Partly cloudy23 °C
2021. május 10. hétfő Ármin
Menü
Házhozszállítás

Kisgyermekeseket, időseket és a kulturális szféra dolgozóit támogató intézkedéscsomagot jelentett be Székesfehérvár polgármestere

Többféle védőoltás költségét is átvállalja az önkormányzat a fehérváriaktól, megemelik az újszülötteknek járó támogatást. Újabb polgármesteri intézkedések születtek, hogy megkönnyítsék a járvány átvészelését a családok számára.

Többféle támogatást kapnak az idősek, a kisgyermekes családok és a kulturális szféra dolgozói Székesfehérvár önkormányzatától. A részleteket Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a Fehérvár Televíziónak adott interjúban ismertette. 

 

Az intézkedések között szerepel: minden 2020. január 1. után született székesfehérvári kisgyermek és családja számára megemelem a születési támogatást 20 000-ről 50 000 forintra. Az Önkormányzat több okból sem fogja megszabni, mire kell költeniük ezt az összeget a családoknak. Először is, felelős, felnőtt emberek maguk is meg tudják határozni, milyen területen használják majd fel a támogatási összeget. Másodszor a támogatások pl. „oltási támogatásként” való felcímkézése, utalása, elszámolása olyan bürokratikus útvesztő, melyre jelenlegi helyzetben nincs idő.

A támogatást igényelni változatlanul a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály Ügyfélszolgálatán (Székesfehérvár, Kossuth Lajos utca) személyesen vagy postai úton vagy elektronikus úton (Ügyfélkapu regisztrációval a http://epapir.gov.hu/ weboldalon) kell.

A támogatás igénylése és kiutalása továbbra is folyamatosan történik. Mivel a támogatás megemelése visszamenőleges hatályú lesz, ezért az érintett családok számára a 30 000 forintos különbözet 2021-ben kerül folyósításra. A támogatás megemeléséről szóló rendelet hamarosan kiadásra kerül.

Az Önkormányzat 2021-ben is ad 5000 forintos támogatást a 65 éven felüli fehérváriaknak.

Ahogyan a családtámogatásoknál, itt sem szeretnénk megszabni, hogy ezt mire kell költenie a kedvezményezett polgároknak. A cél az, hogy közvetlen és gyors segítséget kapjanak a koronavírus által leginkább veszélyeztetett korosztály tagjai, melyet egészségük védelmére is költhetnek, belátásuk szerint. A támogatást igényelni a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály Ügyfélszolgálatán (Székesfehérvár, Kossuth Lajos utca) személyesen vagy postai úton vagy elektronikus úton (Ügyfélkapu regisztrációval a http://epapir.gov.hu/ weboldalon) kell. A támogatás igénylése és kiutalása is folyamatosan történik.

3. Tekintettel arra, hogy a kulturális szférát rendkívüli bizonytalanságban tartja a járványhelyzet, az e területen dolgozók létbiztonságának garantálása kiemelt fontosságú:

az Önkormányzat vállalja, hogy 2021-ben is stabilan folyósítja a fehérvári kulturális intézményekben dolgozók bérkiegészítését, tekintet nélkül arra, hogy már nem közalkalmazotti státusszal rendelkeznek.

Az erről szóló határozatot már aláírtam.

4. Hosszú évek óta működik Fehérváron védőoltásokat támogató program, amelynek azóta több elemét az állam átvállalta. Az Önkormányzat ezért újabb célokat tűzött ki és új támogatási formát vezet be. A kizárólag védőoltásokat támogató bonyolult és bürokratikus programot idén a fenti szabadon (tehát oltásokra is) felhasználható támogatásokkal részben kiváltjuk. Ezen felül pedig az időseknek a tüdőgyulladás elleni (Prevenar13, Pneumovax23) védőoltás beadásának háziorvosi költségét, illetve a kisgyermekeknek járó rotavírus elleni, (Rotarix, RotaTeq.) agyhártyagyulladás-B elleni (Bexsero, Trumenba) védőoltások beadásának háziorvosi költségét az önkormányzat a fehérvári emberektől átvállalja.

A korábban meghozott gazdasági és szociális védelmi és támogató intézkedéseket fenntartjuk Székesfehérváron és a jövőben további ilyen irányú intézkedéseket tervezünk. Mert Fehérváron nem csak a szabályok betartását várjuk el, hanem a lehetőségeink szerint minden segítséget megadunk ennek az időszaknak az átvészeléséhez.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár