3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: 19 vendéglátóegység kért újranyitási engedélyt Fehérváron, 80 ezerrel csökkenhet a foglalkoztatottak száma országszerte - 63. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Koronavírus: 19 vendéglátóegység kért újranyitási engedélyt Fehérváron, 80 ezerrel csökkenhet a foglalkoztatottak száma országszerte - 63. nap

3065 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, Fejérben újabb 2 embernél mutatták ki a koronavírust, keddig csaknem húsz vendéglátóegység kért újranyitási engedélyt, 80 ezerrel csökkenhet a foglalkoztatottak száma a válság hatására - ezek voltak május 5. legfontosabb hírei.

Május 5-én reggelre újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3065 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 krónikus beteg. Ezzel 363 főre emelkedett az elhunytak száma, 709-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1993 fő. Az aktív fertőzöttek 63%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 51%-a budapesti vagy Pest megyei.

982 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 55-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat. A védekezés első szakasza – az egészségügy felkészítése - ezzel véget ért.

Fejérben újabb 2 embernél mutatták ki a koronavírust, ezzel 306-ra nőtt a fertőzöttek száma a megyében.

A legtöbb Covid-19-pozitív esetet eddig Budapesten azonosították (összesen 1503 fertőzött, 100 ezer lakosból átlagosan 86 koronavírusos). A megyék közül Pesten van a legtöbb beazonosított eset (összesen 402 fertőzött, 100 ezer lakosból átlagosan 32 koronavírusos), az esetek számát tekintve Fejér a második (összesen 306 fertőzött, 100 ezer lakosából átlagosan 73 koronavírusos).

 

Keddig csaknem húsz vendéglátóegység kért újranyitási engedélyt

A rendkívüli járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos egyik legfontosabb enyhítés, hogy május 4-től megnyithatnak a teraszok és kerthelyiségek. Székesfehérváron, a Polgármesteri Hivatal Közlekedési és Közműellátási Irodájához kedd reggelig 19, többségében belvárosi vendéglátóegységtől érkezett újranyitási kérelem, illetve 7, korábban kiadott, egész évre szóló engedélyt módosítottak a jogszabályváltozások alapján.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester múlt csütörtökön arról tájékoztatott, hogy az engedélyek csak egy hónapra, májusra vonatkoznak. Meghosszabbítani abban az esetben lesz lehetőség, ha a jogszabályokban és az engedélyekben foglaltakat az engedélyes vállalkozó maradéktalanul betartja. Teraszt májusban, vasárnaptól csütörtökig 20 óráig, pénteken és szombaton 21 óráig, a biztonságos távolságtartási szabályok betartásával, élőzene-szolgáltatás nélkül lehet nyitva tartani.

A májusra vonatkozó teraszdíjat elengedi az Önkormányzat, ezzel is segítve a vállalkozások működését és a munkahelyek megőrzését.

 

Május 8-tól újranyit a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark, a Bence-hegyi kilátó, a Gaja-völgyi Tájcentrum és a Soponyai Ökoturisztikai Központ

 

Az állam fizeti a rendelői vizsgálatra váró betegek kötelező tesztjét

Kásler Miklós az Országgyűlés hétfői ülésén közölte: a tesztet minden esetben el kell végezni, ha felvetődik a fertőzés gyanúja, az állami ellátásban a biztosító fizeti, a magánellátásban pedig a magánellátó vagy a beteg.

 

80 ezerrel csökkenhet a foglalkoztatottak száma a válság hatására

A tavalyi 2 százalék után idén a GDP 3,8%-a lehet a kormányzati szektor hiánya – derül ki a konvergencia programból, amit a kormány az Európai Bizottságnak nyújtott be. A gazdaság teljesítményét illetően továbbra is 3%-os GDP-visszaeséssel kalkulálnak 2020-ban.

Ezzel párhuzamosan a munkanélküliség a tavalyi 3,4 százalékról 5,6 százalékra emelkedhet, és várhatóan csak 2024-ben éri majd el újra a 2019-es szintet. A munkavállalói jövedelmek pedig az utóbbi évek 10% feletti emelkedése után 2020-ban csak 2,2%-kal emelkedhetnek, majd 2021-től visszatérhet a 6-7%-os bérnövekedés.

További érdekesség, hogy a kormány sem számol a forint jelentős erősödésével, az idei 350,3 után 2021-24 között 353,8-as átlagos euróárfolyam van a programban, bár ez jó eséllyel nem prognózis, csak technikai kivetítés. (Portfolio)

 

Újra látogatható a Veszprémi Állatkert is

Néhány egyszerű, ám annál szigorúbb szabályt betartva május 4-től újra megkukkanthatjátok a Veszprémi Állatkert kedves kis - és természetesen nagyobb méretű - lakóit.

 

Vidéken újraindulnak a közlekedési vizsgák

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium engedélyével 2020. május 6-tól Budapest és Pest megye kivételével újraindulhatnak az országban a közlekedési vizsgák és utánképzések. Az intézkedés a közúti, a vasúti, a hajózási és a légügyi területet egyaránt érinti, az első vizsgákat a jövő hétre szervezhetik meg.

A minisztérium a járványügyi veszélyhelyzeti intézkedésekhez igazodva 2020. március 19-i hatállyal függesztette fel a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. vizsgáztatási és utánképzési tevékenységét. Az elmúlt bő másfél hónapban a Vizsgaközpont csak a tárca külön engedélyével, néhány esetben szervezhetett vizsgákat és vizsgálatokat, pl. leendő mentőgépkocsi-vezetők számára. (koronavirus.gov.hu)

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek