3 évnél régebbi cikk

Kézmosás világnapja: sosem volt aktuálisabb a helyes kézhigiénia!
Kézmosás világnapja: sosem volt aktuálisabb a helyes kézhigiénia!

A kézmosás "békeidőben" is az egészségmegőrzés egyik alappillére, a koronavírus-járvány pedig újra rámutatott, ha esetleg felejtettük volna a leckét: a megfelelő higiénia akár életet is menthet.

Október 15. a kézmosás világnapja. Az ember többnyire csak a bizarrabb, furcsább vagy érdekesebb világnapokra kapja már fel a fejét, de leginkább legyint: jó, és? 

A koronavírus-járvány életüket felforgató megjelenése miatt azonban nem hagyható szó nélkül a kézmosás világnapja, hiszen a megelőzés egyik legfontosabb alappillére a megfelelő kézhigiénia - ahogy egyébként a fertőző betegségek mindegyikkénél az.

A rendszeres, alapos kézmosás hiánya miatt kialakuló fertőzések (hasmenés, tüdőgyulladás), évente 3,5 millió gyerek életét követelik a világon. A megfelelő kézhigiénével a hasmenéses megbetegedések száma 45 százalékkal, a légúti megbetegedéseké pedig 23 százalékkal csökkenthető.
A legfejlettebb országokban is a kívánatosnál sokkal kevesebben mosnak rendszeresen szappannal kezet annak ellenére, hogy a fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen fizikai érintkezéssel terjed. (forrás: Webbeteg)

A kézmosás világnapja alkalmából jöjjön egy kis ismétlés:

  • Mossunk kezet rendszeresen és alaposan!
  • A szappan és a folyóvíz a legjobb a megfelelő kézfertőtlenítésre, ráadásul nem szárítja szét a bőrünket.
  • A kézmosás tartson legalább 40-60 másodpercig.
  • Ne hagyjuk ki a műveletből a kézfejünket és az ujjak közét sem. 

Bernát, a kisróka is éppen csak leöblítette a mancsát - amire az én gyerekeim is eléggé hajlamosak -, szóval, a helyes kézmosási technika felidézése is talán mindenkinek jól jöhet:

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek