3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: hétvégén ismét szigorúbb kijárási korlátozás Fehérváron, májustól lassan újraindul az élet Magyarországon - 52. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Koronavírus: hétvégén ismét szigorúbb kijárási korlátozás Fehérváron, májustól lassan újraindul az élet Magyarországon - 52. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Ismét szigorodik Fehérváron a kijárási korlátozás a hétvégén. Online térbe költözik a sportmajális, az érettségi elhalasztása egyelőre nem indokolt. - A legfontosabb pénteki események összefoglalója.

 

Hétvégi szigorítások

A korábbi hétvégékhez hasonlóan ezúttal is szigorításokat vezetett be Székesfehérvár polgármestere a kijárást illetően. Ez a szabályozás többségében az eddigi hétvégeken már bevett gyakorlatokat követi, azonban újdonság, hogy néhány eddig zárt zöldterület, például a Sóstó is elérhetőek a hétvégén egyéni sportolásra, sétára.  A polgármester hozzátette: nincs olyan szabályozás, védőruha, fertőtlenítés, amely nagyobb biztonságot adna a csoportosulások kerülésénél, az otthon maradásnál.

A rendelet szabályainak be nem tartása a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak minősül, ami 10.000 Ft-tól 50.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal szankcionálható. További részletek a posztban: 

 

Nem Fehérváron van a legtöbb megyei fertőzött

Nem hivatalos, megbízható forrásból az fmc.hu úgy értesült: az, hogy Fejér megyében a számok látványos mértékben megugrottak az elmúlt napokban, egy vagy több vidéki szociális intézményhez köthető, ahol a jelenleg számon tartott 240 fertőzött jelentős része lehet. A témáról ebben a cikkben írtunk részletesebben. 

Erre reagálva Cser-Palkovics András polgármester a Facebookon azt írta: "Ennek kapcsán ismét megerősítem, hogy települési adatokról az állami szervektől hivatalosan továbbra sem érkezik tájékoztatás. Nyilvánvalóan a kórház továbbra is kiemelt szerepet játszik a járványhelyzet kezelésében. A székesfehérvári Önkormányzat által fenntartott idősotthonokban tudomásunk szerint továbbra sincs koronavírus-fertőzött, a tesztelések egyébként folyamatosan zajlanak."

A polgármester arról is szól, hogy a Sportmajális idén az online térbe költözik: A teljes péntek délutáni lakossági tájékoztatóját itt lehet elolvasni: 

 

Jövő héttől már két ügyeletes óvodába várják a székesfehérvári gyerekeket

Az egyre növekvő igények miatt jövő héttől újabb ügyeletes óvodát nyitnak ki Székesfehérváron. A Tolnai Utcai Óvoda mellett hétfőtől a Napsugár Óvoda is fogadja gyerekeket a rendkívüli helyzetben. A bölcsődéknél egyelőre nem lesz változás, továbbra is a Mesevilág Bölcsőde fogadja a gyerekeket a városban. (ÖKK)

 

Védőfelszerelést vitt a polgármester a képességfejlesztő otthonba

A Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthonba és a Viktória Rehabilitációs Központba személyesen vitt védőfelszerelést dr. Cser-Palkovics András polgármester. A városvezető az intézmények működéséről és az ellátás feltételeiről tájékozódott.

Rábai Ildikó vezető elmondta, hogy a szükséges feltételek biztosításában a Humán Szolgáltató Intézet is segíti őket. Az izolációs tervvel elkészültek, a tetőtéri átmeneti otthoni részlegben tudnának beteget elkülöníteni, de bíznak benne, hogy nem lesz rá szükség a veszélyhelyzet végéig. Folyamatos kapcsolatban vannak az intézmény orvosaival, az állandó gyógyszereket három hónapra beszerezték. A jelenlegi helyzet ugyan sok megszorítást jelent, de most minden munkatárssal azon dolgoznak, hogy valóban otthonná varázsolják az Otthont, és a mindennapok színesebben teljenek. (ÖKK)

 

 

Orbán: fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindítható az élet a védekezés második szakaszában

A koronavírus-járvány elleni védekezés első szakasza jövő hét végén lezárul, ezért a kijárási korlátozások helyett új szabályokat fog megalkotni a kormány, és fokozatosan újraindítható lesz az élet - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A védekezés első szakaszában felkészítették Magyarországot a legrosszabb forgatókönyv esetére. A második szakaszban fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindulhat az élet Magyarországon - fejtette ki Orbán Viktor. Hangsúlyozta: ennek az a feltétele, hogy az újraindítás időszakában is meg tudják védeni a leginkább veszélyeztetett időseket, krónikus betegeket és a nagyvárosokban élőket. Rájuk vonatkozóan speciális szabályokat kell kigondolni, ezek kialakítása gőzerővel zajlik - tette hozzá a kormányfő. (MTI)

 

Jelenleg nincs ok az érettségi halasztására

Május negyedikével szigorú biztonsági intézkedésekkel elkezdődhetnek az érettségi vizsgák, közölte a magyar kormány Facebook-oldalán közzétett videóban Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár pénteken.

Az Oktatási Akciócsoport április kilencedikén tette meg javaslatát az érettségi vizsgák lebonyolításának módjára, amit a kormány április tizenötödikén fogadott el, emlékeztetett. Ennek értelmében az idei évben írásbeli vizsgákra kerül sor.

A kormány május 4. és 21. közé jelölte ki az írásbeli érettségi időpontját, de nyilvánvalóvá tette, hogy ez a járványhelyzet alakulásának függvényében változhat.  (24.hu)

 

Vérplazmából vett ellenanyaggal kísérlik meg a gyógyítást

Biztató magyar kutatások folynak a koronavírus vérplazmából kinyert ellenanyagának felhasználásával kapcsolatban, egy betegnél már is elkezdték a használatát - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: a világon az elsők között a Szent László kórházban magyar kutatóknak, orvosoknak sikerült vérplazmából előállítani a koronavírus ellenanyagát és egy súlyos állapotú betegnek csütörtökön elkezdték adagolni. Az ellenanyagot korábban megbetegedett, de már felgyógyult emberek vérplazmájából lehet kivonni, ezért kérik a fertőzésen átesett, már gyógyult emberek jelentkezését a 30/6029250 telefonszámon, illetve a verplazma@dpckorhaz.hu oldalon. (MTI)

 

Nem halaszthatják tovább az olimpiát

Mori Josiro, a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetője szerint jövő nyárról semmiképpen sem lehet tovább halasztani a játékokat.

Mori csütörtökön egy interjúban reagált az elmúlt napokban többek által megfogalmazott aggodalmakra, melyek szerint a koronavírussal még jövő nyárra sem sikerül majd világszinten teljesen megbirkózni, ezért nem lehet megtartani az olimpiát 2021 nyarán sem.
A szervezőbizottság elnöke egyértelműen kizárta a további halasztás lehetőségét, annak ellenére is, hogy szavai szerint márciusban a japán miniszterelnöknek ő azt javasolta, fontolja meg a két évre szóló halasztást. (MTI)

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Borítókép: MTI/Kovács Tamás
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek