Fair30 °C
2021. június 19. szombat Gyárfás
Menü
Házhozszállítás

Te is találkoztál már tízcentis orosz tarantulával a lakásodban? – Nézz be az ágy alá!

Te is találkoztál már tízcentis orosz tarantulával a lakásodban? – Nézz be az ágy alá!
Szongáriai cselőpók (Fotó: ujszo.com)

Ha kiterjeszti a lábait, a tízcentis átmérőt is elérheti a „magyar madárpók”, mely egyre jobban terjed hazánkban. Az „orosz tarantula” marása nem halálos ugyan, de nagyon fájdalmas és allergiás reakciót válthat ki.

Már tavaly sokan panaszkodtak arra, hogy óriási pókokkal találkoztak lakásukban. Olyanokkal, amelyek tízcentiméteresek voltak, és külsejük a madárpókhoz hasonlított. Az első hírek Győr környékéről és a Rábaközből érkeztek, aztán Várpalotán is felfedezték a hatalmas pókokat, idén pedig hazánk minden tájáról folyamatosan jönnek hasonló jelzések.

Volt, aki a kertjében vette észre ezt a maga nemében gyönyörű, ámde sokak számára riasztó állatot. Íme egy 6 évvel ezelőtti videofelvétel:

 A felvétel főszereplője hazánk legnagyobb méretű pókfaja, a szongáriai cselőpók (Lycosa singoriensis), melyet orosz tarantulaként is hívnak, mivel az oroszországi sztyeppéken őshonos. A híres zoológus, Kolosváry Gábor a mi madárpókunknak nevezte a Természet című folyóiratban 1931-ben. A farkaspókfélék családjába (Lycosidae) tartozik.

Megnyúltabb testformájú, mint a kesztespók, mégis ijesztőbb annál, mert szőrös, testhossza négy centiméter, de ha kiterjeszti a lábait, akár tízcentiméteres is lehet. Mérete miatt sokszor összekeverik a madárpókkal, bár annál sokkal kisebb.

Rokona a pokoli cselőpók ((Geolycosa vultuosa), mely kisebb nála:

A szongáriai cselőpók általában szürke vagy barna színű, bár van narancsosbarna változata is. Csáprágója világos vagy sötétbarna, alsó és felső része fekete.

Főként a szikes pusztákat és a kötöttebb homoktalajokat szereti, a félsivatagi klímát. Ebből kifolyólag Magyarországon az Alföldet részesíti előnyben, ahol függőleges, 30-40 cm mély lyukakban húzódik meg. Üregének falát hálójával erősíti meg.

Harminc-negyven centis lyukakban bújik meg (Fotó: energiaoldal.hu)
Harminc-negyven centis lyukakban bújik meg (Fotó: energiaoldal.hu)

Éjjel és nappal is aktív, de jórészt alkonyatkor indul vadászni. Szállásáról figyeli áldozatát, majd hirtelen lerohanja: gyorsan fut és gyorsan ráveti magát áldozatára. Kiszemeltjei főként ízeltlábúak, szöcskék, sáskák, tücskök. Mindenre lecsap, ami a szálláshelyéhez közel kerül és (számára) ehetőnek minősül.

Most így nyár elején már látható, ahogyan a nőstények cipelik magukkal petecsomagjukat. A kokonok kb. 40 petét óvnak, amikor kikelnek az utódok, még sokáig az anyjuk hátán utaznak. Ha megijednek valamitől, akkor szétszaladnak, de aztán újra rámásznak védelmet keresve.

A nőstények kb. negyven petét raknak (Fotó: makrologia.blog.hu)
A nőstények kb. negyven petét raknak (Fotó: makrologia.blog.hu)

A szongáriai cselőpók marása olyan, mint a lódarázs csípése. Bár nem okoz halált, de nagyon fájdalmas, és rövid időn belül heves szívdobogást, émelygést eredményezhet. A mérgében különböző fehérjék vannak, s olyan vegyület is, mely a szívösszehúzódások erejét fokozza.

Ezért nem szabad semmi esetre sem megfognunk – bár nem valószínű, hogy sokan késztetést éreznek riasztó külsejét látva, de hátha… -, mert csáprágója csípőkarmával könnyen átszúrhatja a bőrünket és nem tudhatjuk előre, hogy okoz-e nálunk allergiás reakciót.

Csípése allergiás reakciót is kiválthat (Fotó: mirror.co.uk)
Csípése allergiás reakciót is kiválthat (Fotó: mirror.co.uk)
Jobb, ha kitessékeljük a lakásunkból valamilyen eszköz segítségével. Jó megoldás például, ha egy újságpapírral beleseperjük egy pohárba, mely tetejét rögtön lefedjük, és kivisszük a pókot az udvarra, ahol aztán szabadon élhet tovább.

Persze, biztosan vannak, akik az azonnali eltaposás mellett döntenek, de azért remélem, hogy nincsenek túl sokan. Az ő figyelmükbe ajánlom egyébként a tényt, hogy védett fajról van szó, és ötezer forint büntetés jár egy példány elpusztításáért! Másrészt: A hazai pókfajok egyike sem veszélyes az emberre, s mivel a pókok pusztítják a rovarokat, inkább védjük őket, tekintsük rájuk barátként!

 

Legjobb, ha kitessékeljük a szabadba (Fotó: bekesmegye.com)
Legjobb, ha kitessékeljük a szabadba (Fotó: bekesmegye.com)

Mint említettem, ezek az ízeltlábúak alapvetően a mezőn élnek. Azért költöznek mostanában a lakott településekre, mert az életterük egyre szűkül…

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Életbe lépett a hőségriasztás
  Életbe lépett a hőségriasztás
 • Az év egyik legjelentősebb hazai beruházását jelentette be a LEGO
  Az év egyik legjelentősebb hazai beruházását jelentette be a LEGO
 • Ma újra pályára lép a magyar labdarúgó válogatott
  Ma újra pályára lép a magyar labdarúgó válogatott
 • Újra a városban mérkőznek meg a régió legjobb fagyijai
  Újra a városban mérkőznek meg a régió legjobb fagyijai
 • Június 23-ig még lehet nevezni a Borsókóstolóra
  Június 23-ig még lehet nevezni a Borsókóstolóra
 • „A hit kiárusítása” – Somogyi Viktória dokumentumfilmje újra Fehérváron
  „A hit kiárusítása” – Somogyi Viktória dokumentumfilmje újra Fehérváron
 • Vízosztás lesz Székesfehérváron és klímatizált helyiségeket is rendelkezésre bocsájt az Önkormányza
  Vízosztás lesz Székesfehérváron és klímatizált helyiségeket is rendelkezésre bocsájt az Önkormányza
 • HÍRADÓ 2021. június 18.
  HÍRADÓ 2021. június 18.

Eseménynaptár