3 évnél régebbi cikk

Miért nem tudtok itthon nyaralni?
·Blogvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pál Loránd
Miért nem tudtok itthon nyaralni?
·Blogvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined

Magyarország is tele van csodálatos helyekkel, nem kell ezért külföldre menni. Szubjektív.

Folyamatosan azt látom, hallom, olvasom, hogy a COVID-19-járvány utáni fellélegzés olyannyira átesett a ló túloldalára hazánkban, mintha teljesen eltűnt volna a koronavírus a Föld felszínéről - pedig a környező országok legfrissebb adatai (a cikk írásának pillanatában: július 5-e reggelén) nem ezt mutatják.

Például Horvátországban 86 új koronavírusost regisztráltak, Ukrajnában ismét kiugróan sok, több mint 900 új COVID-19-fertőzöttet találtak, Szlovéniában pedig a legfrissebb adatok szerint 30 újabb esettel nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, amely az egy nappal korábbinak a duplája. (MTI)

Ezzel szemben Magyarországon csak 9 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. (koronavirus.gov.hu)

Nyilván lehet és szabad is külföldre utazgatni, de most komolyan, nem tudtok legalább idén itthon nyaralni? Tisztelet a kivételnek.

A legjobban az csapja ki nálam a biztosítékot, amikor a közösségi oldalakat böngészve minden második bejegyzés, arról szól, hogy a magyar celebvilág krémje éppen melyik külföldi strandon múlatja az időt. Végül is csak július 4-én, szombaton dőlt meg a napi fertőzési világrekord, amely során több mint 212 ezer emberről bizonyosodott be 24 óra alatt, hogy megkapta az új típusú koronavírust. Ja.

És ha ők ilyen példát mutatnak, akkor mit várunk az őket követő/kukkoló emberektől? Amúgy ehhez kapcsolódóan pár napja egy olyan beszélgetésnek voltam a fül- és szemtanúja, amelytől majdnem dobtam egy hátast - nem, nem idősebbek, hanem nagyon is fiatalok között zajlott az eszmecsere:

- Te, láttad a Berkit?
- Mit lássak rajta?
- Olaszba' nyomatják gyerekestől mindenestől, és semmi bajuk!
- Miért is lenne? Mondtam én, hogy nem is létezik ez a koronavírus!
- Ha ők is, akkor mi is! Biztos, hogy nem maradok itthon a nyáron!

Persze szerencsére a legtöbb ember józanabbul gondolkodik, és nem az alapján tervezi meg a nyaralását, hogy mit lát a világhálón, hanem mit gondol biztonságosnak. Lehet süttetni a hasunkat a horvát tengerparton, majd csobbanni egyet a Adriai-tengerben, de bármikor beüthet a krach (értsd: elkaphatjátok a vírust), és olyankor mit csináltok? Kint csücsültök majd heteket a karanténban, hogy aztán itthon megint el legyetek különítve egy időre? Teljesen felesleges körök ezek.

Én a magam részéről már a veszélyhelyzet kihirdetésekor elhatároztam, hogy ha nyárra enyhülnek a szabályok és lehet majd ide-oda kirándulgatni, akkor sem fogom átlépni a magyar határt. Szerintem simán ki lehet bírni, hogy egy vagy két évig ne más országokban engedjétek ki az egész évben felgyülemlett fáradt gőzt, hanem itthon, ahol ha egy kicsit jobban utánanéztek, mindent megtalálhattok, ami szem-szájnak ingere.

Nem véletlenül tanácsolta az operatív törzs sem, hogy ha lehet, akkor Magyarországon nyaraljunk, ugyanis hazánk is telis-tele van lélegzetelállító tájakkal, érdekfeszítő látnivalókkal, és olyan strandokkal, amelyeket akár a környező országok tengerpartjai is megirigyelnének. 

Hogy ne csak a levegőbe lövöldözzek, mutatok néhány olyan gyönyörű, magyar helyet, amelyet érdemes meglátogatnotok a nyár folyamán:

Iszkaszentgyörgy, Piramita-hegy

Burok-völgy

Cuha-völgy

Alsóörs, Csere-hegyi kilátó

Sajkod

Kőröshegyi Levendulás

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek