3 évnél régebbi cikk

Fehérvárra látogatott Vollmer vezérezredes
·Hírekhonvédség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvárra látogatott Vollmer vezérezredes
·Hírekhonvédség·Utolsó frissítés: undefined

Az államalapítás és Szent István király emlékének tiszteletére szerveztek ünnepi állománygyűlést a fehérvári laktanyában, ahol a magyar-német katonai kapcsolatok megerősítését is elismerték, de szó esett a Többnemzeti Hadosztály ügyének alakulásáról is.

A katonazenészek fegyvereinek eldörrenése után a csapatzászló és az elöljárók is elfoglalták a helyüket az Alba Regia laktanya rendezvénytermében. A Magyar Honvédség Parancsnoksága az ország katonai fővárosában, Székesfehérváron tartotta augusztus 20. tiszteletére és Szent István emlékére szervezett állománygyűlését.

Az ünnepségen Kovács László dandártábornok mondott beszédet. A Magyar Honvédség Parancsnoksága kibervédelmi szemlélője kitért a koronavírussal, mint láthatatlan ellenséggel vívott harcra, amely csak azzal az erővel győzhető le, amit a magyarság összekovácsolódása ad.

A mi feladatunk ma az, hogy óvjuk mindazt, amit Szent István teremtett, a Magyar Hazát. Ennek az első bástyái mi vagyunk, Magyarország felesküdött honvédei, a mi feladatunk, hogy megvédjük az ország polgárait mindennemű fenyegetéssel szemben. Mindennek a teljesítéséhez szükség van a folyamatos fejlődésre, gyors reagálóképességre, annak érdekében, hogy meg tudjuk adni a helyes válaszokat a környezetünkből érkező kihívásokra. A modern idők szavára hallgatva a Magyar Honvédség is a megújulás útjára lépett, melyet a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program garantál számunkra, és amelynek köszönhetően olyan technikai eszközökkel és képességekkel leszünk felvértezve, ami garantálja hazánk szuverenitását és az 1000 éves állam további fennmaradását." - mondta Kovács.

Az ünnepség keretében Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka Partnerségi Érdemjel kitüntetést adott át Jörg Vollmer vezérezredesnek, a brunssumi NATO Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának, a közös feladatok végrehajtása érdekében végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére.

A német katona korábban a Magyar Érdemrend Középkeresztjét is átvehette Budapesten a honvédelmi minisztertől.

A Magyar Honvédség kötelékében kiemelkedő szolgálatot teljesítő katonák munkáját is kitüntetésekkel, jutalmakkal, előléptetésekkel ismerték el. Ezeket Szabó István államtitkár és Korom Ferenc vezérezredes, parancsnok adta át az ünnepségen.

Vollmer vezérezredes több fontos témáról is tárgyalt Korom vezérezredessel, melyekről be is számoltak. Ilyen többek között a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság.

A Kárpát-medence régióban, a megerősítés és hátországi műveletek koordinálására, a kollektív védelmi, illetve válságkezelési NATO-feladatokra nincs állandó szövetségi parancsnokság.

Ezen hiány megszüntetésére a magyar kormány régiós partnereivel együtt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság és a későbbiekben a parancsnokság vezetése alatt egy teljes hadosztály létrehozását határozta el.

2020. augusztus 1-jétől Denis Tretinjak vezérőrnagy látja el a parancsnoki beosztást, aki egy hete járt bemutatkozó látogatáson a Magyar Honvédség parancsnokánál. Magyarország célja, hogy ez a szervezet valóban többnemzeti parancsnoksággá váljék.

Ezen kívül beszéltek Magyarország missziós szerepvállalásairól, különös tekintettel a NATO brunssumi parancsnoksága alárendeltségében lévő afganisztáni Resolute Support Mission fejleményeire, a NATO Erőket Integráló Elemnek, az NFIU tevékenységéről, valamint szót ejtettek róla, hogy 2021 novemberétől 1 év időtartamban a MH tábornoki kara kiválasztott és felkészített tagja látja el majd a KFOR parancsnoki beosztást. A témák között szerepeltek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési program fejleményei is.

Borítókép: Simon Erika
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek