3 évnél régebbi cikk

Innovatív otthoni ápolási termékek és szolgáltatások fejlesztése a KKV-k és a Közszolgáltatók számára készített útmutatók segítségével
Fehérvár Médiacentrum fotója
KDRIÜ
Innovatív otthoni ápolási termékek és szolgáltatások fejlesztése a KKV-k és a Közszolgáltatók számára készített útmutatók segítségével

Tudta azt, hogy az európai népesség elöregedő, és ezért az ápolókra nehezedő nyomás egyre inkább növekszik? Ez szükségessé teszi az időskorúak és a gondozók által széles körben alkalmazható innovatív, digitális alapú termékek használatát.

Mivel az időskorúak számára sok megoldás digitális alapú, amiket e korcsoport nehezen fogad el, egyre nagyobb szükség van arra, hogy bevonjuk őket a termék tervezési és fejlesztési folyamatába. Ez biztosítja, hogy a termék vagy szolgáltatás maximálisan fog az időskorúak igényeihez illeszkedni, és azt használni is fogják.

„A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség és további tíz projektpartner az egészségügyi rendszer szempontjából közelíti meg a kihívást. Az digitális eszközökben lehetőséget látunk arra, hogy az otthonápolási szolgáltatások minőségét emeljük, és megkönnyítsük az ellátottak életét és a gondozók munkáját” - emelte ki az Ügynökség képviselője.

 

Az idősek bevonása a fejlesztésbe

A HoCare2.0 projekt célja innovatív otthonápolási szolgáltatások vagy termékek létrehozásának támogatása a közös értékalkotás módszerével (co-creation). A közös értékalkotás egy együttműködésen alapuló fejlesztési folyamat, amely biztosítja a megfelelő eredményeket, s messze túlmutat azon, amit egy szervezet vagy egy személy önmagában képes elérni.

A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség együttműködik az úgynevezett Négyes Hélix képviselőivel. Ez azt jelenti, hogy az együttműködésben részt vesznek a KKV-k, a kutatóintézetek vagy az akadémia, az egészségügyi közszolgáltatók és az otthonápolást igénybe vevők, valamint családtagjaik. A HoCare2.0 projektben e csoportok együtt dolgoznak azon, hogy új szolgáltatások vagy termékek jöjjenek létre az otthonápolás javítása érdekében.

 

Az útmutatók

A projekt partnerei a teljes tervezési folyamat során az eszköz irányításához és támogatásához két útmutatót fejlesztettek ki – a Közszolgáltatói Kézikönyvet innovatív otthonápolási szolgáltatások kifejlesztésére; és a KKV Kézikönyvet innovatív otthonápolási termékek létrehozására. „Mindkét útmutató lépésről lépésre vezeti végig az olvasót a közös értékalkotás, vagy co-creation folyamatán. Kezdve az idősek igényeinek meghatározásával, a sokszereplős együttműködés lehetőségeinek bemutatásával és e csoportok véleményének vagy visszajelzéseinek beépítésével a fejlesztési folyamatba, a kívánt cél elérése érdekében” – osztotta meg velünk Bende Csaba, a kézikönyvek egyik társszerzője.

Mindkét útmutató 4 fő részből épül fel:
Az első rész bevezeti az olvasót a közös értékalkotás folyamatába, s részletezi annak pontos tartalmát és bemutatja használatának előnyeit.

A második rész részletezi, hogy miként alkalmazható a közös értékalkotás folyamata az egészségügyben, s egyben bevezetést is nyújt az otthonápolás témakörébe.

A harmadik rész azokat a módszereket részletezi, amik segítségével jobban megismerhetjük az idősek igényeit, valamint bemutatja, hogy miként vonhatók be a fejlesztési folyamat különböző szakaszaiba.

A negyedik rész ismert nemzetközi jó gyakorlatokat és a közös értékalkotás sikeres alkalmazásának példáit tárgyalja. A kézikönyvek egy ellenőrző listával zárulnak, amely a termék vagy szolgáltatás fejlesztésének lépéseit tartalmazza.

Az útmutatókat 7 európai nyelvre fordítottuk le, s azok elérhetők angol, német, magyar, olasz, lengyel, szlovén és cseh nyelven. Az útmutatók ingyenesen elérhető mindenki számára, aki versenyelőnyhöz jutna, növelné piaci részesedését, és egy teljesen új megoldással állna elő, amely jelenleg nem létezik az ezüst gazdaság piacán.

 

A HoCare2.0 projektről

HoCare2.0 projekt az Interreg CENTRAL EUROPE program támogatásával valósul meg. A projektben 6 különböző közép-európai ország 11 partnere működik együtt, köztük a Cseh Köztársaságból, Németországból, Magyarországról, Olaszországból, Lengyelországból és Szlovéniából származó partnerek. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával a program különféle intézményeket támogat a közszolgáltatóktól kezdve a vállalkozásokat támogató szervezetekig, hogy együtt dolgozzanak a közép-európai innovációs kapacitás növelésén.
A projekt küldetése, hogy ügyfél-központú otthonápolási megoldások létrejöttét segítse a közös értékalkotás módszerének alkalmazásával. Ez azt jelenti, hogy a KKV-kat, a közszolgáltatókat, a kutatóintézeteket és a végfelhasználókat bevonjuk új, innovatív egészségügyi szolgáltatások vagy termékek kifejlesztésébe.

További információkért keresse fel a http://www.kdriu.hu weblapot, vagy vegye fel közvetlenül a kapcsolatot a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökséggel az alábbi e-mail címen: csaba.bende@kdriu.hu

https://www.interreg-central.eu/Content.Node/HoCare2.0.html
A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.
This transnational cooperation project is funded by Interreg CENTRAL EUROPE and aims to create sustainable linkages among innovation actors.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek