Fair8 °C
2021. február 28. vasárnap Elemér
Menü
Házhozszállítás

Hogyan hat a szteroidhasználat a COVID-19-re?

Semmiképp se hagyják abba az asztmások az inhalációs szteroidos kezelést! – figyelmeztetnek a szakemberek. Sokan ugyanis azt gondolják, hogy gyógyszereik miatt legyengül az immunrendszerük, s nagyobb eséllyel kaphatják el az új koronavírust.

Magyarországon mintegy másfél millió allergiás és 350-400 ezer asztmás beteg él. E két betegség egymástól függetlenül is kialakulhat. Létrejöttükben elsődleges szerepük van a genetikai tényezőknek, de az ipari környezet, a szennyezett levegő sem tesz jót az arra hajlamos egyéneknek.

Az allergiás tünetek kialakulásában főként a hisztamin nevű anyag felszabadulása játszik szerepet. Nem véletlen, hogy a leghatékonyabb allergia-szerek az antihisztaminok. Emellett a gyulladáscsökkentő orrspay-k, szemcseppek használata is hasznos lehet.

Sokan a macskaszőrre is allergiásak (Fotó: Nagy-Tóth Zoltán)
Sokan a macskaszőrre is allergiásak (Fotó: Nagy-Tóth Zoltán)

Az asztma már egy kissé nehezebb probléma. A tünetek bonyolult kémiai folyamatok következményeként jelennek meg. Az asztma kiváltásáért elsősorban a pollenek és az agresszív vírusok a felelősek.

Az inhalációs asztma készítményeket sokan elhagyják, amikor úgy érzik, hogy javult annyira az állapotuk, hogy ezt megtehetik, és úgy gondolják, hogy ennek semmilyen következménye nem lesz. Ez főként a fiatal betegekre jellemző.” – tudtam meg Dr. Vidák Zsolttól.

A tüdőgyógyász elmondta, hogy ez nem jelent problémát akkor, ha az illetőnek úgynevezett allergiás asztmája van, vagyis csak pollenidőszakban vannak tünetei. Ide azonban csak az asztmások töredékét sorolhatjuk!

Dr. Vidák Zsolt arra figyelmezteti az asztmásokat, hogy ne függesszék fel a számukra előírt kezelést! (Fotó: Temesvári Márta)
Dr. Vidák Zsolt arra figyelmezteti az asztmásokat, hogy ne függesszék fel a számukra előírt kezelést! (Fotó: Temesvári Márta)

Sokan – alaptalanul - félnek az inhalációs szteroid-készítményektől, ami azért baj, mert a mai napig ezek a legfontosabb gyulladáscsökkentő eszközök. A rohamokra használt, gyorshatású inhalátorok (pl: Ventolin) általában veszélytelenek, ám a túl gyakori használat szívfrekvencia szaporulathoz vezethet, ami egy szívbeteg esetében akár végzetes is lehet. A gyorshatású szereknek nincsen gyulladásgátló hatásuk, csupán a hörgők simaizmának görcsét oldják. Ezért hiába is próbálkozik valaki Ventolinnal felváltani a szteroidos inhalátorát, semmilyen hatása nem lesz!

A szteroid tartalmú kombinációs szerekre pont ezért van szükség: a legtöbb asztmás alap-problémája a gyulladás, melyekre ezek a készítmények gátlóan hatnak.

Tévhit az is, hogy az inhalációs szteroid készítmények súlygyarapodást okoznak! Mivel ezek helyileg hatnak, nincsenek olyan mellékhatásaik, mint a szájon át szedett szteroid készítményeknek.

„Sokakban felmerül a kérdés, hogy a jelenlegi világjárvány hogyan befolyásolja az allergiások és az asztmások terápiás szükségleteit, fokozott esélye van-e annak, hogy megkapják az újfajta koronavírus fertőzést /Covid-19/. Nos, megnyugtatom őket, hogy sem az allergia, sem az asztma nem növeli ennek a vírusnak a patogenitását, lényegében nincsen az első hat helyen a rizikófaktorokat illetően.” – üzeni olvasóinknak Dr. Vidák Zsolt.

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy az inhalációs szteroidok növelik a koronavírussal való megfertőződés kockázatát, ezért abba kell hagyni a használatukat. A főorvos mindenkit óva int ettől! Mivel az említett szerek az asztma kezelésének a bázisgyógyszerei, nem szabad félrerakni őket! Semmilyen adat / kutatás / tapasztalás nem támasztja alá azt, hogy használatuk növelné a fertőzésekkel szembeni fogékonyságot, a CoVid-19 kockázatát, vagy, hogy gyengítené az immunrendszert!

Az allergiások és az asztmások is nyugodtan sportolhatnak - amennyire azt egészségi állapotuk engedi (Fotó: Séllei Norbert)
Az allergiások és az asztmások is nyugodtan sportolhatnak - amennyire azt egészségi állapotuk engedi (Fotó: Séllei Norbert)

Ezt az álláspontot képviselik mindenhol az asztma gyógyításával foglalkozó szakemberek, szervezetek (például a németországi pulmonológiai és pediátriai pulmonológiai szervezetek). Mind azt hangsúlyozzák, hogy az adekvát és individuálisan beállított inhalációs szteroidos kezelést egyáltalán nem ajánlott megváltoztatni / felfüggeszteni csupán spekulációkra alapozva!

Ha valaki abbahagyja a számára javasolt (és jól bevált) kezelést, akkor állapota romlásnak indulhat (tünetmentessége megszűnhet), viziteket tesz szükségessé – melyek a jelenlegi járvány-helyzetben eléggé kockázatosak, hiszen a kórházakban / rendelőkben jelen lehet a fertőzés!

Mindemellett meg kell jegyezni, hogy a krónikus légúti betegségben szenvedőknek ajánlott a fokozott óvatosság, mivel az ő számukra egy enyhe tüdőgyulladás is komoly következményekkel járhat. Fontos, hogy a légutak gyulladását kontrollálják. Ha ők megfertőződnek a koronavírussal, akkor a fennálló gyulladáshoz hozzáadódik a vírusos gyulladás is, ami rontja a beteg esélyeit a gyógyulásra.

„A szakrendelések jelenlegi szüneteltetése gondot okoz a krónikus betegek, így az asztmások számára is.” – tájékoztatott Dr. Vidák Zsolt – „Jelenleg nem végzünk például légzésfunkciós teszteket és csak sürgős, akut tünetek miatt javasoljuk a kórházi vizitet.”

A jelenlegi vírusos helyzetben is ajánlott a mozgás, például a kerékpározás az erdőben (Fotó: Pirik Gyula)
A jelenlegi vírusos helyzetben is ajánlott a mozgás, például a kerékpározás az erdőben (Fotó: Pirik Gyula)

A főorvos kihangsúlyozta, hogy most nagyon fontos a telefonon történő konzultáció a gondozó, szakrendelő orvosaival, akik néhány kérdés alapján meg tudják ítélni, hogy szükséges-e a fennálló kezelés megváltoztatása.

Az elektronikus receptírási rendszer lehetővé teszi, hogy az orvos anélkül rendeljen belégző eszközt, hogy a beteg fizikailag megjelenjen a rendelőben. Ez természetesen a háziorvosokra is igaz.

Itt meg kell jegyeznünk, hogy a lejárt javaslatok sem okoznak gondot, mert a helyzetre való tekintettel rendeletileg három hónappal meghosszabbították a háziorvosok felírási jogosultságát.

„Fontos megemlítenem, hogy pusztán a fokozódó köhögés ténye nem utal feltétlenül arra, hogy az illető megkapta a koronavírus fertőzést.” – jelentette ki a tüdőgyógyász – „Sajnos számos vírus létezik, amely az asztmásoknál előidézheti a betegség fellángolását. Ezek viszont ritkán járnak magas lázzal és nagyfokú elesettséggel. Akinek fokozódnak a tünetei, minden esetben konzultáljon kezelőorvosával! A legtöbb magánrendelés szintén szünetel jelenleg, de természetesen az asszisztensek és a kezelőorvosok probléma esetén mindenhol hívhatók telefonon. Hamarosan kezdődik a pollenszezon, amikor nagymennyiségű növényi pollen juthat a levegőbe. Az allergiások többnyire pontosan tudják, hogy mikor jelentkeznek az orrfolyással, tüsszögéssel járó tüneteik, ezért időben kezdjék meg a számukra bevált antihisztamin, illetve az orrspray használatát! Ehhez szintén szükségtelen most a háziorvossal vagy a szakorvossal való fizikai kontaktus.”

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Koronavírus: 4469 újabb fertőzött, köztük 174 Fejér megyei
  Koronavírus: 4469 újabb fertőzött, köztük 174 Fejér megyei
 • Indulnak az Örökségünk, örökségül! műhelyfoglalkozások
  Indulnak az Örökségünk, örökségül! műhelyfoglalkozások
 • Ma még ingyenesen utazhatnak az elektromos buszon
  Ma még ingyenesen utazhatnak az elektromos buszon
 • Továbbra is a szuperállampapír az egyik legnépszerűbb befektetés
  Továbbra is a szuperállampapír az egyik legnépszerűbb befektetés
 • Intenzíven terjednek Európában a koronavírus új variánsai
  Intenzíven terjednek Európában a koronavírus új variánsai
 • Külön díjazás a hétvégén is oltó hátziorvosoknak
  Külön díjazás a hétvégén is oltó hátziorvosoknak
 • Meredeken emelkedik a fertőzöttek száma
  Meredeken emelkedik a fertőzöttek száma
 • Üres ampullákkal oltottak az ápolók Brazíliában
  Üres ampullákkal oltottak az ápolók Brazíliában

Eseménynaptár

 • Itt az újabb vakcina, amely már egykomponensű, és véd a dél-afrikai vírusvariánssal szemben is
  Itt az újabb vakcina, amely már egykomponensű, és véd a dél-afrikai vírusvariánssal szemben is
 • Mintegy 120 hektáron égett a nádas Fonyódnál
  Mintegy 120 hektáron égett a nádas Fonyódnál
 • Március 16-ig meghosszabbították a veszélyhelyzetről szóló rendeletet
  Március 16-ig meghosszabbították a veszélyhelyzetről szóló rendeletet
 • HÍREK 17 órakor 2021. február 27.
  HÍREK 17 órakor 2021. február 27.