3 évnél régebbi cikk

Ezek a legérdekesebb fejlesztési zsákutcák az okostelefonok világában
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Ezek a legérdekesebb fejlesztési zsákutcák az okostelefonok világában

Mobiltelefon, vagyis napjainkban inkább már okostelefon. A kifejezés változása is jól mutatja, hogy a telefónia fejlődése rohamos léptekben halad előre és sosem lesz vége. Mindig lesz új, újabb és még jobb funkció, mellyel a gyártók előrukkolnak. Ám nem mindegyik ér végül célba...

Hol vagyunk már attól, amikor Jockie-t az olajmezők közepén a golfklub bárjában úgy érték utol telefonon, hogy a pincérhölgy az asztalhoz hozta a méretes - amúgy vezetékes -, tárcsás telefont, majd azt csatlakoztatta az asztal alatt lévő telefonos aljzatba. Pedig így közel 40 év távlatából még ez is futurisztikusnak hatott itthon.

Az azóta eltelt “röpke” idő alatt a világ odáig jutott, hogy mindannyiunk zsebében már olyan kütyü lapul, melynek tudása bőven sok lenne az első holdra szálláshoz is. Napjaink okostelefonjaiban már alapfunkciókban ott van a GPS, a gyorsulásmérő, a LED-es vaku, a több lencsés kamera (elől, hátul), az ujjlenyomatolvasó, hogy a sokmagos processzorokról és az arcfelismerő technológiákról ne is beszéljünk.

És vannak olyan modellek, melyekbe még ennél is több szenzort, érzékelő modult (hőmérséklet érzékelő, nyomás érzékelő, infrakamera, lézer kamera) nyomorítanak bele, hogy tudásukat a magasabb és speciálisabb igényekhez igazítsák.

Azonban vannak olyan érdekes, elgondolkodtató fejlesztések, melyek megjelentek ugyan a telefonokban, de mégsem kerültek sorozatgyártásra. Illetve akadnak olyan ötletek, melyek megmaradtak ugyan, de csak a prémium kategóriában élnek tovább.

Projektoros telefonok

A kategória nem számít annyira újdonságnak. 2008 óta léteznek ilyen telefonok, azonban az eltelt több mint tíz évben sem lett ezekre a modellekre akkora igény, hogy megjelent volna tömeges gyártásban. A projektoros kategóriát kimagasló szinten képviselő márka, a Blackview nem jutott a konkurensek sikerére.

Annak ellenére sem, hogy a fókuszmentes lézerkivetítős technológia okostelefonban történő megjelenése tényleges technológiai bravúr. A funkció nem aratott akkora sikert a felhasználók körében, hogy életképes maradjon és elterjedjen. Megmaradt a réteg igényeket kielégítő szegmensben.


Érdekes megoldás a készülék hátulján is szinte teljes méretű kijelző. A telefon még néhány webshopról beszerezhető most is, azonban átütő siker nem lett

Lézermutatós telefon?

A lézer prezenter sem számít újdonságnak. Egy komolyabb powerpointos vagy prezis előadás nélkülözhetetlen része a piros vagy ritkábban zöld színű pöttyel történő mutogatás. Nagyban segíti az előadó készségeit a prezentáció során. Léteznek olyan prezenterek, melyeket számítógépes egérbe szereltek, így egyesítve a számítógép és a prezentáció egyszerű vezérlését.

Azonban okostelefonban annak ellenére sem jelent meg a technológia, hogy USB-s vagy jack dugós lézer mutatót okostelefonhoz lehet kapni külön kiegészítőként a webáruházakban, bár így sem túl elterjedtek.

Infra távirányító a telefonban

Amennyire menő dolog volt régen a Videoton tévék távirányítása az infra jeladós távszabályzóval, annyira kopott ki a mai világból. Igaz a mai tévéket is lehet még ezzel a technológiával irányítani, de a jövő már itt is elérhető árkategóriában van. Az okosabb tévéket már Bluetooth technológiás, mozgásérzékelős távirányítókkal lehet vezérelni, sőt, akár wifi segítségével okostelefonunkról is.

Igaz az infrás vezérlés nem csak a tévék kiváltsága. Audio rendszerek, klímák, rádiós-ébresztők is használják még. Sőt, érdekes módon ez a technológia még nyomokban megtalálható az okostelefonok felsőbb kategóriájában napjainkban is.

Hátlapi kijelző a telefonon

Voltak olyan gyártók, melyek azzal kísérletezek, hogy a telefon hátoldalára kijelzőt szereltek. Ilyen volt a ZTE Nubia X modellje. A kettős kijelzős okostelefon azonban annak ellenére, hogy különleges és prémium kategóriássá tette a készüléket, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A készülék sérülékenysége csak nőtt, míg a kettő kijelző kihasználtsága cseppet sem volt indokolt, hisz egyszerre csak az egyiket láttuk.

A Samsung egyik korábbi fejlesztése, mely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a motoros optikai zoomos okostelefon

Walkie-talkie az okostelefonban

Kommunikáció tekintetében a mai mobilok csak úgy halmozzák a funkciókat. Napjaink mobiljaiban alap már a Bluetooth, a wifi, a 4G mobilinternet, a GPS, az FM-rádió. Ezek mind a kommunikációt erősítik. A technológia adott, azonban a walkie-talkie funkció vagy ismertebb nevén a CB-rádió mégsem vált hétköznapivá. Igaz akadnak ilyen funkciót támogató készülékek, de jellemzően a strapatelefonok specifikációiban láthattunk ilyeneket.

Míg évekkel korábban lett volna létjogosultsága ennek a kommunikációs csatornának, addig napjainkban a CB-adó-vevő már nem annyira életképes funkció, lévén az internet adta kommunikációs csatornák olcsósága nem indokolja ezt. Még annak ellenére sem, hogy ehhez szükséges a hálózati lefedettség.

Motoros zoomos optika

A Samsung még a telefonok fényképezőgéppé alakításának hajnalán alkotott nagyot azzal, hogy bizonyos telefonjaira a kompakt fényképezőgépek motoros optikai zoomos rendszerét szerelte. Ezzel a megoldással egyedivé váltak a készülékek és a fotós tulajdonságok is kiemelkedtek a konkurensek közül.

Azonban a technológia sérülékeny volt és sok energiát fogyasztott, nem utolsó sorban pedig a Huawei és Leica kooperációja egy huszáros vágással jó pár évre megreformálta a digitális fotózásról gondoltakat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek