hogy szépek legyünk, illetve azok maradjunk!  A hollywood-i sztárok közül például Tom Cruise exfelesége, Katie Holmes is nyilatkozott már arról, hogy tökéletes arcbőrének titka a csiganyálas kozmetikumokban rejlik.

Katie is csiganyállal szépül (Fotó: intothegloss.com)
Katie is csiganyállal szépül (Fotó: intothegloss.com)

Az állatvédők kedvéért megjegyzem, hogy bár Hippokratész – a fennmaradt források szerint – csigapéppel gyógyította a gyulladásokat, és az ókori Görögországban igencsak elterjedt volt a hegek és sebek gyógyítása ily’ módon - a mai korban nem ölik meg a csigákat a nedvükért, hanem csigatelepeken tartják őket, és egy olyan technológiával vonják ki a nyákot, mely során semmi bajuk nem lesz az állatoknak. Sőt, nagyon is jól tartják őket, hogy bőséges nyákot „termeljenek”. 

Ezt bizonyítja ez a kis videó is:

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár