Partly cloudy9 °C
2020. december 5. szombat Vilma
Menü
Házhozszállítás

Fejér Megye Díszpolgára lett Ocskay Gábor

Fejér Megye Díszpolgára lett Ocskay Gábor
(Fotó: Soós Attila)

Ünnepi közgyűléssel kezdődött a Megyenap Velencén, a Velence Korzó dísztermében, ahol a Fejér Megye Díszpolgára kitüntető címet idősebb Ocskay Gábor, a hazai jégkorongsport ikonikus alakja is átvehette Molnár Krisztiántól, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökétől.

Előttem van egy kép a Kisstadionból: Fodor, Kiss, Rétfalvi, Kolbenheyer és Ocskay. Ezt az ötöst mutatták, a Jakabházy-iskola fiatal, tehetséges növendékeit.

Tényleg vissza kell menni a történelemben ahhoz, hogy ezeket az időket felidézzük! Amikor a Központi Sportiskola megalakult, Jakabházy László volt az a szakvezető, aki lerakta a hoki alapjait, és én azok közé tartoztam, akik tényleg a legelejétől ott voltak.

Miként választott sportágat magának egy polgári családból származó kisfiú?

Sokat jártunk sporteseményekre a tíz évvel idősebb bátyámmal és édesapámmal. Leginkább futballmeccsekre, ami nagyon sikeres sportág volt az Aranycsapat utáni időszakban is. A véletlen folytán – a hároméves úszó pályafutásom után – Jakabházy László kérdezett meg, lenne-e kedvem jégkorongozni, mivel a műjégen látott korcsolyázni.

Egy nagyon fontos időszak volt ez: 1968-ban járunk, az innsbrucki olimpián szerepelt a magyar válogatott, másrészt pedig 1969-ben ti voltatok az első ifjúsági válogatott, akik nyugaton is bemutatkozhattatok.

Középiskolát kellett váltanom, hogy az ifjúsági vb-n részt vehessek, mert a gimnázium igazgatója azt mondta, mivel nem vagyok KISZ-tag, nem vagyok megbízható, ezért nem támogatja, hogy elhagyjam az országot. Egy másik fővárosi gimnáziumban, a Kölcseyben sportszerető közegbe kerültem, ennek köszönhetem, hogy 1969 márciusában ott lehettem a világbajnokságon Genfben.

Egyenes utad, utatok volt, hiszen a tehetség és a szorgalom mellett megvolt bennetek az alázat is. Aztán jött egy óriási törés, 1975-ben egy súlyos sérülés, ami kettétörte a pályafutásodat. Miként éli meg egy fiatal, ereje teljében lévő, sokra hivatott ember, hogy abba kell hagynia a szeretett sportágát?

Nagyon nehezen, de én már középiskolában elhatároztam, hogy az iskola után is olyan területeken fogok továbbtanulni, hogy a sporttól ne szakadjak el akkor sem, ha a sportolói pályafutásom véget ér. A jégkorong Magyarországon nem tartozott a legnépszerűbb sportágak közé, de a fővárosban az a sportág volt, amelyik télen helyettesítette a focit. Nagyon kedvelték a jégkorongot, főleg a két nagy klub, a Ferencváros és az Újpest révén. Aztán jött a nagy váltás: Fehérváron, a Raktár utcában felépült a műjégpálya, amit több nagyvállalat összefogása hozott létre. Olyan még az országban nem fordult elő, hogy egy fővárosban élő és edző csapat a hazai mérkőzéseit Székesfehérváron játssza!

A Volán-BVSC vegyes csapat után aztán eljött az idő, amikor meg kellett találni azt a fehérvári magot, akik kellően tehetségesek ahhoz, hogy a későbbiekben már igazi fehérvári Volán legyen az az együttes. Milyen volt a kezdet?

1981-ben valóban a pesti válogatott játékosok nyerték meg a bajnokságot, ezt követően azonban a helyi utánpótlásból megérkezett a 64-es, 65-ös, 66-os korosztály, Kóger, Énekes, Hegyi, Endrődi, majd a 74-es, 75-ös, 76-os születésűek, Palkovics, Ocskay, Zalavári, Balajti, Horváth Balázs. Ők már tiszta fehérvári bajnoki címet nyertek 1999-ben Kiss Tibor vezetésével, aminek most ünnepeljük a huszadik évfordulóját.

Mennyit változott a játék a légiósok megérkezésével illetve a különböző nációkból érkező edzők szerepvállalásával?

Nagyon jó külföldi edzők kerültek ide, a kilencvenes évek elején ebben úttörők voltunk. Puskarjov egy évet játszott, utána öt évig edző volt. Őt követte Jasko, aki szintén nyert bajnokságot, kupát és Interligát, majd jött Pat Cortina, a legsikeresebb magyar edző, aki a kedvenc edzőm volt és emberileg is olyan, ami nagyon-nagyon ritka.

Szükségszerű volt egy idő után szintet lépni?

Kovács Zoltán főtitkárral nagyon sokat gondolkodtunk azon, hogyan lehetne erősebb bajnokságot, erősebb versenyeztetési rendszert csinálni ahhoz, hogy szintet tudjunk lépni, hiszen egy nagyon értékes, nagyon erős korosztály nőtt fel Dunaújvárosban és Fehérváron is. A dolog lényegi része az volt, hogy az utolsó nagy fehérvári nekibuzdulásunk a Continental Kupa döntőjének megrendezése volt, ami egy komoly pályázat után sikerült, és ami annyira sikeres volt 2005-ben, hogy 2006-ben és 2007-ben a nemzetközi szövetség kért fel bennünket, hogy rendezzük meg. Az utolsó rendezvényen két olyan meghatározó szponzorunk is jelezte felém, hogy ha nem tudunk váltani és nem tudunk abba az irányba elmenni, hogy ilyen szintű csapatokkal játsszunk, akkor nagyon nehéz lesz nekik mellettünk maradni. Akkor jött a véletlenszerű ötlet, és vezérigazgatói egyeztetés után elindultunk úgy az alagútban, hogy nem volt nálunk zseblámpa. Aztán 2007 március közepén eldőlt, hogy felvesznek bennünket az EBEL-be, amihez hihetetlenül komoly anyagi feltételeknek kellett megfelelni.

Tíz esztendeje, hogy Gábor fiad nincs köztünk…

Felvillannak a képek: Continental-kupadöntő, a 2002-es székesfehérvári Divízió I-es világbajnokság, amikor majdnem feljutottunk, ezt követően a szapporói siker. Ezekben Gábornak kulcsszerepe volt, és akkor, a 2009-es bajnoki döntő után három nappal távozott e földről. Nincs olyan nap, hogy ne fordulna meg a gondolataim között, csak annyit tudok mondani, hogy nem lehet elfelejteni. Ameddig ki tudom nyitni a szemem, Gábor mindenfajta ténykedésemnek részese.

Milyen gondolatokkal fogadtad az értesítést a díszpolgári címről?

Bevallom férfiasan, engem lepett meg a legjobban, amikor Mikó Péter után idősebb Ocskay Gábor nevét mondták be. Meg is hatódtam, mert azért ahogy korosodik az ember, a könnycseppek meg-megjelennek a szeme sarkában. Megtiszteltetés, hiszen annyi elismerést kaptam az utolsó tíz évben, amire életemben nem gondoltam volna! Részben köszönhetem ezt magamnak, de még inkább annak a közegnek és annak a sportágnak, amelyikben ötvenöt éve dolgozom. Mindig azt mondom hasonlatként a játékosoknak az öltözőben, hogy próbáljuk meg minden szezonban megmászni a legmagasabb hegyet, amit úgy hívnak, hogy Csomolungma, és ha már eljutottunk hétezer-nyolcszáz méterig, akkor azt az utolsó ezer métert próbáljuk meg összeszorított fogakkal megcsinálni!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

 • Koronavírus: 181 új fertőzött Fejérben
  Koronavírus: 181 új fertőzött Fejérben
 • A karácsonyi időszak a legveszélyesebb a vírus terjedése szempontjából
  A karácsonyi időszak a legveszélyesebb a vírus terjedése szempontjából
 • Novák: örömteli, hogy egyre több fiatal vállal önkéntességet
  Novák: örömteli, hogy egyre több fiatal vállal önkéntességet
 • Szándékosan gázoltak el három embert Mándokon
  Szándékosan gázoltak el három embert Mándokon

A hét sztorija

 • Online bemutatókat szervez a Svábhegyi Csillagvizsgáló
  Online bemutatókat szervez a Svábhegyi Csillagvizsgáló
 • Nemzetközi embercsempész-hálózatra csapott le az olasz rendőrség
  Nemzetközi embercsempész-hálózatra csapott le az olasz rendőrség
 • Kínai vakcináról kaphat dokumentációt Magyarország néhány napon belül
  Kínai vakcináról kaphat dokumentációt Magyarország néhány napon belül
 • Megújul a MÁV menetrend- és jegyvásárló oldala, az Elvira
  Megújul a MÁV menetrend- és jegyvásárló oldala, az Elvira
 • Meghalt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színésznő
  Meghalt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színésznő
 • Szerbiában a jövő év első felében kezdődhet meg a tömeges oltás
  Szerbiában a jövő év első felében kezdődhet meg a tömeges oltás
 • Fejérben 8098 a fertőzöttek száma
  Fejérben 8098 a fertőzöttek száma
 • Az idősebb generáció egyre magabiztosabb az okoseszközökkel egy kutatás szerint
  Az idősebb generáció egyre magabiztosabb az okoseszközökkel egy kutatás szerint

Eseménynaptár

 • Jön az elektronikus jótállási jegy
  Jön az elektronikus jótállási jegy
 • Szebbé teszik a Kéklámpások Karácsonyát
  Szebbé teszik a Kéklámpások Karácsonyát
 • Gelencsér Ferenc kapta az idei Marosi Arnold-díjat
  Gelencsér Ferenc kapta az idei Marosi Arnold-díjat
 • Fénybe öltözött fehérvári utcák segítenek felkészülni az ünnepre
  Fénybe öltözött fehérvári utcák segítenek felkészülni az ünnepre
 • Elhunyt Pécsi Ildikó
  Elhunyt Pécsi Ildikó
 • December 15-ig várják a jelentkezést a Vörösmarty-versünnepre
  December 15-ig várják a jelentkezést a Vörösmarty-versünnepre
 • 5525 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 193 beteg
  5525 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 193 beteg
 • Jótékonysági gyűjtés a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat javára
  Jótékonysági gyűjtés a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat javára
 • Romániában felfüggesztik a kijárási korlátozást a holnapi parlamenti választások idejére
  Romániában felfüggesztik a kijárási korlátozást a holnapi parlamenti választások idejére
 • December 15-ig meghosszabbították a FEMA adománygyűjtést
  December 15-ig meghosszabbították a FEMA adománygyűjtést
 • A Margitszigeten lehet búcsút venni Balázs Fecótól
  A Margitszigeten lehet búcsút venni Balázs Fecótól
 • Megnyitotta kapuit a MikulásGyár
  Megnyitotta kapuit a MikulásGyár
 • A tűzmegelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem
  A tűzmegelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem