3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: Megtartották az online ballagást Fehérváron, vonaton is kötelező lesz a maszk - 60. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Koronavírus: Megtartották az online ballagást Fehérváron, vonaton is kötelező lesz a maszk - 60. nap

A koronavírus-járvány számos hagyományt megváltoztatott, így a városi ballagást is rendhagyó módon online, szűk körben a Városháza Dísztermében tartották. Május 4-től a MÁV vonatain is kötelező lesz a maszkviselés. Egyre többen jelentkeznek vérplazmadonornak. - A szombati hírek egy helyen.

 

Megtartották az online ballagást

19 iskola 83 osztály 1814 diákja ballag idén Székesfehérváron – közülük 1421 érettségiző és 393 szakközépiskolás tanuló fejezi be középiskolai tanulmányait. A koronavírus-járvány számos hagyományt megváltoztatott, így a városi ballagást is rendhagyó módon online, szűk körben a Városháza Dísztermében tartották. Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a végzős diákokat, akiknek nevében Csüri Fanni Noa búcsúzott. Ebben az évben valamennyi ballagó nevében egy közös szalag készült, amelyet Füreder Balázs végzős Deákos fiatal kötött fel a városzászlóra. A szekesfehervar.hu honlapon és a Fehérvár TV adásában többezren kísérték figyelemmel az eseményt.

 

Egyre többen vannak a vérplazmadonorok

Egyre több potenciális vérplazmadonor jelentkezik - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. Vályi-Nagy István közölte: az országos tisztifőorvos körülbelül háromszáz lehetséges donort értesített levélben, arra biztatva őket, hogy váljanak vérplazmadonorrá.

Hangsúlyozta: mivel a koronavírus ellen sem specifikus gyógymód, sem védőoltás nincs még, klinikai vizsgálatban tervszerűen felépítve "kísérletes terápiákat" kezdtek el. Ilyen a betegségből felgyógyultak vérplazmájának felhasználása is.

Egy részüknek ugyanis megfelelő immunválaszuk van a koronavírus ellen, és a vérplazmájukat olyanoknak is be lehet adni, akikben nincsenek megfelelő ellenanyagok. A koronavírus-fertőzött betegek vérplazmakezelésével kapcsolatban "nagyon optimisták" - mondta -, a jövőben egyre több beteg kaphat ilyen ellátást. Hozzátette: a levett vérplazma hosszú ideig tárolható, így egy esetleges második fertőzési hullám esetén is rendelkezésre állhatnak a készletek. (MTI)

 

Vonatokon is kötelező a maszk

Május 4-től, a védekezés második szakaszában a tömegközlekedésben, így a vasúton is mindenkinek kötelező az arc eltakarása (maszk, sál, kendő) és a másfél méteres védőtávolság betartása a fertőzésveszély csökkentése érdekében - közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. A MÁV mintegy 3100 szerelvényt indít naponta, így biztosítva a 30%-os kihasználtságot, hogy az utasok be tudják tartani az előírt másfél méteres védőtávolságot utazásaik során.

A vasúttársaság május 4-től a vonatok fedélzetén szolgálatot teljesítő jegyvizsgálóknak és a járművezetőknek is kötelezővé tette az arc eltakarását. A járványügyi helyzetben szükséges egészségvédelmi eszközök és fertőtlenítőszerek beszerzése folyamatos a vasúttársaságnál. A MÁV eddig több mint 800 ezer maszkot biztosított a munkavállalóinak.

A forgalomban lévő összes jármű fertőtlenítése naponta megtörténik, ez több mint 1200 kocsit jelent. A pályaudvarokat, üzemi területeket is vírusellenes takarítószerekkel takarítják, a legforgalmasabb állomásokon az utasoknak ingyenes kézfertőtlenítést biztosítanak. (www.mavinform.hu)

 

Az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyezte a Remdesivir használatát

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezte a Remdesivir nevű szer használatát az új típusú koronavírus okozta betegség gyógyítására - jelentette be Donald Trump amerikai elnök pénteken este a Fehér Házban.  

Stephen Hahn a Remdesivirt kikísérletező kaliforniai laboratórium, a Gilead Sciences elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott: a Remdesivir ugyan kísérleti vírusellenes gyógyszer, de több az előnye, mint mellékhatásai hátránya, ezért döntöttek a bevezetés engedélyezéséről, de csakis kórházi alkalmazásra. Hahn jelentős klinikai eredménynek minősítette a szer kifejlesztését. Mike Pence alelnök közölte: a másfélmillió ampulla Remdesivirt hétfőn kezdik szétosztani a kórházak között. A gyógyszert intravénás injekcióban, tíz napon keresztül naponta adják be a betegeknek. Az eddigi klinikai kísérletek tanúsága szerint legalább négy nappal megrövidíti a betegség lefolyását. (Járai Judit/MTI)

 

Budapestiek ne menjenek a vidéki nyaralókba!

A védekezés következő szakaszában, hétfőtől vidéken a korlátozások fokozatos enyhítésével, szigorú menetrend szerint újraindulhat az élet - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalán közzétett videóban szombaton.

Fontos, hogy az idősekre továbbra is fokozottan kell vigyázni, Budapesten és Pest megyében pedig a koronavírus-fertőzöttek, illetve az elhunytak magas száma miatt maradnak a korlátozások. Így például ott továbbra sem használhatók a vendéglátó egységek kerthelyiségei, teraszai, és továbbra is csak az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak működhetnek rendes nyitvatartással, a többi bolt 15 órakor bezár. Ugyanakkor vidéken hétfőtől a bevásárlóközpontok már rendes nyitvatartással működhetnek - közölte a kormányszóvivő.

A Budapesten és Pest megyében élők továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat, nem tanácsos vidékre utazniuk, például nem mehetnek vidékre strandolni, és továbbra sem használhatják a játszótereket - tette hozzá.

Országszerte továbbra is érvényes a 65 év felettiek vásárlására fenntartott 9 és 12 óra közötti idősáv, a rendezvények pedig mindenütt tilosak augusztus 15-éig, kivéve a temetéseket, az esküvőket és az egyházi eseményeket. A lakodalom is rendezvénynek számít, ezért augusztus közepéig nem lehet megtartani - jelezte Szentkirályi Alexandra. (MTI)

 

Operatív törzs: sokan szegték meg a hatósági házi karantént pénteken

Sokan szegték meg a hatósági házi karantént pénteken - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta: május elsején 59 szabályszegés volt, ennek több mint fele Bács-Kiskun megyében. Példaként említette, hogy Vaskút egy külterületi tanyáján külföldi vendégmunkások csoportosan szegték meg a szabályokat.  

(MTI)

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek