4 évnél régebbi cikk

Bon Jovi és Bonanza Banzai: ezt hallgatta a világ 1989 májusában
·Zeneretró·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaBon Jovi és Bonanza Banzai: ezt hallgatta a világ 1989 májusában
·Zeneretró·Utolsó frissítés: undefined

Nyugaton Kylie Minogue és Bon Jovi uralta a slágerlistákat, itthon beindult a Bonanza-őrület. Kiváló nóták szórakoztatták a zene szerelmeseit 1989 májusában is.

30 évvel ezelőtti zenei csavargásunk útvonala hasonlít a korábbiakhoz, ezúttal is Nagy-Britanniában kezdjük mazsolázgatásunkat a UK Top 40 Chart segítségével. 1989 májusának beköszöntével a korábbi listavezető, a The Bangles és az "Eternal Flame" elköszönt az első helytől, hogy átadja helyét egy kiváló énekesnőnek, aki nem más, mint Kylie Minogue.

A gyönyörű ausztrál énekesnő (aki épp akkoriban, 1989 májusában töltötte be 21. életévét) néhány hónapja már uralta a brit listát Jason Donovan társaságában előadott klasszikusával, az "Especially For You" című nótával. 30 éve szólóban is a ködös Albion kislemezlistájának első helyére lépett, a dal pedig nem volt más, mint a "Hand On Your Heart". A nóta egy héttel korábban új belépőként rögtön a második helyen nyitott, majd egy hét elteltével listavezető is lett. A legmagasabb pozíció azonban csak egy hétig tartott ki, ám így is érdemes megemlékezni Kylie Minogue daláról.

Május második hetében már új dal lépett az első helyre, tette mindezt abszolút új belépőként. Nem mondhatnánk azonban, hogy ünnepelték a britek a nótát, a dal ugyanis a néhány héttel korábbi Hillsborough-tragédiának állított emléket. 1989. április 15-én 15 órára hirdették meg a Liverpool FC - Nottingham Forest FA-kupa elődöntőt a Sheffield Wednesday pályáján, a Hillsborough Stadionban.

Az FA-kupa sheffieldi elődöntőjére érkező liverpooli szurkolókat a stadion Leppings Lane felőli oldalán öt szektorban szerették volna elhelyezni, amelyek egyenként 1600-1600 embert tudtak biztonságosan befogadni. A lelátórészt korábban 2200 főre hitelesítették, de éppen a katasztrófa előtt három évvel csökkentették a beengedhető szurkolók számát. A meccs kezdetekor még számos Liverpool-szurkoló igyekezett bejutni a pályára. A rendőrség megnyitotta a kapukat és a szurkolók beözönlöttek az alagúton át a lelátók felé, éppen a 3-as és a 4-es szektorok felé. Ám a lelátók ekkor már zsúfolásig tele voltak.

Ahogy az újabb szurkolók benyomultak, az előttük állókat nekinyomták a pályát védő vasrácsnak. A bent lévők közül néhányan a rácson keresztül próbáltak átmászni az üres szektorokba, vagy le a pályára. Sokáig élt az a közhiedelem, hogy a tömeg halálra taposta az áldozatokat, de valójában sokan már előtte, a kerítésnek nyomva fulladtak meg. Az 1600 főre hitelesített szektorokban háromezren is lehettek. 15 órakor elkezdődött a mérkőzés, ám nem sokkal később már halottak, sérültek és pániktól megzavarodott emberek tömege lepte el a játékteret, végül 6 perccel 15 óra után a játékvezető lefújta a mérkőzést. A kapukat már későn nyitották ki; a halottak száma 96, a sebesülteké 700 fölött volt.

Az egész királyságot megrázó tragédiának állított emléket a neves zenészek által jegyzett dal, Gerry Marsden, Paul McCartney, Holly Johnson és a The Christians által előadott "Ferry Cross The Mersey", mely három hétig állt a UK Top 40 Chart első helyén.

A szomorú aktualitást feldolgozó dal mellett olyan remek nóták is feltűntek a Top10-ben, mint Neneh Cherry és a "Manchild", Natalie Cole és a "Miss You Like Crazy", vagy épp a Queen és az "I Want It All".

Továbbutazva Franciaországba nem tapasztalunk túl sok változást az előző hónaphoz képest, legalábbis ami az első helyet illeti. Ahogy egy hónapja már megírtam, a Boney M legnagyobb slágereit feldolgozó Megamix tarolt a galloknál, április közepétől május végégig hat héten át állt az első helyen. 1989 májusa így sem telt unalmasan Franciaországban, a listavezető mögött ugyanis remek dalok tűntek fel a Singles Top 100 listáján. Ilyen volt például a The Beach Boys és a "Kokomo"

Németországban is bebetonozódott az első hely, az áprilisban berobbanó David Hasselhoff és a "Looking For The Freedom" nyolc hétig vezette az Offizielle Deutsche Chart listáját, áprilisban lépett trónra és nem is mozdult onnan május végéig. A hónap utolsó napjaiban, egészen pontosan május 29-én aztán elbúcsúzott az első helytől, melyet a Roxette vett át. A svéd duó áprilisban már az Egyesült Államokban is csúcsra járatta legnagyobb slágerét, a "The Look" pedig május végén Németországban is élre lépett.

Az Offizielle Deutsche Chart további régióiban is remek dalok tűntek fel, az első tízbe olyan nóták kerültek be, mint például a The Cure és a "Lullaby" vagy épp Holly Johnson, aki az "Americanos" című dallal igen szép sikereket ért el a germán slágerlistán.

Menjünk tovább, irány az Egyesült Államok, melynek első számú kislemezlistája, a Billboard Hot100 mindig rengeteg érdekességgel szolgál. 1989 májusát még az összesen három hétig listavezető Madonna és a "Like A Prayer" kezdte az első helyen, majd jött egy hozzá méltó kihívó, a listavezető státuszát ugyanis Bon Jovi vette át. Bon Jovi pályafutása során összesen négy különböző dallal állt a Billboard Hot100 élére, a sorban mindmáig ez volt az utolsó, nevezetesen az "I'll Be There For You". A nóta mindössze egy hétig uralta Amerikát, és összesen pedig 22 hetet töltött a tengerentúli kislemezlistán.

Bon Jovi után hasonlóan nagy név vette át az uralmat, Paula Abdul és a "Forever Your Girl" ráadásul két hétig tudta tartani a legmagasabb pozíciót. A szépséges Paula Abdul egyébként a listavezető nóták tekintetében lekörözte Bon Jovi teljesítményét, pályafutása során hat nótával volt első, ebből három listavezetősége épp 1989-re esett.

A Billboard R&B és hip-hop listáján két dal uralkodott 1989 májusában, előbb Jodey Watley és a "Real Love", majd a Skyy és a "Start Of A Romance" állt az első helyen.

A Top10 további helyezései is igen érdekesen alakultak, olyan korszakos hip-hop nóták tűntek fel, mint Slick Rick és a "Children Story" vagy épp Rob Base & DJ E-Z Rock előadásában a "Joy And Pain".

Utazásunkat hazánkban fejezzük be, ebben pedig ismét az egykori IM, vagyis az Ifjúsági Magazin lesz segítségünkre. A lap 1989 májusában közölte a budapesti Móricz Zsigmond Gimnázium I/E osztályának saját slágerlistáját, melynek első helyén egy szárnyait bontogató együttes, a Bonanza Banzai állt. Kovács Ákos bandája ekkor adta ki első albumát "Induljon A Banzáj!" címmel, májusban pedig a korong egyik angol nyelvű dala, a "Ladies From That House" című nóta vált nagy kedvenccé a tinik körében.

Ekkor jött ki egyébként a Pa-Dö-Dö első albuma is, melyet bizony elég kritikusan fogadtak az IM szakírói. Az 1989 májusában megjelent debütáló albumról így írtak a lapban: "Jó kis dögös zene, minden mondat bonbon a fülnek, hogy az album csalódás lesz azoknak, akik nem rajonganak a kozmetikázott csodákért, az más kérdés. Hogy ezzel a tucatzenével nem lehet nyugatra betörni, az megint más kérdés."

Összeállításunkba most ennyi fért bele 1989 májusának zenei palettájáról. Folytatás egy hónap múlva, akkor 1989 júniusát vesszük nagyító alá!

(Az IM adott lapszámáért köszönet Németh Krisztiánnak, a Fehérvár TV sportriporterének.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek