Partly cloudy4 °C
2021. január 25. hétfő Pál
Menü
Házhozszállítás

Koronavírus: új lélegeztetőgépet kapott a kórház, a dohányboltoknak is be kell zárniuk 15 órakor - 38. nap

Koronavírus: új lélegeztetőgépet kapott a kórház, a dohányboltoknak is be kell zárniuk 15 órakor - 38. nap
Új lélegeztető gépet kapott a Fejér megyei Szent György kórház is (Fotó: Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház)

Fejér megye Budapest és Pest megye után továbbra is a legfertőzöttebb megyének számít a koronavírusos megbetegedések tekintetében. Ez történt pénteken.

Az eddigi legnagyobb mértékben, 210 fővel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma péntekre - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos pénteken online közvetített sajtótájékoztatón. Az emelkedés jelentős részét a Pesti úti idősek otthonában kialakult góc okozta, ott 151 igazolt fertőzöttről tudnak a dolgozók és gondozottak körében.

A járvány kezdete óta 1190-en fertőződtek meg, a betegek egy része jó egészségi állapotban van, sokan mutatnak tüneteket, és vannak, akik kórházi kezelésre, intenzív ápolásra, lélegeztetésre szorulnak. Újabb 11 beteg hunyt el, ők jellemzően idős, krónikus betegségben szenvedők voltak.

Fejér megyében újabb 17 fővel 72-re nőtt a megbetegedések száma, ezzel az adattal Budapest és Pest megye után a legfertőzöttebb megyének számítunk.

A székesfehérvári, illetve több Fejér megyei polgármester is élt a speciális jogosítvánnyal, amely szerint húsvéthétfő estig szigoríthatnak a kijárási korlátozáson túl. Van a megyében olyan település, amit teljesen lezártak a turisták előtt.

Székesfehérváron is szigorú rendelkezések léptek életbe április 10-én, pénteken 14:00 órától április 13-án, hétfőn 24:00 óráig a közterület használatára vonatkozóan:

 1. A legfontosabb alapelv, hogy a hétfőn éjfélig tartó időszakban Székesfehérváron a közterületeken és közparkokban tartózkodni, illetve a lakhelyet és tartózkodási helyet elhagyni csak alapos indokkal lehet, valamint mindenfajta csoportosulást kötelezően kerülni kell.
 2. Engedélyezett a munkavégzés, hivatásbeli kötelezettség ellátása, az egészségügyi ellátás, állatok esetében a sürgősségi orvosi ellátás igénybevétele, illetve szigorúan korlátozottan az egyéni szabadidős tevékenység.
 3. Alapos indoknak minősül a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy és beteg személy) részére történő segítségnyújtás.
 4. A húsvéti időszakra tekintettel engedélyezett az egyéni hitéleti tevékenység gyakorlása céljából történő közterület-használat.
 5. Ellátási szempontból csak az élelmiszerboltok, a piacok, a gyógyszertárak, a dohányboltok, a benzinkutak, valamint a virágüzletek kereshetőek fel. Kizárólag az időpontfoglalással rendelkező vendégek igénybe vehetik a fodrászati és szépségápolási szolgáltatásokat. Továbbá a szállítási és pénzügyi szolgáltatásokat is igénybe lehet venni. Kérem ennek a szabálynak a figyelembe vételét a következő napok nyitva tartása tekintetében minden egyéb kereskedelmi és szolgáltató egységtől.
 6. A közterület használatának tilalmát rendeltem el – egészségügyi szükséghelyzet kivételével – a 18 év alattiaknak 20 órától másnap reggel 6 óráig.
 7. Háziállatot sétáltatni kizárólag a lakóhely, tartózkodási hely vagy magánlakás bejáratától számított 1000 méteres körzeten belül, maximum 30 perc időtartamban lehet.
 8. Közterületen – a nem egy háztartásban élők kivételével – kizárólag egyedül, más személytől legalább 10 méteres távolságot tartva lehet tartózkodni.
 9. Közterületen sporttevékenységet kizárólag egyedül, kizárólag a lakóhely, tartózkodási hely vagy magánlakás bejáratától számított 1000 méteres körzeten belül, és más személytől legalább 10 méteres távolságot tartva lehet végezni.
 10. Közterületeken kötelező a védőmaszk, vagy más az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viselete.

Új lélegeztetőgépet kapott a Fejér megyei kórház is

A hazai járványügyi helyzetre való tekintettel a Grundfos úgy döntött, hogy mindkét telephelyén, így Tatabányán a Szent Borbála kórháznak, Székesfehérváron pedig a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórháznak, egy-egy 7.000.000 Ft értékű professzionális, non-invazív lélegeztetőgépet adományoz, ezzel is támogatva a küzdelmet a koronavírus ellen. A gép legfontosabb tulajdonsága, hogy ideális esetben akár 3 nap is elég lehet annak a betegnek a gyógyulására, akinek légzését ilyen típusú géppel támogatják - tette közzé pénteken Facebook-oldalán a Grundfos.

Korlátozzák a dohányboltok nyitvatartását is

Lakatos Tibor a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a pénteki online sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elmondta: eddig is folyamatosan ellenőrizték a korlátozások betartását, így lesz ez most is. Megjegyezte: a húsvéti hétvégéken korábban is fokozott ellenőrzéseket tartott a rendőrség az ittas vezetők kiszűrése érdekében, ezúttal azonban a kijárási korlátozások betartatása a fő cél.

Hozzátette, előfordulhat, hogy választ kell adni a rendőrök kérdésére: miért hagyták el az otthonukat az emberek? Ha pedig ezt nem alapos indokkal tették, akkor figyelmeztetésre, helyszíni bírságra vagy akár feljelentésre is számítani lehet.

Kérdésre válaszolva azt is megerősítette, hogy a péntektől hatályos kormányrendelet értelmében a dohányboltoknak is be kell zárniuk 15 órakor, erre a változtatásra azért volt szükség, mert azt tapasztalták, hogy a dohányboltok gyűjtőhelyekké váltak.

Mivel kormányrendelet rögzíti, a rendőrség és a katonaság el fog járni a polgármesterek által hozott szigorúbb szabályok betartatása érdekében is.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Törvényi védelmet kaptak a vidéki zajok és szagok Franciaországban
  Törvényi védelmet kaptak a vidéki zajok és szagok Franciaországban
 • Erős földrengés volt az Antarktisz partjainál
  Erős földrengés volt az Antarktisz partjainál
 • Tombol a járvány harmadik hulláma Spanyolországban
  Tombol a járvány harmadik hulláma Spanyolországban
 • Szigorú intézkedések mellett tartották meg a középiskolai írásbeli felvételi vizsgákat
  Szigorú intézkedések mellett tartották meg a középiskolai írásbeli felvételi vizsgákat
 • Átadták a Petőfi Zenei Díjakat
  Átadták a Petőfi Zenei Díjakat
 • Horvátországban felfüggesztették a lakosság oltását a vakcinahiány miatt
  Horvátországban felfüggesztették a lakosság oltását a vakcinahiány miatt
 • Tájékoztató kampány indult a koronavírus elleni oltásról
  Tájékoztató kampány indult a koronavírus elleni oltásról
 • HÍREK 17 órakor 2021.január 23.
  HÍREK 17 órakor 2021.január 23.
 • Ingyenes lett a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése
  Ingyenes lett a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése