4 évnél régebbi cikk

Modern libalakoma Szent Márton ünnepén
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Modern libalakoma Szent Márton ünnepén

Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik – tartja a mondás. De hogy lehetne ropogós libacombot, ludaskását vagy valamilyen szószban megforgatott libamellet enni, ha egyszerűen lehetetlen libahúst kapni?

Az idei ludas sztori onnan indult, hogy valaki ismert valakit szigorúan csak látásból, akinek az udvarán szaladgáltak libák. Legalábbis nyáron. Mert mostanra a libák vágósúlyúra híztak, így vagy megsütötték vagy eladták már őket. Mit lehet ilyenkor tenni? Újraterveztünk, körbejártuk a hiper-szupermarketeket, a piacot, a henteseket és nagy nehezen szereztünk combot. Körbe is vittük a konyhában, mint a győzelmi zászlót, aztán nekiláttunk sütni, mert a libasütés minimum félnapos program!

 

Narancsos-birses ropogós libacombok

Hozzávalók négy személyre: négy libacomb, két kisebb fej vöröshagyma, egy-két birsalma, két narancs, egy narancs leve, egy deci száraz fehérbor, annyi víz, amennyi félig ellepi, két evőkanál méz, ízlés szerint só, bors

 Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, ha elektromos, akkor légkeveréssel. A libacombokat megmossuk, majd megsózzuk és borsozzuk. Betesszük őket a tepsibe úgy, hogy a bőrös részük legyen felül. Mellétesszük a négybe vágott hagymát és a birsalmaszeleteket. Meglocsoljuk a combokat a borral, a narancslével és annyi vízzel, amennyi félig ellepi őket. Ezután fél órát sütjük lefedés nélkül (ettől lesz a bőre ropogós), majd utána két-két és fél órát 170 fokon. Ezután kivesszük az egészet a sütőből, alaposan átkenjük mézzel és visszatesszük még tíz percre a sütőbe, hogy az ízek összeérjenek. Közben nekiállunk a káposztának!

 

Balzsamecetes lilakáposzta

Hozzávalók négy személyre: fél fej lilakáposzta (vagy egy kisebb egész), egy fej vöröshagyma, másfél deci száraz fehérbor, két evőkanál olaj, két evőkanál cukor, egy evőkanál só, egy evőkanál balzsamecet, a díszítéshez néhány menta- vagy tárkonylevél

A lilakáposztát durvára összevágjuk. Egy wokba vagy más vastag falú serpenyőbe olajat öntünk, majd rádobjuk a felkockázott vöröshagymát. Mikor a hagyma kicsit karamellizálódni kezd, hozzáadjuk a lilakáposztát is. Fedő alatt öt percig rotyogtatjuk az egészet. Beleöntjük a bort. Meghintjük sóval és cukorral. Ismét rotyogtatás következik, ezúttal tíz percig. Végül egy kis balzsamecettel kiegyensúlyozzuk az ízeket és langyosan tálaljuk.

A tányérokra a combok mellé teszünk néhányat a narancs- és birsszeletekből. Melléteszünk egy kisebb halom káposztát. Végül az egészet meglocsoljuk a liba levével és zöldfűszer levelekkel díszítjük. Ezután már csak egy pohár újborral kell koccantani, hogy jövőre garantáltan semmiből se szenvedjünk hiányt!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek