3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: Hat mentős fertőződött meg, Horvátország fokozatosan újranyitja határait - 68. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Wikipedia
Koronavírus: Hat mentős fertőződött meg, Horvátország fokozatosan újranyitja határait - 68. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Az ingatlannal vagy hajóval rendelkező külföldiek újra beléphetnek Horvátországba - vasárnap legfontosabb hírei.

Hat mentődolgozó fertőződött meg a vírussal

Hat mentődolgozó fertőződött meg koronavírussal, a mentők 15 ezer fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírus-fertőzött betegnek nyújtottak segítséget - mondta el Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

A mentősök 40 ezer ember járványügyi mintavételét végezték el, amihez 55 ezer védőruhát, FFP-maszkot használtak fel és több mint 440 ezer pár gumikesztyű fogyott. A mentők csak a koronavírus kapcsán 420 ezer kilométert tettek meg. 

Az elmúlt időszakban több mint 400 új mentőautó állt szolgálatba, az elmúlt órákban is 40-nél több új mentőautót kaptak. "Munkánk eredményességét az alapozta meg, hogy már a járvány kezdetekor 8500 bajtársunk egy emberként fejezte ki tettrekészségét a vírus elleni küzdelemben" - emelte ki Csató Gábor.

Közlése szerint az OMSZ 50 mentőautót különített el a Covid-19 gyanús, illetve igazoltan fertőzött betegek szállítására, emellett 17 határállomáson 315 ezer ember ellenőrzését végezték el. Mint mondta, a mentőszolgálat részt vesz a szűrővizsgálatokban, és a háziorvosok, orvosi ügyeletek számára már több mint 5500 doboz sebészi és majdnem 20 ezer FFP-maszkot osztottak ki.

Megtízszereződött a bértámogatás igénylése

Egy hét alatt majdnem megtízszereződött a kormányzat által kínált bértámogatásra vonatkozó igények száma - közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján vasárnap.

Eddig 163 064 ember kért munkanélküli segélyt vagy jövedelempótló támogatást, mert nincs munkája. Az a cél, hogy ők is mielőbb munkához jussanak, "ha nem a vállalati-piaci szektorban, akkor az állam segítségével" - emelte ki az államtitkár.

A pénteki adatok szerint 3953 munkáltató igényelte közel 54 ezer dolgozó részére a kormányzati bértámogatást.

A kormányhivatalok rendkívül gyorsan, nyolc munkanapon belül döntenek az igénylésekről. A közel 54 ezer dolgozóra vonatkozó igényből nagyjából minden negyedik Budapestről és Pest megyéből érkezett, ezt Hajdú-Bihar megye és a dél-alföldi régió követi, kiemelten ez utóbbiból Bács-Kiskun megye.

Az igénylő vállalatok és munkavállalók közel 30 százaléka a kereskedelem, 13,5 százaléka a feldolgozóipar, 13 százaléka pedig a járvány által erőteljesen érintett szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén tevékenykedik. A támogatási kérelmeket benyújtó vállalatok 60 százaléka mikro-, 26 százaléka kis-, 10 százaléka közepes vállalkozás, mintegy négy százaléka nagyobb cég. A munkavállalók száma azonban ezzel ellentétes képet mutat, többségük nagyvállalatoknál dolgozik. 

Horvátország vasárnaptól fokozatosan újranyitja határait

Beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okok miatt utaznak az országba - derült ki a válságstáb vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A rendelet szerint azok a külföldi állampolgárok és családtagjaik, aki rendelkeznek Horvátországban ingatlannal vagy hajóval, illetve temetésre érkeznek az országba, és ezt megfelelő dokumentumokkal alá is tudják támasztani, átléphetik a határt.

Amennyiben más, nem előrelátható személyes okok miatt utaznának Horvátországba, azt megelőzően beutazási engedélyt kell kérvényezniük az uzg.covid@mup.hr email-címen.

Ugyanez vonatkozik az üzleti utakra is. Amennyiben az illető rendelkezik meghívóval, átlépheti a határt, ellenkező esetben itt is kérvényezni kell a belépést.

Az országban tartózkodáshoz nem kell az egészségügyi állapotra vonatkozó igazolás, illetve negatív Covid-19 teszt, ugyanakkor be kell tartani a közegészségügyi intézet ajánlásait, mint a társasági érintkezés szabályait és a szigorú higiéniai feltételeket.

Amennyiben a Horvátországban tartózkodás alatt valakinél jelentkeznek a Covid-19 betegség tipikus tünetei, az illető nem hagyhatja el ideiglenes lakhelyét, és azt jeleznie kell a helyi járványügyi hatóságoknak.

Horvátországban egy nap alatt tizeneggyel - néggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2187-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Ebből nyolc megbetegedést az új gócnak számító Brac-szigetén diagnosztizáltak.

Szombaton három ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 90-re emelkedett.

Az első fertőzés két és fél hónappal ezelőtti megjelenése óta 1764 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 169 beteget kezelnek kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 44 886 koronavírustesztet végeztek el.

Mivel az elmúlt két hétben jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon, és újraindítják a gazdaságot.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek