4 évnél régebbi cikk

Judo Fehérváron: Több, mint sport!
Judo Fehérváron: Több, mint sport!

Új helyen várja a Székesfehérvári Judo Sport Club a sport iránt érdeklődőket, hiszen a palotvárosi kempo teremben talált otthonra az egyesület. A judo már évtizedek óta jelen van a város sport életében. A sportág küzdő- és versenyszellemre nevel, és persze önvédelemre is lehetőséget ad.

A judo önvédelmi jellegű küzdősport. Kialakulása az ősi japán ju-jitsuból történt Japánban a 19. században. Mozgásanyaga pedig alkalmas arra, hogy olyan fizikai állapotot, mozgáskultúrát és belső tartást adjon, amellyel bármelyik sportág alapozhat.

 "Ovisoknak alapvetően mozgáskoordinációs, illetve egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat szoktunk végeztetni, ezt mind játékos formában, olyan formában, hogy ők ezt élvezzék, és ne vegyék ezt edzésnek, illetve kötelező dolgoknak.  - mondta Szolnok István, a Székesfehérvári Judo Sport Klub edzője.  - Próbálunk ssok olyan dolgot bevinni a judo nevelésbe, amely sok sportágnak az alapja lehet. Így az esésoktatás, mozgáskoordinációs feladatok, amelyek minden sportágban visszaköszönnek, úgyhogy a judo rendkívül jó alap bármilyen sportághoz. Értem itt a csapatsportokat, mint a futball, a jégkorong, a kosárlabda, ahol van egyfajta testközelség a játékosok között."

Székesfehérváron már az 1970-es években jelen volt a sportág, akkor az Ikarus Se színeiben lehett judózni, aztán szép lassan különvált.

Sokáig a Rákóczi Általános Iskola tornaterme, majd az 1990-es évek óta a Vasvári Pál gimnázium adott otthon a club edzéseinek, amik idén ősszel a Kempo SE termébe kerültek át a Palotavárosba.

"5-6 éves korban a legfogékonyabbak a gyerekek - hansúlyozta Bogárdi Péter, Székesfehérvári Judo Sport Club óvodás gyermekeinek edzője. - Hálás dolog velük foglalkozni. Ők még olyan csibészek, még belemennek olyan helyzetekbe, amiben nem féltik magukat, és a judoban valamilyen szinten ez is kell."

A palotavárosi edzésekről további részleteket megtudhattok a videóból:

 

Borítókép: Fehérvár TV
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek